Yrttikokkailua
Yrttijahti!-jutussani kerroin teille perjantaina mitä villivihanneksia kannattaa kerätä, mistä ja milloin. Tänään keskitytään käytännön puoleen; kokkaillaan ja perehdytään käytetyimpien yrttien täsmävaikutuksiin.
Viime viikon maanantaina seikkailimme metsäretkellä päivällispiknikin päätteeksi. Koska paikka oli täynnä nuoria horsmia enkä ollut varautunut omalla yrttikorilla, en voinut kuin täyttää Tuomaksen laukun horsmilla. (Tässä kohtaa on syytä kiittää siitä, että minulla on samanhenkinen mies!)
Ja onneksi olin saanut yrtit laukun suojiin, sillä meidät yllätti kova sade juuri kun olimme keskellä metsää samoilemassa:
Kotona palkinto odotti, sillä pääsimme viimein kokkailemaan näistä luonnon ilmaisista ja mahtavista raaka-aineista.
Hurmaava horsma
Horsmasta on helppo aloittaa, jos ei ole aiemmin yrttien kanssa kaveerannut — se kasvaa melkein joka paikassa ja maistuu hyvältä. Horsma on luonnon oma mineraalipommi, lehdet puolestaan sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja karoteeneja. Horsma hoitaa tulehduksia, tyrehdyttää verenvuotoja, lisää maidontuotantoa, auttaa päänsärkyyn sekä unettomuuteen ja vilkastuttaa vatsantoimintaa.
Kuten muutkin villivihannekset, kannattaa horsmatkin kerätä nuorina syötäväksi (10-15 cm), sillä silloin sekä varsi että lehdet ovat mukavan rapeita. Horsman varren maku on mieto ja niitä voidaankin käyttää parsan tapaan. Lehdet puolestaan tuovat mieleen rucolan maun. Horsmankukat ovat myös syötäviä ja ne antavat kivan säväyksen leivonnaisissa tai vaikkapa juhlaboolissa. Lisää lehtiä salaatin/smoothien sekaan, maiskuttele sellaisenaan tai kokeile vaikka herkullista levitettä:
1) Maukas horsmalevite
2,5-3 dl horsmanlehtiä
0,5 avocado
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl manteleita
0,5 dl neitsytoliiviöljyä
3 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
0,5 tl Himalajan suolaa
1/4 dl lähdevettä
Blendaa kaikki ainekset tahnaksi, purkita ja säilytä jääkaapissa. Käytä levite viiden päivän kuluessa valmistuksesta.
2) Horsmakurlaus
Horsma on antiseptinen kasvi ja lisäksi se toimii limakalvoja supistavasti. Mikäli sinulla on alkava kurkkukipu tai jo nielutulehdus päällä, kokeile horsmavettä!
2 dl lähdevettä
2 tl kuivattua horsmaa
0,5-1 tl suolaa
Keitä teetä 5 minuuttia, anna jäähtyä ja lisää suola. Kurlaa kurkkua niin kauan kuin nestettä riittää. Hoito voidaan toistaa useamman kerran päivässä, kunnes oireet alkavat helpottaa.
Nokkonen on super!
Nokkosta voidaan pitää yrttiemme kuninkaana, koska se sisältää suomalaisista kasveista mineraalisuoloja enemmän kuin mikään muu! Lisäksi se parantaa hemoglobiiniarvoja, tasaa verenpainetta, parantaa ruoansulatusta, alentaa verensokeria, torjuu allergisia reaktioita sekä vahvistaa hiuksia sekä kynsiä muutamia asioita mainitakseni.
Nokkonen ei vaadi ryöppäystä, jos keräät sen puhtaasta paikasta (eli vältät lantaloiden reunustoja sekä kompostimaata, joka on hyvin typpipitoista ja sisältää nitriittejä). Pelkkä huuhtelu riittää, jos haluat surauttaa peston tai tehdä nokkossmoothien.
1) Kermainen nokkoskeitto
3-4 dl tuoreita nokkosenlehtiä
2 dl kaurakermaa
5 dl manteli/kauramaitoa (mantelilla tulee täyteläisempi => blendaa teharissa 2 dl manteleita ja litra vettä, siivilöi ja mantelimaito on valmis)
0,5 dl spelttijauhoja
4 rkl voita
1 tl Himalajan suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
Blendaa nokkoset teharissa mössöksi. Sekoita jauhot manteli/kauramaidon kanssa ja laita kaikki ainekset kattilaan. Keitä 5-10 minuuttia tai kunnes keitto saostuu. Tarjoile ruisleivän tai keitettyjen munien kanssa.
2) Nokkosvesi hiuksille
Säännöllisesti käytettynä nokkonen kiihdyttää verenkiertoa ja siksi sitä on hyvä käyttää myös päänahalle. Jos kärsit hilseestä, suosittelen kokeilemaan nokkosvettä ennen kuin tartut kemialliseen Head&Shouldersin hilseshampooseen — nokkonen nimittäin poistaa hilsettä luonnollisesti. Tumma-, ja punatukkaisilla nokkonen syventää hiusten väriä, joten ihan vaaleaveriköille tätä ohjetta ei voi suositella.
5 dl lähdevettä
1 dl kuivattua nokkosta (2-3 dl tuoretta nokkosta)
Keitä seosta 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Shampoopesun jälkeen huuhtele hiukset kunnolla. Huuhtele hiukset viimeisenä nokkosvedellä ja jätä hiuksiin.
Kokeile myös:
• Nokkosmuusi kesän perunoista
Aurinkoinen voikukka
Voikukka tuo mieleen lapsuuden ja runsaat seppeleet. Tästä kasvista on kuitenkin niin paljon enempäänkin kuin vain koristeeksi. Voikukka sisältää mineraalien lisäksi mm. A-, B-, C-, ja D-vitamiineja. Lisäksi voikukka poistaa nestettä, puhdistaa maksaa, alentaa kuumetta, vilkastuttaa vatsantoimintaa, puhdistaa verta, lisää ruokahalua, hoitaa syyliä (maitiaisneste) ja niin edelleen.
Mikäli ennen juhlia kroppa tuntuu turhan nesteiseltä/turvonneelta, kannattaa nauttia voikukkateetä pari päivää, sillä se toimii diureettisesti poistaen ylimääräistä nestettä. Vedenjuontia on samalla syytä lisätä, sillä nestehukkakin aiheuttaa itsessään turvotusta.
Voikukkasalaatti
0,5 rs kirsikkatomaatteja
0,5 kiinankaalta
0,5 kesäkurpitsaa
10 cm pala purjoa
2-3 dl voikukanlehtiä
3 rkl neitsytoliiviöljyä
4-5 rkl balsamicoa
Pilko kiinankaali ja kesäkurpitsa pieniksi paloiksi. Pilko purjo renkaiksi ja puolita tomaatit. Leikkaa voikukanlehdet n. 2-3 cm kokoisiksi paloiksi. Lisää öljy+balsamico, sekoita ja anna tekeytyä vähän aikaa. Lampaanjuusto toimii kivana lisänä tässä raikkaassa salaatissa!
Kokeile myös näitä:
• Voikukanjuurikahvi
Kerää voikukanjuuria (syksymmällä), puhdista ja kuivata uunissa kuivaksi. Jauha ja valmista kahvin tapaan!
••••••
Loppuviikosta tehdään kuusenkerkistä jotain kivaa, mutta mitä? Se selviää perjantaina!