GMO – on velvollisuutesi perehtyä siihen

 

gm3.jpg

 

Olen hiljattain havahtunut siihen kuinka vähän ihmiset tietävät geenimanipuloinnista ja kuinka monella on täysin harhaisia käsityksiä siitä, mitä se tarkoittaa. Snellmann julkaisi viime viikolla Hesarin etusivulla mainoksen, jossa se julisti tuotteidensa olevan GM-vapaita. Mainoksessa luki näin:

“Me Snellmanilla haluamme valmistaa mahdollisimman luonnollisia tuotteita ja siksi pyrimme mm. jatkuvasti vähentämään lisäaineiden käyttöä. Samasta syystä perhetiloillamme possut ja naudat ruokitaan jatkossakin ilman geenimuunneltua rehua. Päätös ei ollut helppo, sillä geenimuuntelematon rehu on kalliimpaa ja vaatii suurta huolellisuutta kasvatuksen jokaisessa vaiheessa.

 

Geenimuuntelu on mahdollista muttei pakollista. Geenimuuntelu tarkoittaa elävän yksilön, kuten eläimen, kasvin tai mikrobin perimän muuntelua geenitekniikan keinoin. Kannanottoja on puolesta ja vastaan. Me Snellmanilla valitsimme vuosia sitten luonnollisen gm-vapaan linjan, jolla olemme päättäneet pysyä”.

 

Mainos aiheutti valtavan palauteryöpyn yrityksen Facebook-sivuilla. Snellmannia syytettiin mm. tieteenvastaisuudesta ja valheellisesta propagandasta. Oli vaikea nähdä mikä mainoksessa sai niin monen ihmisen provosoitumaan raivon partaalle, etenkin kun siinä ei edes esitetty minkäälaisia väitteitä geenimuuntelua vastaan, vaan yksinkertaisesti ilmoitettiin että Snellmanin tuotteet ovat ja tulevat olemaan GM-vapaita. Jokaisella on oikeus uskoa ja laittaa suuhunsa mitä haluaa. Jos haluaa välttämättä syödä ainoastaan geenimuunneltua ruokaa, silloin voi vapaasti jättää Snelmannin tuotteet hyllyyn. Miksi kieltää toisilta puhdas ja luonnollinen ruoka?

 

Mitä GMO sitten on? Geenimuuntelu tarkoittaa sitä kun yhdestä organismista otetaan geenejä ja pakotetaan ne jonkin toisen, täysin eri organismin DNA:han. Tutkijat ovat esimerkiksi pakottaneet hämähäkin geenejä vuohen DNA:han tavoitteenaan lypsää vuohesta seittiproteiinia, josta tehdä luotiliivejä. Ruoassa geenimuuntelua käytetään lähinnä kahteen tarkoitukseen:

 

  1. Ruokakasvien geenejä muunnellaan siten, että ne kestävät niihin ruiskutettavat rikkaruohomyrkyt jotka muuten tappaisivat ne.

  2. Ruokakasvien geenejä muunnellaan siten, että ne tuottavat itse tuholaismyrkkyä. Kun hyönteinen puree kasvia, myrkky halkaisee niiden vatsan ja tappaa ne.

 

Mitä GMO ei ole? GMO sekoitetaan usein lajien risteyttämiseen. Kyseessä on kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Kasvien risteyttämisellä viitataan siihen kun kasvattaja valitsee jonkin tietyn kasvin, jonka ominaisuuksia haluaa toiseen kasviin, ottaa siitä siitepölyä ja siirtää sen toisen kasvin siitoslehtiin. Viljelijät ovat harrastaneet tätä jo vuosia ja sen ei ole todettu aiheuttavan minkäänlaista terveyshaittaa ihmiselle. Esimerkiksi peruna ja porkkana ovat risteytettyjä kasviksia. Lajien risteytymistä tapahtuu välillä jopa luonnossa kun toisen kasvin siitepölyn vastaanottaakin pölytyksessä jokin täysin eri kasvi.

