Halo vastaa: Raakaravinto | Superfood | Super-Pirtelöbaari

nayttokuva_2013-01-22_kohteessa_15.41.57.png

Mitkä superfoodit sulla on useimmin käytössä ja miksi? 

Mä syön todella kausiluontoisesti ja se määrittää aika pitkälle eri raaka-aineiden käyttöä myös superfoodien kohdalla. Tällä hetkellä käytän eniten seuraavia:

– Neitsytkookosöljyä, koska se stimuloi kilpirauhasen toimintaa, toimii kehossa antibakteerisesti, sisältää hyviä rasvahappoja, on helppo käyttää ja lisäksi pidän sen mausta sekä rakenteesta.

– Chia-simeneniä, koska niiden pohjalle on helppo valmistaa gluteenittomia arkivälipaloja kuten raakakiisseleitä, jogurtteja ja smoothieita. Muita plussia ovat mieto maku, ravintokoostumus ja edullisuus.

– Madre C-jauhetta tukemaan mun lisämunuaisia. Hyvänmakuinen, helppo ja mukava käyttää. Ja C-vitamiini kirkastaa ihoa huomattavasti!

– Phytoplankton-nestettä, koska se on niin tajuttoman helppo ja ravinnerikas. Ja vaikka mäkin karsastan useiden jauhemuotoisten levien makua niin Phytoplankton on ihanan suolaista ja hyvää! Rakastan kaikkea suolaista.

pakurii_5.jpg

Minä tarvitsisin apua pakurin juomiseen! Pakuripurnukka vaan notkuu ja notkuu kaapissa, kun en uskalla aloittaa sen juomista. Mikä olisi siis hyvä ohjeistus aloittelijalle?

Oi miksi et uskalla? Laita 2-5 rkl pakurijauhetta ja litra vettä kattilaan, keitä 15 minuutista kahteen tuntiin ja juo menemään! Mitä kauemmin keität, sitä enemmän pakurista irtoaa immuunipuolustusta boostaavia ainesosia, tämän vuoksi keitän itse ison satsin kerralla ja pullotan jääkaappiin. Maku on aika mieto, joten voit maustaa sitä lempimausteillasi, lisätä mukaan lempiteepussejasi jne. Itse käytän usein kardemummaa, lakritsinjuurta, vaniljaa, Yogi Sweet chili-teepusseja tai Pukka Three mintiä.

Kuinka tehdään aroniasta tai tyrnistä, suosittu kotimainen supermarja?

Mun mielestä kysymyshän on pohjimmiltaanhan vain oikeanlaisesta brändäämisestä ja mahdollisesta tuotteistamisesta, jonka pitäisi tietysti perustua aitoon innostuneisuuteen. Kuka me saatais asialle? Mä lupaan tehdä oman osani käyttämällä näitä herkkumarjoja blogiresepteissä :)

Kuinka paljon siellä Lapissa on mahdollisuus ostaa esim. luomuna kaikkea (ja superfoodeja)? 

No täällä on ihan kiva valikoima eri kaupoissa luomuraaka-aineita, luontaistuotekaupoissa on superfoodeja ja sitten meillä on ihan oma luomukauppa sekä luomupiirit. Toki on olemassa sitten vielä nettikaupat, joista itsekin usein tilaan kaikennäköistä kivaa. Sanoisin siis että aikas helppoa :)

Tilaatko aina iHerbistä alle sen tullirajan vai joudutko aina asioimaan tullin kanssa noutaessasi lähetyksen, jos tilaat yli (muistaakseni noin) 40e arvosta?

Olen tilannut useamman alle 40 € paketin kerralla niin ei ole tarvinnut säätää tuon kanssa, tulee tiettyjen tuotteiden kanssa halvemmaksi joka tapauksessa kuin Suomesta ostettaessa. Nyt en ole tilannut hetkeen, tässähän on muuttuneet nuo tilausrajatkin.

Herkullisin smoothiesi arkeen ja juhlaan? Helpoin ja ravinteikkain smoothiesi kiireeseen ja tarpeeseen?

