@ Hiusanalyysi

hiukset_halo_pieni_aikuinen.jpg

Kävin maaliskuun lopussa hiusanalyysissa Arctic Day Spassa ja järkytyin siitä miten tarkasti hiusteni kautta pystyttiin kertomaan silloisesta terveydentilastani. Tuolloin heräsin ajattelemaan uudestaan stressin taltuttamista ja oman jaksamisen tärkeyttä. Tsekkaa mitä kaikkea hiusanalyysissä voi selvitä/selvittää!

Yleensä hiusanalyysiin mennään silloin kun on viimeinen hätä — eli kun hiukset lähtevät tupoittain, haurastuvat hurjasti, aletaan huomaamaan viitteitä kaljuuntumisesta tai hiuspohja on tuhannen täynnä ihottumaa. Minulla ei ole vastaavanlaisia ongelmia, mutta tarjoutui tilaisuus kokeilla hiusanalyysiä ilmaiseksi ja päätin tarttua tilaisuuteen.

hannamari_rahkonen2.jpg

Vuoden 2009 kesä, hiukset on paria kuukautta aiemmin vaalennettu rajusti.

Oma hiushistoriikkini on seuraavanlainen: Omasin paksun, nopeakasvuisen, hyväkuntoisen ja pitkän tukan jonnekin 17-vuotiaaksi asti, kunnes stressaavan elämäntilanteen seurauksena minulla tippui puolet hiuksistani päästä. Oli mahtava herätä aamuisin siihen, että tyyny oli täynnä hiuksia tai käydä suihkussa ja tuijottaa hiustuppoja lattialla. Tuon ajan jälkeen hiusta on kasvanut edelleen reilusti, muttei niin hyväkuntoisena kuin aiemmin. 

Hiusten laatu oli selvästi paranemaan päin, kunnes vuonna 2009 minulle miehen ja ystävien yllyttämänä tehtiin kolminkertainen värinpoisto ja pähkinänruskeat hiukseni värjättiin oransseiksi — sanomattakin selvää, että tuo käsittely teki hiuksistani hamppuiset ja kuivat.

Hiusanalyysin hetkellä olin ollut 1,5 vuotta värjäämättä kemiallisilla hiustenvärjäysaineilla — kehissä olivat tuon ajan olleet Santen hennavärit. Edelleen hiukset ovat nopeakasvuiset. 

Analyysi alkaa

En saanut pestä hiuksiani kahta päivää ennen analyysiä. Analyysin minulle teki Katja Härkönen, joka on HiusAkatemian kouluttama asiantuntija. Katja haastatteli minut tarkasti, kertoi vielä tarkemmin siitä mistä hiukset koostuvat, mitä ne tarvitsevat kasvaakseen vahvoina ja mitä niiden kunto kertoo kehon terveydentilasta. 

katja_harkonen_halo_pieni_aikuinen.jpg

Hiuksia nyppäistiin muutamia analyysiä varten. Tuntuu ihan yhtä vähän kuin jos itse vetäisisi yhden hiuksen päästään :) Katja kertoi, että syyt hiusongelmiin löytyvät yleensä aina miettimällä elämäntilannetta 6-8 kuukautta taaksepäin. Onko silloin ollut stressiä, syönyt huonosti, juonut huonosti… Hiustenlähtö on aina vanha ongelma!

Minua jännitti tulokset jo nyppimisvaiheessa, sillä noin vuoden kestänyt jatkuvasti muuttuva, kiireinen ja stressaava elämäntilanne oli vaikuttanut muutenkin terveydentilaani lisääntyneinä migreeni-, ja väsymyskohtauksina. Takana oli vuosi, johon mahtui läheisten avioerot, kuolema, sairastelut sekä omat uudet, aikaa vievät työkuviot. Joskus asiat vain kasaantuvat samaan pakettiin, no can do :)

Hiukset, kynnet ja iho ovat ravintoketjun viimeisessä päässä ja jos kroppa on kovilla kauan joko henkisesti tai fyysisesti, ei tarvitse ihmetellä, jos hiukset ja kynnet eivät kasva vahvoina.

tutkimus_halo_pieni_aikuinen.jpg

 

Huhuu, mitä juurissa näkyy?

Katja aloitti hiusteni tutkimisen ja minä näpsin kuvia samalla, kun yritin kuunnella tarkasti ja ottaa oppia. Katja kertoi, että riippumatta ihmisen iästä (!) hiusten kasvukausi on keskimäärin 2-6 vuotta. Kaikki antiage-hiustuotteet ovat siis täyttä rahastusta.

Mikäli hius jostain syystä kuolee ja tippuu pois ennen oikean kasvusyklin päättymistä, ei hiusjuureen ala kasvaa uutta hiusta ennen kuin kasvusyklin vaihdos olisi ollut oikeasti käsillä. Hiusjuuri on loppuajan tyhjillään ja alkaa kasvattaa uutta hiusta vasta sitten, kun kasvusykli on oikeassa vaiheessa. Tästä johtuen hiustenkasvu voi tuntua joskus hi-taal-ta.

