Tuunaa salaattisi!

salaatti7_halo_pieni_aikuinen.jpg

Koska salaatti on meidän perheessä rakkausruokaa, lienee tärkeää korjata muutama siihen liittyvä yleinen väärinkäsitys. Suutun tai oikeammin tuhisen itsekseni, jos joku väittää että salaatti on vain tylsääkin tylsempi jäävuorisalaatti-tomaatti-kurkku-asia. Tsekkaa 10 vinkkiä salaatin tuunaukseen ja innostu tuoreesta!

Salaatti on laaturuokaa, joka pitää nälkää erinomaisesti, jos sen koostaa oikein. Terveysaspekti on toki selviö, mutta itse lähden mieluummin aina liikkeelle siitä makupuolesta — se kun tuo sen suurimman nautinnon koko arvostettavaan ruokahetkeen. 

Salaatti kokee meidän huushollissamme muodonmuutoksia hyvinkin usein. Näiden 10 vinkin tarkoitus ei ole saada sinua tekemään salaattia, jossa on 1000 eri raaka-ainetta, vaan innostaa kokeilemaan uutta — vaikka yksi kerrallaan!

sitruuna3_halo_pieni_aikuinen.jpg

1) Satsaa laatuun: Kokeile valmistaa salaatti vain luomuraaka-aineista ja ylläty makuerosta. Selkein makuero on sipuleissa, tomaateissa ja avocadoissa. Kypsä luomuavocado on tai-vaal-lis-ta ja aivan erimakuista kuin kemikaaleilla viljelty toverinsa.

2) Mausta rohkeasti: Kokeile Bruschettaa, rouhittu mustapippuria, Himalajan suolaa, tuoretta chiliä joka on käynyt morttelin läpi, tuoretta basilikaa jne.

salaatti3_halo_pieni_aikuinen_1.jpg

3) Ruokaista: Tylsinkin salaatti piristyy, kun arsenaaliin ottaa pähkinät ja siemenet — erityisen hyvin suolaisiin salaatteihin sopivat auringonkukan-, hampun-, pinjan-, ja kurpitsansiemenet sekä saksanpähkinät ja mantelit (kannattaa liottaa). 

4) Villittele välillä: Heitä salaatin sekaan hedelmiä (omena on helppo, viikunat luksusta, persimon pirteä), silppua raaka-aineet aivan eri tavalla kuin normaalisti tai yksinkertaisesti yksinkertaista salaattejasi!

salaatti4_halo_pieni_aikuinen.jpg

5) Nesteytä salaattisi: Laadukas luomubalsamico on salaatin valmistamisen A ja O laadukkaan Extra virgin-öljyn ohessa. Kokeile myös valmistaa herkullinen pähkinäkastike cashewpähkinöistä ja Fiesta Molesta. Kuvan oikeanpuolimmainen luomubalsamico on mahtavan paksua ja aromaattista! Mukavaa vaihtelua salaattiin saa esim. lisäämällä luomupestoa tai tomaattisosetta.

6) Tirauta kyynel salaatin tähden: Silppua mukaan punasipulia, valkosipulia tai salottisipulia.

7) Kokeile korvata liha laatujuustolla: Aito luomufeta vie salaattiaterian ihan eri sfääreihin kuin Pirkan auringonkukkaöljy”juusto” tai kaasupakattu kanantissi — etelän Kauppahalleissa on toki vielä laadukkaampia raakajuustoja ja lihoja kuin linkkaamani aito luomufeta.  

salaatti3_halo_pieni_aikuinen.jpg

Itsetehtyjä mausteisia luomulihapullia salaattipedillä kera balsamicon ja neitsytoliiviöljyn 

8) Sekoita kypsennetyn kanssa: Kevyesti paistettu tai keitetty luomukananmuna tai laadukas liha tuo mukavaa pehmeyttä — kannattaa stalkata lähitiloja, niiltä saa yleensä aivan mainion makuisia ja tummankeltaisella keltuaisella varustettuja kananmunia. Jos kypsennetty liha tuntuu vastenmieliseltä, pähkinäpyörykät tai kasvisfalafelit maistuvat salaatin kanssa mainiosti. Vihanneksista esimerkiksi kesäkurpitsa ja shiitakesienet tuovat kevyesti paistettuna ihanaa makua muuten tuoreeseen salaattiin. 

salaatti5_halo_pieni_aikuinen.jpg

Juhlapäivän ateria: lampaanfile ja osin kypsennetty salaatti

9) Valitse tummalehtisiä salaattilajikkeita — erityisen maukas on punainen salanova, joka kasvaa nopsakkaa Zengrowssakin, toisin kuin lehtisalaatit. Rollossa tätä saa ainakin Kauppatorin K-supermarketista (meidän nykyinen vakiokauppa laajan luomutarjonnan vuoksi).

10) Odota: Itse annan salaatin levätä maustamisen jälkeen huoneenlämmössä noin 15 minuuttia, jotta maut ehtivät syventyä ja mausteet imeytyä :)

Antoisia ja maukkaita salaattihetkiä!

suhteet oma-elama vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.