Kaarnikka = luonnon oma kauneuspilleri!

kaarnikka11_halo_pieni_aikuinen.jpg

Olemme viime aikoina viihtyneet Tuomaksen kanssa marjametsissä niin paljon kuin olemme suinkin töiltä ja muilta kiireiltä ehtineet. Kaarnikka — eli variksenmarja — jätetään helposti metsään mätänemään ja kerätään metsistä vain mustikat, puolukat ja karpalot. Kaarnikan ravintoarvojen perusteella marjasta käytetty termi ”roskamarja” olisi kuitenkin syytä heittää sinne roskikseen NYT.

Tsekkaa infopläjäys ja ota vastaan haaste!

Kaarnikassa on enemmän C-vitamiinia kuin puolukoissa ja karpaloissa. Luustolle tärkeää kalsiumia kaarnikassa on puolestaan 11 mg/ 100 g ja kuituja löytyy 5.3 g/ 100 g.

kaarnikka4_halo_pieni_aikuinen.jpg

Kaarnikka on luonnon oma kauneuspilleri, sillä se sisältää suomalaisista marjoista eniten flavonoideja ja antosyaniidejä, jotka toimivat voimakkaina antioksidantteina elimistöissämme. Antioksidantit suojaavat verisuoniamme, ehkäisevät tulehduksia, alentavat pahaa LDL-kolesterolia ja torjuvat suolistobakteereja sekä syöpää.

Mitä voimakkaampi antioksidantti, sitä paremmin se suojaa solujamme hapetusstressiltä, joka sitä vastoin pyrkii tuhoamaan solujamme. Kun syömme tarpeeksi antioksidanttipitoista (soluja rakentavaa eikä hajoittavaa) ruokaa, emme rupsahda niin vauhdilla 😉

Toisin kuin monilla muilla marjoilla, kaarnikalla on pitkä satokausi, joka alkaa jo heinäkuussa ja kestää ensilumien tuloon asti. 

kaarnikka12_halo_pieni_aikuinen1.jpg

Kaarnikka on runsassatoinen ja helppo kerätä, eli hitaammankaan marjastajan ei tarvitse hermostua katselemaan tyhjää ämpärin pohjaa kauaa ;) 

Kaarnikka (kuten muutkin metsämarjat) ovat puhtainta saatavilla olevaa luomua!

Mihin kaarnikka vaikuttaa?

• Uudistaa soluja korkean flavonoidi-, polyfenoli-, ja antosyaniidimääriensä ansiosta 

• Päänsärkyyn

• Stimuloi munuaisten toimintaa

• Vauhdittaa vatsantoimintaa, jos muistaa juoda riittävästi

kaarnikka3_halo_pieni_aikuinen.jpg

Miten käyttää kaarnikkaa?

• Kaarnikka on miedon makuinen, joten sitä on todella helppo yhdistellä smoothiessa makeiden marjojen kanssa. Toimii täydellisesti mm. mansikan, vadelman, mustikan, omenan ja mustaherukan kanssa. 

• Salaatin seassa sellaisenaan.

• Tee raakahillo: 2 dl jäistä mansikkaa, 2-3 dl kaarnikkaa ja hunajaa maun mukaan. Nauti raakajäätelön tai hedelmälohkojen kera.

• Suolaisiin raakakeittoihin kaarnikka tuo kuitua, ravinteita ja väriä!

Tämän postauksen saattelemana haastan teidät kaarnikkametsälle — kuka on mukana?

suhteet oma-elama vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.