WANTED: Rentoa syömistä

Nykyajan ihmisellä on tietoa ravinnosta enemmän kuin ikinä ennen. Silti niinkin tavanomaisesta asiasta kuin syömisestä, stressataan yhä enemmän. Tsekkaa nyt miten voit vähentää omaa syömisstressiäsi ja opetella nauttimaan!

sushi.jpgspacer.gif

Kulttuurimme on niin työ-, ja opiskelukeskeinen, ettei aina ole aikaa ja voimia valmistella ruokaansa itse. Itse asiassa koko ruoka voi tuntua todella vähäpätöiseltä asialta kaikkien muiden huolehtimista vaativien asioiden rinnalla. Mutta onko sen pakko olla niin? 

Syöminen on yksi terveyden peruspilareista ja sillä voi hankkia itselleen joko hyvän olon tai terveysongelmia. Nykyajan max. 15 minuuttia kestävä ruoanvalmistus yhdistettynä viiden minuutin hotkimiseen on aiheuttanut jo monille mm. ruoansulatusongelmia. Hyvä ja laadukaskaan ruoka ei pääse oikeuksiinsa, mikäli syömiseen ei varata tarpeeksi aikaa. Ruoansulatus alkaa jo ruoan valmistusprosessista, jolloin syljestä alkaa erittyä entsyymejä, jotka pilkkovat ruokamme kunnolla. 

Voisi sanoa, että me nykyajan ihmiset tiedämme jopa liikaa ruoan sisältämistä ravinteista, kaloreista, vitamiineista, antioksidanteista ynnä muista. Miksikö väitän näin? Koska moni keskittyy liikaa syömisiä mietittäessään pelkkään vitamiinipitoisten ruokien syöntiin ja unohtaa sen, että terveellisyys tai ravintopitoisuus ei ole ruoan ainoa hyve.

Naistenlehdet toitottavat vuorotellen erilaisia terveellisempiä ruoka-aineita ja sitten me tunnolliset alamme stressata ja menemme loppuviimein totaalisen sekaisin siitä, mitä meidän pitäisi syödä. Ei se ole sen arvoista. 

Yksinkertainen ohjenuora kuuluu: Älä keskity syömään vain ravinteita, vaan laadukasta ja herkullista ruokaa.

avocado-bruschetta.jpg

Seuraavien vinkkien avulla saat rennompaa otetta syömiseen ja anastat ruoalta isännän paikan itsellesi: 

1) Kuuntele kehoasi

• Tarkkaile mille ruoka-aineille elimistösi sanoo ei ja mille kyllä. 

• Kysy itseltäsi mitä kehosi kaipaa ravinnoksi, mutta muista myös että se ainainen roskaruoanhimo voi kertoa sinun syöneen liian yksipuolisesti. 

 

2) Tee terveellisestä herkullista

• Käytä reilusti mausteita (kokeile bruschettaa tai aitoa vaniljaa) 

• Aloita pomminvarmoista terveellisistä ruoista (esim. linssikeitto, mungpapukeitto)

• Pidä ateriat yksinkertaisina — pätee varsinkin smoothieisiin joihin usein riittää 2-5 ainesta (Fresh Smoothie)

• Älä suostu tinkimään ruoan laadusta kuin pakon edessä!

salaatinlehdet.jpg

3) Varaa aikaa ruoanlaittoon ja itse syömiseen

• Käytä aikaa valmisteluun — voit aloittaa vaikka edellisenä päivänä

• Hengitä pari kertaa syvään ennen syöntiä ja aloita syönti vasta sitten, kun olet rauhoittunut. Ruoansulatuksesi toimii paremmin!

• Pureskele ruoka kunnolla ja muista makustella

 

4) Suorita vähemmän, nauti enemmän

• Keskity siihen mitä teet, oli se mitä tahansa

Suurin osa muistoistamme rakentuu sen perusarkielämämme varaan eikä vasta ”sitten kun olen rikas ja minulla on aikaa”. Mikäs sen ihanampaa, jos sitä arkea on elänyt nauttien pienistä asioista, ruoasta, ystävistä, perheestä, mukavasta työstä (jota on sopivasti), retkistä.. Mistä vain mikä tekee iloiseksi. 

Muista: Olet itse oman kehosi paras terveysasiantuntija ja siksi sinun ei tarvitse haksahtaa kaikkiin muotidieetteihin/trendeihin, joita naistenlehdissä on!  

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Syvällistä
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.