Spiraalileikkuri
Hups. Postasin teille jo yli vuosi sitten raakapastan ohjeen kuvineen luvaten kirjoittaa teille spiraalileikkurista myöhemmin, eli näemmä vuoden päästä minun tapauksessani… Spiraalileikkuri voi erittäin hyvin ja on edelleen ahkerassa käytössä, joten korjataanpas tämä epäkohta tänään. Mun mielestäni keittiössä on mukava puuhailla, kun ruoanlaittovälineet ovat toimivia ja raaka-aineet laadukkaita. Meidän keittiöstämme ei löydy laisinkaan leivänpaahdinta, mikroa tai kahvinkeitintä — sen sijaan olen investoinut kunnolliseen blenderiin ja no, siihen spiraalileikkuriin.
Leikkurin mukana tulee kolme erilaista terää, joilla saa kaikilla erilaista jälkeä aikaan. Oman leikkurini ostin Jenkeistä reipas vuosi sitten ja maksoin siitä silloin postikuluineen lähemmäs 60 €. Nykyään leikkuria saa Suomessa ainakin Ekosego-nettikaupasta hintaan 29,95 €, edullisesti siis.
Spiraalileikkuri on mielestäni hyvä juttu sekä raakaruokailijoille, että niille jotka haluavat lisätä raakaruoan määrää pikkuhiljaa. Erityisen mukavaa vaihtelua leikkurilla saa ruoan koostumukseen. Masiinan pohjassa on imukupit, joiden avulla se pysyy pöydässä kiinni, vaikka sorvauksen alla olisi kovia juureksia. Lisäksi kone on pesukonepestävä, tosin useimmiten pelkkä huuhtelu heti käytön jälkeen riittää.
Meidän keittiössämme spiraalileikkuri pääsee useiten loistamaan kesäkurpitsan käsittelyssä. Gluteeniviljoista tehdyt pastat voivat jättävät ikävän olon ainakin minulle, mutta kesäkurpitsapasta ei sitä tee. Koska kyseessä on miedon makuinen vihannes, käytän pastaksi leikkaamisen jälkeen marinointiin laadukasta suolaa, hieman hiivahiutaleita ja sitruunamehua. Kun pastan antaa tekeytyä kulhossa noin 15 minuuttia mausteiden kanssa ja valuttaa ylimääräiset nesteet pois, ei voi epäonnistua. Kesäkurpitsapasta on helppo yhdistää kypsennetyn ruoan kanssa, itse teenkin usein mausteisen lämpimän kastikkeen ja syön sen tämän pastan kanssa — jää kepoinen ja energinen, mutta silti lämmin olo.
Kaunista maanantaita!