 

 

gmo1.jpg

 

Mitkä ovat GMO:n vaikutukset terveyteen? Geenimuuntelu on yhdistetty syöpään, leukemiaan, autismiin, ylipainoon, sekä steriliteettiin ja syntymävikoihin. Ja vaikka itse geenimuuntelu olisikin vaaratatonta on tärkeää ottaa huomioon, että geenimuuntelua tehdään, jotta kasvit voidaan suihkuttaa myrkyillä, joiden tiedetään varmuudella olevan erittäin haitallisia terveydelle.

 

Mikä on Monsanto ja mitä tekemistä sillä on geenimuuntelun kanssa? Miksi miljoonat ihmiset kerääntyvät vuosittain osoittamaan mieltään Monsantoa vastaan? Monsanto on maailman isoin geenimuunneltujen siementen tuottaja ja omistaa yli 90 % maailman geenimuunnelluista siemenistä. Monsanto muuntelee satojaan teknologian avulla, jonka ansiosta se voi patentoida ne. Patentoimalla siemeniä ja satoja, Monsanto käytännössä laillisesti omistaa ja hallitsee suurinta osaa maailman ruoantuotannosta. Viljelijöiden jotka käyttävät Monsanton siemeniä, on allekirjoitettava sopimus, jossa he lupaavat olla säästämättä siemeniä tai käyttämättä niitä uudelleen. Monsanton siemenet ovat huomattavasti halvempia kuin kilpailijansa, joten jos viljelijät haluavat pärjätä kilpailussa, heidän on käytännössä pakko käyttää Monsanton siemeniä. Jos he rikkovat sopimusta heidät haastetaan oikeuteen. Monsanto käyttää yli 13,5 miljardin vuotuisen liikevaihtonsa porsaanreikien ja uusien lakiesitysten luomiseen, joilla se voi saattaa luomuviljelijät konkurssiin ja puskea geenimuunneltuja ja myrkytettyjä tuotteita yhä laajemmalle ympäri maailmaa myytäväksi. Yritys tekee niin paljon rahaa että se käytännössä ostaa kilpailijansa ulos markkinoilta nousten monopoliasemaan ruoantuotannossa. Ostamalla GMO-ruokaa tuet tämän häikäilemättömän jättiyrityksen maailmanhallintapyrkimiksiä.

 

Mitä on Roundup? Roundup on rikkaruohomyrkky, jonka vaikuttava aine on glyfosaatti. GMO-sadot sisältävät moninkertaisen määrän Roundupia tavallisiin verrattuna, sillä GMO-sadot ovat varta vasten suunniteltu kestämään suuria määriä tätä myrkkyä. Maailman terveysjärjesto WHO on todennut glyfosaatin aiheuttavan syöpää. Glyfosaatti on yhdistytetty tutkimuksissa myös moniin muihin länsimaisiin sairauksiin, kuten sydäntauteihin, allergioihin, diabetekseen, Alzheimeriin, ruoansulatuselimistön sairauksiin, hedelmättömyyteen ja autismiin. Lisäksi Roundup vaikuttaa ruoan ravinnepitoisuuteen joka voi johtaa ravintoainepuutoksiin ihmisissä. Ihmiskeho ei pysty hyödyntämään glyfosaatilla käsiteltyjen kasvisten mikroravintoaineita, kuten vitamiineja ja mineraaleja. Toisin kuin monet muut torjunta-aineet, glyfosaatti imeytyy kasviin, eikä sitä voi pestä pois.

 

 

gm2.jpg

 

Mitkä ovat geenimuuntelun ympäristölliset vaikutukset? Geenimuuntelulla on erittäin negatiivinen vaikutus ympäristöön. Monsanton ja muiden vastaavien yritysten käyttämät torjunta-aineet leviävät tuulen mukana saastuttaen sadot myös viereisillä pelloilla, sekä valuvat vesistöihin aiheuttaen niiden rehevöitymistä. Nämä torjunta-aineet on myös yhdistetty mehiläisten joukkotuhoon, mikä on hälyttävää mm. siksi, että mehiläiset ovat kaikkein tehokkaimpia pölyttäjiä ja kolmasosa kaikesta syömästämme ruoasta on riippuvainen niiden pölytyksestä. Lisäksi glyfosaatti tuhoaa maaperää, tehden siitä ravinneköyhän ja jopa myrkyllisen.