Arkeen ja juhlaan: Strawberry twist. Helppo ja ravinteikas: Green pineapple.

nayttokuva_2013-01-22_kohteessa_15.34.28.png

Mistä ammennat innoituksen ja ideat noihin ihaniin herkkuihin?

Lukemalla, havannoimalla ympäristöä, katselemalla kauniita kuvia lehdistä, netistä, Instagramista… Päästäni ja kaikesta mikä siellä liikkuu. Joskus inspiraationa toimivat ihan vain värit ja muodot, joskus jokin tietty raaka-aine, mutta aika usein vain mieliteot. Rakastan ideointia ja tykkään toteuttaa niitä.

Mikä on paras smoothie-resepti ekakertalaiselle?

Ehkä jokin makea? Itse aloitin banaani+viherjauhe/salaatti-yhdistelmillä ja pikkuhiljaa lisäsin mukaan marjat, superfoodit ja öljyt. Suosittelen miettimään mitkä ovat esimerkiksi lempimarjojasi ja lempimakujasi muutenkin, rakenna smoothien niiden pohjalle esimerkiksi tällä suhteella: 2 dl marjoja, kourallinen tuoretta vihreää (pinaatti/tammenlehtisalaatti jne.), 3-4 dl vettä ja makusi mukaan hunajaa/banaania.

Miten helppo/vaikea raakaravinto-ruokavalio on toteuttaa? Millaiset kustannukset siinä on yleisesti (tarvikkeet, ruoka-aineet…)

No minähän en ole mitenkään 100 % raakaruokailija, vaikka se onkin suuressa osassa mun ruokavaliota. Tällä hetkellä mun suolistoni kunto ei salli syödä pelkästään raakaruokaa eikä se muutenkaan liian suurissa määrin tee mun kehotyypilleni hyvää. Voin suoralta kädeltä sanoa, että meillä palaa varmasti eniten rahaa ruokaan, vaikka hyödynnämmekin paljon perusraaka-aineita kuten marjoja ja vihanneksia. En ole enää edes laskenut paljonko kuukaudessa menee :D Periaatteessahan elävällä ravinnolla voi olla hyvinkin pienin kustannuksin, jos ei investoi kalliisiin blendereihin, mehustimiin ja syö ihan niitä perusraaka-aineita.

Rovaniemellä taitaa olla muutamiakin lähteitä lähellä keskustaa, tuleeko käytyä vettä lähteiltä?

Keväällä/kesällä/syksyllä useammin, talvella ei niinkään — valitettavasti. 

Palstallasi on vilahdellut mitä herkullisemmilta kuulostavia makeita smoothie- ja raakakakku-ohjeita. Kysymykseni onkin, että löytyykö jemmoistasi suolaisia reseptejä?

Todella vähän ja ne vähätkin mitä on, liittyvät yleensä salaattien lisukkeisiin, suolaisiin raakakeittoihin tai kesäkurpitsapastaan. Tsekkaa blogin sivupalkin tageista kohta raakareseptit. Heti kun kehitän jotain suolaista raakaa niin kirjoitan siitä kyllä :)

raakasuklaa2_halo_pieni_aikuinen_2.jpg

Miten pystytte välttämään kiusauksen suklaan suhteen?

Mä en ole koskaan tuntenut hirveää vetoa suklaaseen, ehkä entisessä ruokaelämässä hitusen, koska ruokavaliosta en saanut tarpeeksi ravintoaineita. Vastaan tähän siis että vältän kiusauksen syömällä mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, nauttimalla paljon laadukkaita öljyjä ja tietenkin syömällä raakasuklaata! Kyllä mäkin joskus harvakseltaan syön tavallista suklaata, mutta muistan heti ensipuraisun jälkeen, miksi en sitä tavallisesti syö; se on liian makeaa, tahmeaa ja siitä tulee vain paha mieli (verensokerini heittää herkästi). Mun mielestäni ruokakiusauksia kannattaa aina lähestyä ennemmin omista ajatuksista käsin miettimällä sitä, miksi ruoka-aine tuottaa itselle riippuvuutta. Onko se suklaan kohdalla kenties lohturuokaa, koukuttaako sokeri, onko hyvien rasvojen puute jne.. Kokeile raakasuklaata <3

Miten saan pirtelöstäni (teän ohjeilla) niin ihanan kuohkean kuin baarissanne? Onko sillä merkitystä, missä vaiheessa tocotrienolsin tms. lisää ja pitääkö lopuksi antaa koneen surista kauan tms.?

