10 fun facts

Heippatirallaa!

Mun Insta-takeover Koh Tao Diversin tilillä loppui eilen, ja nyt ehdin kirjoitella taas blogiin. Ajattelin listata tähän 10 hauskaa/opettavaista/mitä vaan juttua thaimaalaisesta kulttuurista ja elämästä täällä Koh Taolla.

Pienenä pohjustuksena, Thaimaassa noin 95 prosenttia asukkaista on theravada-buddhalaisia, ja uskonto vaikuttaa maan arkeen paljon huomattavammin, kuin esimerkiksi Suomessa. Uskontoon sekoittuu myös valtava määrä taikauskoisia tarinoita ja tapoja.

1. Ennen astumista sisään johonkin rakennukseen (koti, kauppa, ravintola) riisutaan kengät, ja jätetään ne kynnyksen ulkopuolelle. Kaikki korkealla oleva on puhdasta, ja ihmisen pyhin kohta on siis pää. ”Likaisin”kohta ovat jalat, ja kenkien uskotaan sen vuoksi kuljettavan pahoja henkiä.

2. Yleensä puhtaus on korkealla, mutta kulkuvälineissä kuten autoissa ja veneissä sen paikka on edessä. Veneiden keulassa on usein Buddhalle tarkoitettu kohta johon ei saa astua, ja sen on yleensä siunannut munkki. Veneen tai auton kulkua turvataan värikkäillä liinoilla ja kukilla, joiden on tarkoitus pitää henget hyvällä tuulella.

3. Kuninkaallisia kunnioitetaan erityisen paljon. Esimerkiksi rahaa pitää käsitellä varovasti, sillä seteleissä ja joissain kolikoissa on  kuninkaan kuva. Setelin rypistäminen tai kolikon päälle astuminen voivat olla jopa rangaistavia tekoja.

4. Thait käyttävät wai-elettä, joka osoittaa kiitosta, kunnioitusta ja tervehdystä. Kämmenet painetaan yhteen yleensä leuan alle (tervehdyksen korkeus riippuu vastapuolesta, korkea-arvoisemmille kädet ylemmäs), ja tehdään pieni kumarrus. Kiittää voit myös sanomalla khoop khun khaa/khrap (naiset/miehet).

5. Ainakin täällä Koh Taolla näkee ja kuulee ihan oikeasti varoituksia putoavista kookospähkinöistä! 😀

6. ”Thai herb” eli erilaiset yrttituotteet kuuluvat kauppojen valikoimiin. Eri sekoitukset esim. teessä auttavat erilaisiin oireisiin. Näitä thai herbal -kojuja löytyy myös (kuvassa). Niissä saa käydä hönkimässä noita kippojen höyryjä, aika voimakkaita on!

7. Ruoka on superhyvää! Thaimaalainen keittiö on tunnettu tulisuudestaan. Yleensä ateria koostuu riisistä, eri mausteisesta kastikkeesta, vihanneksista ja mahdollisesti jostain lihasta. Keitot ovat myös suosittuja. Eri kastikkeiden tulisuusaste vaihtelee. Oma lemppari ”panang curry”, jota otan riisin ja kanan kanssa, on sieltä mausteisemmasta päästä, mutta yleensä keittiössä huomioidaan toive ”not that spicy” 😀

8. Thaimaalaisia ei kutsuta ristimänimillä, vaan kaikilla on oma lempinimi, jota käytetään arjessa. Se voi olla lyhenne oikeasta nimestä, tai jotakin ihan muuta. Jos vaikka lapsen vanhemmilla on ollut omenafarmi, lapsen lempinimi voi olla ”omena”.

9. Thaimaalaisen temppelin ja luostarialueen nimi ”wat” tarkoittaa suomennettuna aitausta. Temppelin alue on aina aidattu muureilla.

10. Thaimaalaiset ihannoivat vaaleaa ihoa. Jokaisessa kosmeettisessa tuotteessa ihan kosteusvoiteesta lähtien on vaalentava vaikutus. Purkkien kyljessä lukee aina ”extra whitening”. Täällä saarella näkee paikallisten kasvoilla myös keltaista jauhoa, thanaka-puuteria. Sitä levitetään usein poskille ja nenänpäähän, jotta vältyttäisiin ruskettumiselta, pisamilta ja muilta auringon aiheuttamilta ”ongelmilta” naamassa.

Mä ainakin yritän saada niin paljon väriä naamaan kun vaan mahdollista! Onneksi vielä muutama viikko täällä jäljellä.

Toivottavasti kaikki oppivat tästä jotain uutta, mä alan valmistautua huomisen vapaapäivän sukelluksille eli suunta unten maille!

♡ Aliisa

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *