Mehevä kasvispiirakka
Tätä piirasta olen valmistanut marraskuussa useammankin kerran pitkän työpäivän päätteeksi. Se on helppo, sillä kaikkia ohjeessa olevia raaka-aineita löytyy jääkaapistamme normaalistikin.
Olemme välillä pohtineet Tuomaksen kanssa, että kauppareissuista on tullut välillä mahdottoman tylsiä, kun on vain ne tietyt osastot joissa ”voi” käydä. Peruskierros on hevi-, juusto-osastot, joista tarttuukin n. 80 % ostoksista mukaan (kassaneitien ilmeet ovat hauskoja, kun ostokset ovat lähestulkoon aina vain tuoretta). Maito-osastolta haetaan lähinnä vain kermaa luomukahvin sekaan. No, joka tapauksessa — tämä piiras on aivan herkkua ja superhelppoa valmistaa.
Pohja (26 cm)
3,5-4 dl jauhoja (itse teen usein tattarijauholla, speltti sopii myös loistavasti)
120 g luomuvoita
1 dl vettä
2 tl leivinjauhetta
1 tl Himalajan suolaa
Sulata voi ja sekoita se veteen. Lisää jauhot sekä suola ja vaivaa taikinaksi. Levitä lasivuokaan (myös reunoille) ja esipaista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa.
Täyte
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1/2 iso luomukesäkurpitsa tai 1 pieni kesäkurpitsa
1-2 luomupunasipulia
3 luomuvalkosipulinkynttä
1 keltainen luomupaprika
1 pkt luomufetajuustoa (esim. Fontana)
2 luomukananmunaa
1 prk luomukermaviiliä (esim. Juustoportti)
2 rkl Bruschetta-mausteseosta
1-2 rkl luomubalsamicoa
1-2 tl rouhittua mustapippuria
2-3 tl Himalajan suolaa
Pilko tomaatit puoliksi ja kaikki loput vihannekset mahdollisimman pieneksi silpuksi. Mielestäni juuri vihannesten pieneksi pilkkominen tuo piiraaseen aivan mahtavaa mehevyyttä ja täyteläisyyttä. Sekoita sen jälkeen sekaan munat, kermaviili ja mausteet. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Levitä täyte pohjan päälle ja murustele fetajuusto täytteen päälle.
Paista 200 asteessa n. 35-45 minuuttia (riippuu uunin tehosta). Anna piiraan vetäytyä uunista ottamisen jälkeen n. 15-20 minuuttia ja nauti!