Piparipuffetit
Eilen illalla se tapahtui. Kaikki kävi nopeasti ja tiesin vain yhden asian: nyt on leivottava jotain mikä maistuu kardemummalle, kanelille ja neilikalle. Piparipuffetit ovat kylmän vuodenajan hittileivoksia, sillä ne ovat jokaisen piparifanin unelmien täyttymys. Puffet-muoto mahdollistaa leivoksen raikkauden ja mausteet hoitavat sisäiset kalinat kauas pois. Todistetusti näitä leivoksia nautiskelevat innoissaan myös sellaiset ihmiset, jotka eivät tavallisesti raakaruokaan koske. Vai miten muuten pitäisi tulkita miehen suusta kuultu ota kiinni, etten lennä taivaaseen-kysymys?
Uskallan luvata, että tässä reseptissä on laadukkaista raaka-aineista johtuen parempi maku kuin tavan pipareissa! Tavallisesti piparkakkujen syömisen jälkeen jää raskas ja tahmea olo, sillä sokeripiikki on taattu. Onhan selvää, että jos prosessoidut kasvirasvat ja valkoinen sokeri vaihdetaan luomupähkinöihin, avocadoon ja pastöroimattomaan hunajaan, jää olotilaksi virkeä eikä väsynyt. Ja se jos mikä on minun mielestäni juuri raakaleivonnaisten etu; saa herkutella, mutta ei tarvitse kärsiä kärttyisestä mielestä tai turhasta väsymyksestä.
Pieni vinkki ennen kuin alatte leipomaan näitä puffetteja: käykää ihmeessä ostamassa aitoja, kokonaisia mausteita mikäli mahdollista. Varsinkin kardemumman kohdalla eron huomaa selkeästi ja siksi ostankin sen aina nykyään kokonaisena. Huolehtikaa, että käytössänne on aitoa Ceylon-kanelia eikä markettien laimeaa epäkanelia. Ja sitten vain blenderiä laulattamaan ja nauttimaan leivontasession tuoksumaailmasta!
Keksipohja
n. 20 kpl | 1 kpl 20 x 20 levy
5 dl pekaanipähkinöitä
1 dl tocotrienols-jauhe
3 rkl hunajaa
1 rkl vaniljajauhetta
1 rkl kanelia
Aja keksipohja sekaisin tampperia apuna käyttäen niin, että pähkinöistä alkaa juuri irrota öljy. Jos pyörität liian kauan, keksipohja jämähtää kivikovaksi etkä voi käyttää sitä. Taputtele ohut kerros keksitaikinaa silikonivuoan pohjalle.
Piparkakkutäyte
n. 20 kpl | 1 kpl 20 x 20 levy
1,5 avocadoa
0,5 dl tocotrienols-jauhetta
1 dl cashewia
0,5 dl vettä
3 rkl neitsytkookosöljyä
4 rkl hunajaa
2 tl kanelia
1 rkl carobia
1 rkl vaniljaa
10 kpl kardemumman siementä
0,5 tl neilikkaa
Täyte on koostumukseltaan kermaisen kevyt ja se on täysin avocadon ansiota. Aidot mausteet tuovat sellaisen makujen sinfonian täytteeseen, että pieni mieli meinaa seota onnesta. Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja sileäksi. Lisää täytettä sitten keksipohjien päälle ja laita silikonivuoat pakastimeen.
Leivokset ovat valmiita kun ne ovat jähmettyneet pakastimessa niin, että saat ne irti rikkomatta irti. Meidän pakastimella tähän meni noin 45 minuuttia. Kas näin, pienessä paketissa saat ennen kaikkea mielettömän nautinnon, mutta myös elimistöllesi tärkeitä rasvahappoja, mineraaleja sekä hyvää mieltä. Taidan tänään kokeilla piparipuffetteja luomuespresson kanssa, ihana taukohetki siis tiedossa!
Kaunista ja virkeää talvitorstaita teille toivottaa Hannamari, joka ei tiennyt että osaisi valmistaa jotain näin hyvää.