 

Miksi kukaan pitäisi geenimanipulointia hyvänä juttuna? On olemassa kaksi tyypillisintä argumenttia geenimanipuloinnin puolesta. Ensimmäinen niistä väittää että geenimanipulointi hävittää nälänhädän, kun voidaan kasvattaa isompia satoja, jotka ovat immuuneja rikkaruohoille ja tuholaisille. Tämä argumentti menee pieleen siinä vaiheessa kun se olettaa että nälänhätä johtuu siitä, ettei maailmassa olisi tarpeeksi ruokaa. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Maailmassa on tarpeeksi ruokaa joka ikiselle naiselle, miehelle ja lapselle. Miksi 925 miljoonaa ihmistä sitten näkee nälkää? Vastaus löytyy isolta osalta siitä mitä syömme. Meillä olisi mahdollisuus ruokkia koko planeetta kasvipohjaisella ruoalla, mutta sen sijaan syötämme isoimman osan ruoastamme (myös sen mitä nälkää näkevissä maissa kasvatetaan) rikkaiden maiden karjalle. Koska tuotetun eläinperäisen ruuan määrä on huomattavasti pienempi kuin se kasviperäisen ruoan määrä, joka sen tuottamiseen menee, heitämme tuloksena suurimman osan ruoastamme hukkaan.

 

Myös eriarvoisuus on iso syy siihen että 2,5 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kuolee nälkään joka vuosi. Eriarvoisuus ei johdu siitä, etteikö köyhissä maissa olisi yhtä paljon resursseja kuin rikkaissakin tai siitä että köyhissä maissa ei oltaisi tarpeeksi älykkäitä niitä hyödyntämään. Eriarvoisuus johtuu siitä, että länsimaat ryöstävät häikäilemättömästi köyhien maiden resursseja, kuten kultaa, rautaa, kuparia, puuta, työvoimaa ja erityisesti öljyä. Jos haluamme lopettaa nälänhädän, ei vastaus ole luonnon manipulointi vaan omien kulutustottumuksiemme tarkastelu.

 

Toinen argumentti väittää että geenimanipulointi tekee ruoasta parempaa, sillä sen ansiosta siihen voidaan lisätä enemmän ravinteita tai tehdä siitä paremman makuista. Todellisuudessa luonnollinen ruoka sisältää jo enemmän kuin tarpeeksi ravinteita ja syömällä monipuolisesti, täytämme vaivatta ravitsemukselliset tarpeemme. Jos halutaan ruoasta paremman makuista terveellisyydestä välittämättä, voimme huomattavasti pienemmällä vaivalla vain kastaa kaiken syömämme sokeriin tai öljyyn. Ihmisen makuaisti tutkitusti rakastaa luonnollisia ruokia ja kun jätämme ruokavaliostamme pois kaiken synteettisen ja prosessoidun, luonnollisten ruokien maku vain paranee.

 

Mikä vika on ruoassa jonka luonto meille tarkoitti? Se täyttää kaikki meidän ravitsemukselliset tarpeemme täydellisesti. Emme tarvitse geenimuuntelua mihinkään. Miksi meidän pitää toimia koekaniineina monikansallisen yrityksen tieteelliselle kokeilulle, jonka tavoitteena on ainoastaan tehdä sille lisää voittoa ja miksi jotkin ihmiset niin hanakasti puolustavat tätä ihmiskoetta?  

 

Lähteet: 

http://organics.org/what-is-gmo-monsanto-and-why-you-should-care/

http://www.foodandwaterwatch.org/news/five-things-monsanto-doesnt-want-you-know-about-gmos

What is a GMO? Explained in 1 Minute

http://www.foodmatters.com/article/gm-corn-linked-to-cancer-tumors

 

Hyvinvointi Liikunta Terveys Vastuullisuus