Sweet Seabuckthorn

tyrnikakkupala_halo_pieni_aikuinen.jpg

Syksyn sadonkorjuu näkyy myös raakakeittiössä. Pelkällä värillään energisoiva tyrni sai minut kehittelemään pehmeän kermaisen ja syksyä piristävän kakkuluomuksen, joka kelpaa vieraillekin. 

Tyrni on kivan pirtsakka makuelämys, johon tutustuin ensimmäisen kerran vasta vuosi sitten Mádaran matkallani. Käyttäisin tyrniä omassa keittiössäni mieluusti enemmänkin, mutta en oikein tiedä mistä sitä täällä Lapissa saisin. Pitää mennä tsiigailemaan pakastealtaita.

Opin tämän kakun kohdalla sen asian, että jos mielii raakakakkuihin keksimäisen ”crunchy”-pohjan, on pähkinät liotettava etukäteen ja kuivatettava siinä välissä. Itse ratkaisin asian niin, että aktivoin pähkinät isoina satseina liottamalla niitä yön yli ja kuivatan niitä sitten esim. leivinpaperin päällä uunissa n. 1-2 h. Liotuksen ansiosta pähkinöistä vapautuu elimistön käyttöön entsyymejä sekä muita ravinteita, jotka helpottavat muutoin raskaiden pähkinöiden sulamista.

Kun pähkinät on kerran aktivoinut, ei sitä tarvitse tehdä uudestaan.

tyrnikakku_halo_pieni_aikuinen.jpg

Keksipohja (18 cm)

2 dl luomusultanarusina

2 dl pekaanipähkinä

1 tl suola

Versio 1: Jos olet aktivoinut ja kuivattanut pähkinät niin laita kaikki raaka-aineet blenderiin ja blendaa aika sileäksi. Taputtele leivinpaperilla suojattuun irtopohjavuokaan ja anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.

Versio 2: Jos haluat pehmeämmän, kosteamman ja taikinaisemman pohjan, liota pähkinöitä 4-8 tuntia ja kaada vesi pois, huuhtele ja heitä blenderiin rusinoiden ja suolan kanssa. Blendaa, kunnes pohja on sileä. Taputtele pienelle irtopohjavuoalle ja kuivata halutessasi uunissa pari tuntia.

tyrnikakkupala2_halo_pieni_aikuinen.jpg

Kermainen tyrnitäyte

2 dl macadamiapähkinöitä

3 dl cashewpähkinöitä

reilu 3 rkl hunajaa (maun mukaan)

1 dl tocotrienols-jauhetta

3,5-4 dl tyrniä

2 rkl soijalesitiiniä

1 dl sulatettua kaakaovoita

1/2 sitruunan mehu

Liota pähkinöitä 4-8 tuntia ja kaada vesi pois. Blendaa pähkinät tyrnin kanssa sileäksi ja lisää toco, kaakaovoi, sitruunanmehu, lesitiini ja hunaja. Blendaa, kunnes massa on sekoittunut ja siloittunut tarpeeksi.

Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita lastalla. Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavan vuorokauden ajan, jotta kakku jähmettyy tarpeeksi. Raasta päälle luomusitruunankuorta ja nauti raikkaan syksyn mausta!

hyvinvointi mieli vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.