Mikä ihmeen kulttuurituotanto?
Heippa ja kiva kun eksyit blogiini!
Tämä on ensimmäinen blogi postaukseni ikinä, joten tuntuu hieman jännittävältä tuoda ajatuksiani julkisesti esille. Tässä ensimmäisessä postauksessa tarkoituksenani on käsitellä kulttuurituotannon opiskelua, sillä tämä ala on hyvin kiinnostava, mutta varmasti monille myös vieras. Jatkossa tulen käsittelemään itselleni merkittäviä aiheita ja varmasti vielä syvemmin tuottajan työtä.
Kuka Olen?
Nyt alkuun kuitenkin hieman itsestäni, siitä kuka olen ja mitä teen. Olen siis Jonna, 23-vuotias toisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Turun Humakista. Juureni ovat Mansessa, mutta viimeiset kaksi vuotta vietin Turussa opiskelujen parissa. Tällä hetkellä asun Helsingissä, sillä sain täältä harjoittelupaikan markkinointi- ja tapahtumatoimisto Lataamosta. Rakastan matkustamista ja olen todella kiinnostunut muista kulttuureista. Mulla on aina jatkuva matkakuume. Tärkeitä asioita mulle ovat perhe, ystävät, musiikki ja liikunta. Oon jo pienestä pitäen harrastanut laulua ja pianon soittoa ja ne ovatkin vieläkin iso osa vapaa-aikaani. Harrastin myös taitoluistelua kahdeksan vuotta, jää vetää yhä puoleensa. Kulttuuri on aina ollut iso osa mun elämää, pienestä pitäen on tullut käytyä teatterissa ja erilaisissa konserteissa. Täältä ruudun toiselta puolelta löytyykin utelias ja luova musiikin suurkuluttaja.
Kuva: Ofer Amir
Mikä ihmeen kulttuurituotanto?
Kuulen jatkuvasti hämmentyneitä kysymyksiä liittyen koulutukseeni: “ Mitä sä sit tuut tulevaisuudessa tekemään?”, “ Mitä te oikein opiskelette koulussa?”. Nämä ovat esimerkkejä niistä kysymyksistä, mitä usein kuulen liittyen koulutukseeni. Mitä kulttuurituottaja siis tekee? Kulttuurituottaja hallitsee tapahtumisen tuottamisprosessit, markkinoinnin ja viestinnän sekä ymmärtää rahoitusta ja liiketaloutta. Tuottaja on siis henkilö tapahtumien takana. Kulttuurituotannon koulutuksen jälkeen voi työskennellä järjestöissä, yrityksissä esimerkiksi tapahtumatuottajana sekä projektipäällikkönä. Kulttuurituottaja voi toimia esimerkiksi tapahtumatoimistoissa, festivaaleilla, messuilla, teattereissa, museoissa ja erilaisissa hankkeissa. Tapahtumatuotanto on se mihin olen itse täysin hurahtanut, jonka takia tulen tuomaan blogissani paljon esille sitä. Kulttuurituotannon koulutus antaa kuitenkin paljon eri mahdollisuuksia työskennellä esimerkiksi elokuva- ja tv-tuotantojen parissa. Vaihtoehtoja on siis lukuisia.
Miksi itse hain lukemaan kulttuurituotantoa?
Musiikki on koko ikäni ollut iso osa elämääni. Olen käynyt musiikkiluokat, soittanut pianoa ja viulua, käynyt laulutunneilla, laulanut kuoroissa sekä ollut mukana kansanooppera produktiossa solistina. Koko nuoruusikä on siis kulunut musiikin parissa. Musiikki onkin suurimpia syitä siihen minkä takia hain opiskelemaan kulttuurituotantoa. Olen jo pitkään tiennyt sen etten tule tavoittelemaan ammatti uraa musiikin saralla artistina, joten löysin paikkani kulissien takana tuottamassa. Tuottajan työ mahdollistaa luovuuden ja sen että pääsen työskentelemään ihmisten parissa. Jokainen päivä on myös erilainen, jota työltäni haluan. Kaipaan haastetta ja sitä, että pystyn kehittämään itseäni. Olen luonteeltani järjestelmällinen ihminen, joten tuottajan työ tuntuu nappi valinnalta.
