Aamupalaksi: opiskelijan peruskauraa eli itsetehty mysli ja näkkilepä

Johdantona muutama ajatus ruuasta. Tykkään laittaa ruokaa ja erityisesti leipoa. En halua syödä eineksiä vaan kokata itse tuoreista raaka-aineista maittavaa kasvisruokaa. Uskon, että opiskelijanakin pitää ja voi syödä hyvin, monipuolisesti ja terveellisesti käyttämättä siihen huikeita summia rahaa – jopa Tukholmassa. Totta kai budjetti on ehkä jonkinlainen rajoitus. Puhuimme juuri yhtenä iltana ystävieni kanssa, mitä tekisimme, jos meillä olisi enemmän rahaa. Sanoin, että teksin ruokia, joissa olisi enemmän raaka-aineita ja totta kai matkustelisin enemmän. 

Elän kuitenkin täysin kylläistä ja tyytyväista opiskelijaelämää näilläkin eväillä mitä minulla nyt on. Viime aikoina olen innostunut tekemään itse perustuotteita, jotka helposti tulee ostettua kaupasta eli mysliä/granolaa ja (näkki)leipää. Veikkaisin kuitenkin, että simppeleillä resepteillä, joissa siis ei ole tuhatta erilaista eksoottista/kallista raaka-aineita, voi näistä(kin) säästää muutaman lantin. Säästäminen ei kuitenkaan ollut inspiraationa, jos säästäminen edes on mahdollista näkkileivässä, vaan itsetekeminen. On myös ihanaa tietää täsmälleen, mitä syömästään ruuasta löytyy.

Tässä siis pari herkullista ja helposti (vaikka kauraiseksi) sovellettavaa ohjetta. 

Helppo perusmysli/granola:

1        pehmeähkö banaani
1/2     öljyä (mitä tahansa, edes oliiviöljy ei maistunut läpi)
1tl      hunajaa (tai oman makeusmaun mukaan)
n.7dl  ruis- tai kaurahiutaleita

maustamisehdotuksia:
-kaneli
-inkivääri
-kookoshiutaleet
-raastettua appelsiinin kuorta

lisäksi mukaan voi halutessaan heittää pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai mitä tahansa ikinä keksiikään (ja mihin tapahtuma hetkellä on varaa)

1. Muussaa banaani ja sekoita kaikki aineet keskenään (hedelmät tosin lisätään vasta uunin jälkeen)
2. Levitä uunipellille
3. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes mysli on mielestäsi tarpeeksi paahtunutta. Pöyhi välillä.

Mysli kuluu lähes jokaiseen aamu-, ilta- ja välipalaani, ja olenkin sen superkuluttaja, joten uuni on myslinmerkeissä lämpimänä pari kertaa viikossa.
 

IMG_8935.JPG

IMG_8939.JPG

aamupalaseurana miniaurinkoja

Ruisrosmariini-näkkileipä:
(ohje sovellettu tästä reseptistä opiskelijaystävällisemmäksi tyylillä ”mitäs multa täältä kaapista löytyy”) 

25g    (kuiva)hiivaa
2,5dl  vettä
0,5tl   suolaa
3,5dl  vehnäjauhoja
3,5dl ruisjauhoja
päälle: suolaa, rosmariinia

 

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suolaa.
2. Lisää jauhot.
3. Jätä kohoamaan hetkeksi n.20-30 min.
4. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Tee veitsellä sopivien syöntipalojen viillot.
5. Sivele kylmää vettä taikinalevyn päälle, ripottele suolaa ja rosmariinia ja töki haarukalla.
6. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia.

IMG_8933.JPG

 

Että tällaista aamupalaa tänään. Myöhemmin ajattelin palata asiaan kera superhelpon porkkanakauraleivän tai jonkun makoisan kasvisruuan kanssa. 

ps. rouskuttelin näkkärit menemään itsetehdyn avokadodipin kanssa. nam! 

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.