Me lisätään kaikki raaka-aineet yleensä ihan kerralla vaan ja annetaan blenderin pyörittää kauan, jotta lopputulos on todella pehmoinen. Kannattaa myös huomioida se, että meillä on käytössä Vitamix ja Blendtec, joissa on pyöritysvoimaa hieman toisin kuin monissa tavallisissa blendereissä. Eräs miespuolinen ystäväni nauroikin mulle vasta, että katoin yhden linkin sun fb-seinältä blendereihin liittyen ja niissä on 3 hevosvoimaa, häh??

raakapizzaa_4.jpg

Haluaisin tietää mitkä ovat ehdottomat lemppariraakaruokasi?

Kesäkurpitsapasta, erilaiset salaatit ja raakapizza (jota jaksan liian harvoin valmistaa). Näistä kolmesta kahta ensimmäistä tehdään meillä usein.

Oletko käynyt jotain rawfood-kursseja, ja jos niin missä? Mitkä ovat tärkeimmät/eniten käytetyt superfoodisi? Voisitko blogata pakurista?

Olen käynyt yhdellä raakaruokakurssilla täällä Rovaniemellä vuonna 2011, mutta siihen se on jäänytkin. Parhaiten oppii kokeilemalla ja tekemällä :) Tällä hetkellä eniten käyttämäni superfoodit ovat neitsytkookosöljy, chia-siemenet, phytoplankton-neste ja Madre C-jauhe. Voin blogata pakurista tulevaisuudessa enemmänkin.

Miten löysit raakaruoan ja päädyt testaamaan sitä ongelmien ratkaisuksi (lähinnä tarkoitan, kun olet puhunut migreeniongelmista jne)?

Löysin raakaruoan vasta aikuisiällä ihan vain etsimällä netistä ruokavaliohoito-ohjeita migreeniin. Imin itseeni tietoa kuin pieni pesusieni, luin miljoona kirjaa siinä välissä, perustin blogin itselleni opiskeluvälineeksi ja kohta olinkin hyvinvointialan yrittäjänä itse — näin niinkuin hyvin tiivistettynä. Asiasta lisää seuraavissa Halo vastaa-postauksissa, jotka käsittelevät enemmän ravintoa ja suhtautumista ruokaan.

Onko ruokailutottumusten vaihtaminen raakaan ja luomuun vaikuttanut mitenkään sun painoon?

Kyllä on vaikuttanut, varsinkin alussahan se laski kovasti. Mun kohdalla myöhemmin paino-ongelmia on aiheuttaneet homealtistukset, kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisten ylikierrokset, joista kirjoittelenkin jo viime viikolla. Jos hormonitoiminta on sekaisin niin aina pelkkä oikeanlainen ruokavalio ja liikunta eivät auta. Ja täytyy kyllä sanoa, että paino on pienin mun hormoniongelmista tällä hetkellä — kyllä mä ennen kaikkea muuta tilaisin sen iloisen itseni takaisin. Terveisin: pakkoleppoisa.

Mikä on kaikista tärkein/uskomattomin vaikutus, jonka olet huomannut luomu-/raakaruoan, luonnonmukaisen kosmetiikan ja kemikaalivapaamman elämän sinulle tuoneen?

Migreenin poistuminen, mielen kirkastuminen ja onhan tässä mennyt koko elämä sivussa uusiksi hyvässä mielessä. Elämään on tullut uusia värejä niin ruokavalion kuin sisältönsäkin puolesta :) Olen saanut ihan mielettömästi uusia sydänystäviä ja sekin on mahtava juttu, että kaikkien muutosten ansiosta saan tehdä nyt itselleni töitä!