Miltä opiskelu on tuntunut?
Opiskelu on tuntunut mielenkiintoiselta ja se on vahvistanut näkemystäni siitä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Koulussa olemme opiskelleet muun muassa rahoitukseen ja liiketalouteen liittyviä osa-alueita. Olemme myös käyneet läpi muun muassa markkinointia, viestintää, tuottajan työhön liittyviä asioita kuten lupa-asioita, turvallisuus asioita ja muita tuottajan työn kannalta olennaisia asioita. Koulutuksessa ehdottomasti parasta on ollut käytännönläheisyys. Olemme tehneet paljon käytännön projekteja kursseilla. Mikä olisikaan paras tapa oppia kuin oikea käytännön työ. Humakissa on myös paljon harjoitteluita, jotka antavat paljon arvokasta kokemusta ja auttavat luomaan verkostoja, koen olen oppinut niistä älyttömän paljon.
Missä sitä voi opiskella?
Kulttuurituotannon koulutus on varsin uusi ja sen takia se on varmasti monille hyvin tuntematon ala. Kulttuurituotantoa voi opiskella Humakissa ( Humanistinen Ammattikorkeakoulu), missä itsekin opiskelen. Humakilla löytyy toimipisteitä Kauniaisista, Helsingistä, Jyväskylästä ja Turusta. Humakin lisäksi koulutusta tarjoaa Helsingissä Metropolia ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu. Kulttuurituotannon koulutusta on tarjolla siis useammassa kaupungissa, joten tarjontaa on oikein mukavasti.
Missä olen ollut harjoittelussa ja missä olen nyt?
Tein ensimmäisen harjoitteluni tapahtumatoimisto Finland Eventsille. Finland Events tuottaa muun muassa yritysjuhlia, konsertteja, seminaareja ja messuja. Finland Events kuuluu Tampereen Messut Konserniin. Tein heille 5 kuukauden harjoittelun (joka sisälsi koulun kaksi harjoittelua). Harjoitteluni aikana pääsin useisiin toteutuksiin mukaan auttamaan tapahtumapäivinä muun muassa backstagella ja muissa juoksevissa asioissa. Näiden lisäksi autoin paljon alku valmisteluissa kuten osa budjetoinnissa, aikataulujen laatimisessa, somen päivittämisessä jne. Harjoittelu oli kaikin puolin antoisa, erityisesti tapahtumapäivät jäivät mieleeni ja tulenkin muistamaan ne aina.
Tällä hetkellä olen harjoittelussa tapahtuma- ja markkinointitoimisto Lataamolla Helsingissä. Lataamo tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista markkinointia. He siis tarjoavat muun muassa apua verkkosivujen ja somen päivittämiseen, tapahtumatuotantoa, konseptointia, mainontaa ja videopalveluita. Moni on varmasti kuullut vuoden harmain päivä- tapahtumasta sekä nähnyt siitä mainosvideoita. Tämä onkin Lataamon toteuttama Hartwallille. Harjoitteluni on vielä varsin alkuvaiheessa, sillä olen ollut talossa vasta kuukauden. Olen kuitenkin jo päässyt heti työn makuun ja olenkin erittäin tyytyväinen Lataamon erinomaiseen vastaanottoon! Olen tässä kohtaa tehnyt paljon selvitystyötä liittyen muun muassa esiintyjiin, tiloihin, cateringiin yms. Saa siis nähdä mitä kaikkea kesä tuo tullessaan.
Lopuksi
On ollut ihana löytää oma juttu ja mennä kohti omia tavoitteita ja oppia jatkuvasti lisää. Tässä oli nyt hieman mun ajatuksia kulttuurituotannosta, toivottavasti tykkäsit ja sait selkeämmän käsityksen siitä mistä on kyse!
- Jonna