Näin niitä keksejä tehdään!
Postasin HaLo — Pieni Aikuisen facebook-sivuille viime viikonlopulta tunnelmia gluteenittomien keksien keskeltä. Leivon harvoin uunilla mitään, mutta sitten iski keksihimo. En ole koskaan turvautunut kaupan ravintoköyhiin Sempperimaissi-kekseihin, koska ne ovat niin ravinne-, ja makuköyhiä, etteihän niitä syö erkkikään! Gluteeniton elämäntapa vaatii välillä oma-aloitteellisuutta ja halua oppia uusia kokkaustaitoja, joten niinpä päätin olla hyvä vaimoke ja valmistaa ihan itse gluteenittomia keksejä aidoista raaka-aineista. Tällä kertaa kuva ei tee oikeutta reseptille, mutta uskokaa mua silti, kun sanon että näistä tuli silti maailman mehevimpiä ja herkuimpia keksejä. Ja hei, gluteenittomia!
Hannamarin herkkusuklaacookiet, n. 10 kpl
2 dl mantelijauhoja
2 dl täysjyväriisijauhoa
3-4 pientä luomumunaa tai 2-3 isoa munaa
1 dl raakakaakaojauhetta
1-2 dl kookospalmusokeria
2 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki jauhot sekä sokeri keskenään. Mantelijauhoissa on aika paljon rasvaa ja tästä syystä ne jäävät helposti jauhoklönteiksi, jos niitä ei sekoita kunnolla muihin jauhoihin. Lisää munat ja sekoita taikina tasaiseki — taikinan kuuluu olla tahmaista! Lisää sekaan halutessasi jotain seuraavista:
• 1 dl paloiteltuja cashew/pekaanipähkinöitä
• FitnessFirstin kaakaomassan palaset toimivat suklaakekseissä aivan loistavasti! Suosittelen laittamaan näitä reilusti mukaan :)
• Kuivattuja marjoja
Lopuksi sekoita valitsemasi ainekset taikinaan ja paista cookieita 200 asteessa 8-10 minuuttia. Varo paistamasta liian kauan, muuten keksien mehevyys katoaa!
Voit valmistaa paiston aikana vielä raakasuklaakuorrutteen:
Raakasuklaakuorrute
100 g kaakaomassaa
40 g kookosöljyä
1 dl tocoa
1 rkl macaa
ripaus suolaa
sopivasti hunajaa
Kaakaomassa on ihanan täyteläinen lisä keksien päälle, siksi käytän sitä kuorrutuksissa ennemmin kuin kaakaovoita. Sulata kaakaomassa ja kookosöljy tarkkaillen koko ajan lämpötilaa (alle 40 astetta). Lisää kuivat jauheet sekä hunaja ja maista. Levitä jäähtyneiden keksien pintaan haluamasi määrä ja anna jähmettyä hetki.
Koska olette ahkerasti kyselleet multa sitä, miksi gluteeniton ruokavalio on aika jees valinta, kerron siitä teille huomenna!