Suuri bujo postaus
Bujoilu, mitä se on?
Bullet journaling, eli bujoilu, on Ryder Carrollin kehittämä organisointimenetelmä yksien kansien sisällä. Bujoon voi sisällyttää oikeastaan mitä ikinä haluakaan, mutta esimerkiksi päiväkirjan, kalenterin, to-do -listoja ja vaikkapa listauksia kirjoista, joita haluaa lukea. Bujo tulee sanoista ”bullet journal”, joiden voidaan ajatella viittaavan pistesivuisiin muistivihkoihin, joita bujoilussa usein käytetään. Bullet journal sanana liittyy myös tiiviiseen, viivalliseen tapaan käyttää luetteloita ja kirjata tietoa.
Vuonna 2023 bujoilu täytti 10 vuotta, täysin uudesta menetelmästä ei ole siis kyse. Suosiota se saavutti somealustoissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa.
Simppelisti sanottuna bujoilu on luova, tehokas ja mukautuva tapa ylläpitää kalenteria, päiväkirjaa ja erilaisia listoja oman arjen helpottamiseksi.
Muutamia bujoilun hyötyjä:
- Järjestelmällisyys – bujon avulla voit jäsennellä ajatuksiasi ja organisoida arkea.
- Mukautuvuus – voit tehdä bujostasi juuri sellaisen kuin haluat.
- Käsin kirjoittaminen – yhä digitaalisemmassa maailmassa harva meistä enää kirjoittaa käsin.
- Tavoitteiden asettelu – bujoon voit tehdä vuosittaiset-, kuukausittaiset- ja jopa viikoittaiset näkymät helposti silmäiltäviksi.
- Luovuus – bujo on juuri sellainen kuin siitä teet; se voi olla koristeltu tai pelkistetty, hillitty tai väriloisteinen, voit leikitellä eri kirjasintyyleillä.
Mitä tarvitset bujoilun aloittamiseen?
Muistivihon ja kynän. Niinpä, et varsinaisesti tarvitse mitään muuta. Muistivihoksi käy tavallinen ruutuvihko, tai viivoitettu vihko, mutta usein käytetään pistesivuisia muistikirjoja.Kynäksi käy lyijykynä tai mustekynä. Omia lemppareita bujoilussa ovat Micron-kynät.
Jos haluaa koristella, oiva tapa siihen ovat washiteipit ja erilaiset tarrat. Näitä myy mm. Vihkokauppa, Suomalainen Kirjakauppa ja Putinki.
Välineet on, mitäs nyt?
Bujon alussa on usein selaamista helpottava sisällysluettelo. Viikko, kuukausi- vuosinäkymät ovat kätevä tapa jäsennellä bujon alussa tulevaa. Vuosinäkymän voi tehdä esimerkiksi jakamalla sivun/aukeaman neljään eri vuodenaikaan. Eri kuukaudet kannattaa aloittaa omille sivuilleen, kuukausinäkymä kannattaa olla vähintään yhden sivun kokoinen, myös aukeama on hyvä tapa. Kuukausinäkymän jälkeisille sivuille voi laittaa yhden viikon per aukeama, jos on vaikka paljon merkittävää päiville – mutta tee juuri niin kuin hyvältä tuntuu.
Sisällysluettelon, vuosinäkymän, kuukausisivujen ja viikkosivujen jälkeen sinulla on oma bujo. Nyt vain jatkamaan! Aloita päiväkirja- ja kalenterimerkinnöillä, lisää tehtävälistoja, aseita tavoitteita, tee matkasuunnitelmia, säästötavoitteita, jne. Bujoilu on parhaimmillaan meditatiivista omaa aikaa, jossa saa käyttää luovuutta ja järjestelmällisyyttä.
Jos omat ideat loppuvat, tai haluat nähdä esimerkkejä muiden bujoista, Pinterest on siihen oiva paikka. Hae esim. ”bujo spread ideas” / ”bujo monthly” / ”bujo ideas”.
Iloisia bujoiluhetkiä! Seuraavassa postauksessa käsittelen omaa tapaani bujoilla. Ensi sunnuntaihin siis!
*
Postauksen lähteinä käytetty: ChatGPT, Putinki, Wikipedia *Kuvissa näkyvät tuotteet ja mainitut kaupat ja verkko-osoitteet ovat vain tyytyväisen asiakkaan vinkkejä. Postaus ei sisällä kaupallisia yhteistöitä.