2kitchen_aid_halo_pieni_aikuinen.jpg

Olen päätynyt blenderinhankintapohdinnoissani Kitchen Aidiin, ainoa ongelma on enää värin valinta.. Elämän suuria päätöksiä! Joten: kuinka päädyit oranssiin väriin ja oletko ollut vaarassa kyllästyä siihen?

No päädyimme siihen siksi, että se kolahti sekä mulle että miehelleni, me kun tykätään väreistä. En kyllästynyt oranssiin missään vaiheessa, vaikka onhan se aika retro. Tällä hetkellä meillä on sekä Vitamix että Blendtech, joten kaunis Kitchen Aid on muuttanut tätä nykyä alakerran naapureille vauvansose-koneeksi :)

Minua kiinnostaisi, mikä on merkittävin vaikutus minkä olet kokenut superfoodien kautta?

Näkisin, että kaikissa terveyteen liittyvissä vaikutuksissa taustalla on oltava aina toimiva kokonaisuus — ei ainoastaan jokin yksittäinen raaka-aine, superfood-termi tai raakaruoka. Yleisesti voin siis kertoa olleeni superfoodien lisäämisen jälkeen virkeämpi (puhdas ja yksinkertainen ruokavalio), ihoni on kuulaampi (mineraalit ja rasvahapot) sekä olen saanut huimasti uusia ruoka-aineita kotikeittiööni (nautinto).

Minua kiinnostaisi kokeilla herkullisen näköisiä kakkureseptejäsi, mutta: onnistuuko noiden teko ihan tavallisella monitoimikoneella? Minulla on koneeseen sellainen ”tehosekoitin-kannu”. :D Ja lisäkysymys: mikä on tampperi? 

Onnistuu, mutta lopputulos ei ole välttämättä yhtä sileää ja voi vaatia esimerkiksi sen, että pohjan valmistaa useissa osissa. Itse tekisin niin, että pyöräyttäisin ensin kaikki kuivajutut pienissä erissä jauheiksi ja sekoittaisin sitten käsin kulhossa juoksevan hunajan kanssa. Malttia voidaan tarvita hieman enemmän, mutta lopputulos palkitsee! Tampperi on Vitamix-blenderiin erikseen ostettava osa, jolla voi tampata taikinaa koneen pyöriessä. Näin ei tarvitse olla joka välissä kaapimassa taikinaa reunoilta teriä kohti.

nayttokuva_2013-01-22_kohteessa_15.49.39.png

SUPER-PIRTELÖBAARI

Koska superpirtelöbaari tulee Helsinkiin? 

Vastaan tässä vaiheessa, että Pirtelöbaarin edustajat olivat juuri yhdistetyllä duuni/lomareissulla Helsingissä, mutta ehkäpä Hanna taas törmäämme kuten Flown aikaan ;) Jäit niin mun mieleen, vaikka olin väsymyksessäni varmaankin vain hämmentyneen oloinen! 

Oispa ihanaa jos superpirtelöbaarinne laajenisi muuallekin päin Suomea. Onko teillä ajatusta perustaa ”baareja” muuallekin?

Tällä hetkellä ei resurssit ja mielenkiintokaan riitä sellaiseen, mutta muita Super-Pirtelöbaariin liittyviä suunnitelmia on kyllä tälle vuodelle! Selvennykseksi vielä tämä, että meillähän ei siis ole liiketiloja, vaan kuljemme eri tapahtumissa/messuilla ja raakasuklaitamme saa säännöllisesti Kahvila Kauppayhtiöltä Rovaniemeltä :)

Lempiraakasuklaasi?

Saako sanoa, että oma sitruuna-limettisuklaa? Kakkosena Jutan granaattiomenansiemensuklaa ja kolmantena Ombarin kookossosesuklaa. 

Minä tahtoisin tietää, onko rovaniemelle suunnitteilla smoothie-baaria?

No mistäs minä tiedän, pitäisi katsos ensin kysyä kaikilta näiltä 67 000 ihmiseltä täällä ;)

Huomenna onkin tiedossa yksi jos toinenkin ihanan yksinkertainen toffeeresepti ja sitten jatketaan näitä vastauspostauksia pikkuhiljaa loppuun :)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys Työ
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.