Brahmia aivoille
Ostin ravinto-ohjaajani suosituksesta itselleni viime talvena brahmia. Brahmi on intialainen yrtti, jota käytetään parantamaan kognitiivisia kykyjä, vähentämään virheiden tekemistä ja ansioiden unohtamista sekä helpottamaan uuden oppimista (vähentää ahdistusta ja jännitystä). Kyseessä on monivuotinen mehikasvi, josta käytetään vain lehtien kärjet ja kuivataan ne jauheeksi. Brahmi tunnetaan myös nimellä gotu kola.
Brahmi lisää aivoverenkiertoa, valppautta, keskittymiskykyä ja sekä lyhyt-että pitkäkestoista muistia. Voisin kai näiden ominaisuuksien puolesta sanoa, että brahmi on hyvä ystävä kaikille niille, joilla menee välillä liian lujaa, including me 😉
Perinteisesti brahmia on käytetty Intiassa hermostollisiin oireisiin, unettomuuteen, muistiongelmiin ja ahdistuneisuteen, mutta nykyajan indikaatioita ovat myös AD/HD, astma, stressi ja ärtynyt suoli.
Jos jauhetta vetäisee pelkästään — kuten Tuomas teki — maistuu se pahalta mullalta. Suosittelen siis heittämään brahmin aina jonkin makean smoothien sekaan, jottei maku puske liiaksi läpi.