Munuaisten rasitus näkyy ensimmäisenä hiuksissa — veden puutteena.

koukkuhius_halo_pieni_aikuinen.jpg

Tämän kastematokuvan jälkeen tuli kysymys: Onko sulla ollu hirveesti stressiä viime aikoina? Yllätyksettömän vastaukseni jälkeen alkoi mielenkiintoinen selitys hiusjuurista ja sidekudoksista. Se meni jotakuinkin näin:

Jokaisen hiusjuuren ympärillä on sidekudos, joka antaa ravintoa hiukselle, jotta hius voisi kasvaa vahvana päänahasta ulos. Jos ihminen on kovin stressaantunut, päänahka kiristyy ja samalla myös hiusjuuren ympärillä oleva sidekudos kiristyy, jolloin hiuksen ravinnonsaanti heikkenee. Tästä kireydestä johtuu siis tuo kuvassa näkyvä koukku hiuksessa. Hiusjuuren pitäisi olla aina suora, kun se vedetään päänahasta irti. 

kuolluthius_halo_pieni_aikuinen.jpg

Kuollut hius.

putkihius_halo_pieni_aikuinen.jpg

Hiuksen keskellä pitäisi näkyä sellainen tumma ja tasainen ydin. Mulla näkyi vain tuollaisia tummia pätkiä tuossa keskellä, eli ravinteet eivät ole päässeet imeytymään tarpeeksi (tattadaa, kireä päänahka ja sidekudokset).

hiusjuuri_halo_pieni_aikuinen.jpg

Hiusjuuren mukana tuli jähmettynyttä talia, vaikka sen pitäisi olla juoksevaa. Kiteytynyt tali estää myös ravinteiden imeytymistä.

Lisäksi selvisi, että…

• Päänahkani oli lievästi tulehtunut, kuivahko ja ärsyyntynyt — itse en ole tuntenut tästä mitään oireita, joten tuli ihan puun takaa.

• Minulla on huono ääreisverenkierto

• Sain ruokavaliostani vettä ja rasvaa liian vähän

• Omaan pälviominaisuuden, joka on kaikilla ylitunnollisilla ”olen teidän kaikkien olkapää ja teen kaiken mitä minulta pyydetään!”-ihmisillä. Minulla ei ollut vielä siis alkavaa pälvikaljua, mutta omaan tuon ominaisuuden — tarkoittaa siis sitä, että jos stressailen ja elän ihan hunningolla, voi keski-iässä kalju ruveta pilkottamaan.

Mistä on kauniit hiukset tehty?

• 70-80 % proteiinista

• 10-15 % vedestä

• 3-6 % rasvoista

• 1 % pigmentistä

• 0,5 % hiilihydraatteja

• mineraaleista

Hiukset koostuvat siis suurimmaksi osaksi proteiineista, siksi laadukkaita proteiineja olisi oltava ruokavaliossa riittävästi.

• Hiusten kannalta optimaalisin ruokavalio koostuu Katjan mukaan 80 % luomutuoreruoasta ja 20 % valkuaisista. Luomukananmunia pitäisi syödä joka päivä, sillä ne ovat täydellisiä ravintopommeja. 

• Ravintorasvan laatu määrää hiuspohjassa olevan talin laadun, siksi hyvien rasvojen nauttimiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Määräksi sopiva on 2-3 rkl/pv. Katja suositteli erityisesti Camelina-öljyä.

Lisäaineeton luomuruoka on kaiken A ja O. Lisäaineista olisi hyvä välttää ainakin E621 (natriumglutamaattia ja sen sukulaisia), E211 (natriumbentsoaatti, joka on säilöntäaine ja joka aiheuttaa C-vitamiinin kanssa syöpää) sekä makeutusaineita (aspartaami, asesulfaami K).

lifefactory_halo_pieni_aikuinen.jpg

Vettä ja rasvoja tulisi saada riittävästi, jotta hiukset olisivat elinvoimaiset eivätkä näyttäisi kuivilta ja hamppuisilta. Tähän oma kommenttini vielä siitä, että kokeilkaa lähdevettä, jos ette ole vielä kokeilleet. Se imeytyy 100 kertaa paremmin kuin kraanavesi (juttua tulossa!).

• Pesukertojen tulisi rajoittua 2 kertaan/viikko. 

• Vaikka söisi parasta mahdollista ravintoa, mutta jos verenkierto ei pelaa päänahassa, eivät hiukset kasva! Muistetaan siis ne hiuspohjan kotihoidot ja hieronnat.

Hiukset tykkäävät myös…

Joka viikko 1-2 turvehoitoa päänahalle, jotta verenkierto elpyisi ja kireys vähenisi.

Päänahan hieronta tyrniöljyllä kerran viikossa — tätä teen ehdottomasti.

Nyt minua tietysti kiinnostaa, että millainen hiusteni (ja terveyteni) tila on esimerkiksi puolen vuoden päästä. Ehkä varaan silloin uuden ajan Katjalle ja katson mitä stressittömämpi elämä on minulle ja hiuksilleni tehnyt.

Kauneus Terveys Hiukset Testit
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.