Matbuha: hidasta mutta niin syntisen hyvää

Joku on tainnut ohjeistaa ettei kannata kokeilla uusia reseptejä kun on tulossa vieraita kylään. Melkein noudatin tätä viime syksynä kun suunnittelin tarjottavia omille kolmekymppisilleni ja se alkoi koostua niistä omista bravuureista jotka on takuuhittejä kavereiden keskuudessa. Kunnes taas päässä napsahti se jokin ja menu alkoikin muodostua sellaisten tarjottavien varaan josta lähes jokaista en ollut ennen itse valmistanut. Pitaleivät täytteineen pääsivät listalle ja mm. Fafa’s sai toimia inspiraationa täytteiden osalta. Ja sieltähän se löytyi: matbuha! Mutta miten sitä tehdään oli seuraava kysymys.

Onneksi on google ja paria eri reseptiä yhdistämällä löytyi se oma. Matbuha tai matbucha on oikealta termistöltään tomaattisalaatti, mutta on meidän tuntemasta salaatista kaukana ja mieltäisin sen itse enemmän kastikkeeksi tai levitteeksi. Itse keittelen matbuhaa useita tunteja, tämä ei missään nimessä ole pikaresepti mutta sopii hyvin tehtäväksi kun esim. pulled pork muhii uunissa. Ja pulled porkin kaveriksi tätä usein teenkin. Ja käytän ihan kaikkeen, on herkullista pastan kanssa, superhyvää lämpimissä voileivissä ja voi miten hyvää ihan sellaisenaan patongin päällä.

Tätä reseptiä tehdessä kannattaa pitää mielessä Raappanan ja Sini Yaseminin Chilii-biisistä laini; lisää chilii, lisää tunnetta peliin. Siinä on mun niksi tähän matbuhaan! Ja törkeän hyvään kesähittiin!

Mitä tarvitaan:

  • 10 tomaattia
  • 2-3 punaista paprikaa
  • 5 chiliä (itse suosin punaisia)
  • reilusti oliiviöljyä
  • 7-10 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 rkl paprikaa
  • hyppysellinen suolaa

1. Paahda paprikat ja chilit uunissa grillivastuksen alla, itselläni kestää yleensä 15 minuuttia niin kuori tummuu ja rypistyy. Uunista chilit ja paprikat kannattaa siirtää muovipussiin odottamaan kuorimista.

2. Kalttaa tomaatit, eli tee ristiviilto tomaatin kannasta toiselle puolelle ja tiputa kiehuvaan veteen, kunnes kuori alkaa irtoamaan, tämän jälkeen siirrä kylmään veteen ja tadaa kuoret lähtee kivasti. Kuorimisen jälkeen poista kannat ja kuutioi.

3. Kuullota pilkotut valkosipulit (ei kannata tehdä ihan pientä silppua) oliiviöljyssä ja lisää tomaatit, sokeri ja valkopippuri. Laske lämpö minimiin ja keitä kannen alla tunti-puolitoista. Käy sekoittelemassa välillä jos muistat.

4. Kuori chilit ja paprikat, poista siemenet ja suikaloi. Tässä vaiheessa on hyvä ottaa myös lasi viiniä kun tajua että kello on perhana jo kuusi ja tiedossa on läpi yön hauduttamista.

5. Kun tomaatit ja valkosipulit ovat saaneet hautua sen 1- 1,5 tuntia rauhassa, lisää chilit ja paprikat sekä loput mausteet. Keitä seosta vielä 40-45 minuuttia kannella peitettynä alimmalla lämmöllä. Tämän jälkeen poista kansi ja anna hautua matalalla lämmöllä (sekoita välillä) kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet, valmis seos on paksua, aika hillo/dippimäista ja pintaneste öljymäistä. Yleensä tähän ei ole riittänyt ihan pari tuntia, vaan olen yötä myötä keittänyt tätä, joskus jopa pysäytän keittämisen yön ajaksi ja jatkan aamulla. Mutta on se vaan sen arvoista!

Tarjoile kylmänä!

Vinkkejä:

  • Kuulemma ryppyiset ja hyvin kypsyneet tomaatit kestävät vähemmän aikaa kiehua
  • Joissain resepteissä ensimmäisenä hoidetaan kohdat 2 ja 3 pois alta jonka jälkeen lähdetään paprikan ja chilien kuorimiseen, itellä ainakin paprikoiden kuoriminen on joka kerta ottanut sen verta aikaa, että itse suosin tämän reseptin järjestystä. Chilien kuoriminen sen sijaan saa mut ihan flow-tilaan kun ne kuoret irtoaa vaan niin nätisti!
  • Valkosipulin määrää kannattaa vähentää, jos ei siitä niin välitä.
  • Chilien määrällä ja laadulla saa tulisuutta säädeltyä, itse pidän siitä että ensin tämä matbuha tuntuu ihan vaan sellaiselta ihanan mausteiselta levitteeltä ja sitten iskeekin se jälkituli, boom!
  • Uskaliaat voivat kokeilla laittaa matbuhan lopussa vielä uuniin hautumaan, mutta siihen mun kärsivällisyys ja aika ei ole vielä riittänyt
  • Meillä matbuha on säilynyt jääkaapissa hyvänä sellaisen viikon, tosin siinä ajassa se usein tuleekin jo syötyä.

Matbuha.JPG

eatme.JPG

Ja sitten vaan tomaattikaupoille!

Hanne

Koti Ruoka ja juoma DIY

Summer 2016 bucket list

Juhannuksesta lähtien se alkoi, kaikkien muiden kesälomat. Itsellä on vielä edessä heinäkuun lopusta eteenpäin. Tuskallista odottaa mutta onhan se aika ihanaa että kun muut jo palailee lomilta niin itse pääsee karkaamaan rentoutumaan.

Aika poikkeuksellisesti tämän vuoden lomaan ei kuulu yhtään ulkomaan matkaa! Se olis Suomen ja erityisesti Helsingin loma tiedossa.

Jotain pitäisi kuitenkin kehittää ettei lomat mene ihan samojen vanhojen kaavojen mukaan.

Bucket listiin on lisätty jo muutama ihan uusi juttu ja sitten niitä tuttuja:

  • Ruisrock, ekat festarit sillai kunnolla ikinä!
  • Vierailua häissä pohjoisemmassa

Summer-strawberry.JPG

pavlova.JPG

  • Kokeile uusia piirakka/kakkureseptejä
  • Nauti tuoreista marjoista
  • Pääse mustikka/sienimetsään
  • Ui, ui ja vielä kerran ui
  • Fornitalyn pizzat ainakin kerran kesän aikana
  • Käy nauttimassa Helsingissä saariravintolassa
  • Hodarit Lintsillä

Sauna-summer.JPG

  • Saunailta puutarhajuhlilla
  • Skumppapicnic kavereiden kanssa
  • Valvo melkein aamuun asti
  • Käy herkkuaamupalalla
  • Pyöräile enemmän kuin viime kesänä (siihen ei ihan kamalasti vaadita)
  • Käy keskiyön uinnilla

Lakeside-night-summer.JPG

  • Opi tekemään äidin kesäkeittoa (hei Katri, mä ehdin jo pyytää äidiltä kesäkeittoa, haha)
  • Ole ihanan kummipojan ja sen äidin kanssa
  • Päivitä blogia
  • Lue niin monta chick-litiä kun vaan ehtii
  • Opi ottamaan päikkäreitä

Summer-swing-appletree.JPG

Miltä teidän kesät näyttää, onko vinkkejä johonkin uuteen ja hauskaan pääkaupunkiseudulla?

Hanne

Suhteet Oma elämä Suosittelen