Halo vastaa: Ruoka | Reseptit | Kokkaaminen, pt. 2
Kappas, mulla oli jäänyt vielä yksi kysymys-vastaus-postaus julkaisematta! Tässä viimeisessä osassa pureudutaan vielä muutaman kysymyksen voimin ruoan, reseptien sekä kokkaamisen äärelle.
Kerro joku helppo ja yksinkertainen aloittelijan raakaravinto menu päiväksi?
En suosittele kenellekään aloittelijalle nopeaa 100 % siirtymistä raakaravintoon. Elimistö voi reagoida yhtäkkiseen muutokseen hyvin voimakkaastikin ja silloin tiedossa on vain ongelmia. Suosittelen ensin lisäämään aterioille paljon tuoreruokaa kypsennetyn kylkeen ja kokeilemaan smoothieita. Toki yhden raakaravintopäivän voi pitää kerran viikossa puhdistusmielessä. Tällaisena päivänä voi valmistaa smoothieita, raakapuuroja, kesäkurpitsapastaa, ruokaisia salaatteja jne. 🙂
Tuleeko sinulle koskaan hetkiä/päiviä jolloin et jaksaisi syödä terveellisesti ja ekologisesti vaan tekisi mieli iskeä hampaat pikaruokaan ja mars patukkaan? Jos tulee niin miten niistä selvitään ja stempataan itseään?
Aika harvoin. Mitä enemmän on oppinut tuntemaan oman kehonsa viestejä sopivista ruoka-aineista, sitä enemmän on mennyt selkärankaan tieto siitä, miten ja mitä syömällä voin hyvin. Täysipainoinen ravinto on auttanut kaikenlaisiin turhiin mielitekoihin, useinhan erilaiset epäterveellisen ruoan himot kertovat elimistön ravinnollisista puutoksista. Ja mitä enemmän opettelee laittamaan terveellistä ruokaa, sitä helpompaa ja automaattisempaa siitä tulee :)
Jos haluan syödä jotain epäterveellistä, se ei liity koskaan siihen etten jaksaisi syödä terveellisesti, sillä se on oikeasti helppoa kuin heinänteko, kunhan ei keskity vain hifistelyjuttuihin. Arkena syön luonnostani terveellisesti, säännöllisesti ja hyvin, viikonloppuisin saatamme valmistaa mieheni kanssa itse pizzaa laadukkaista raaka-aineista. Ei se ole sen kummempaa :) Yritän pitää huolta syömisrytmistä, joskaan se ei ole tämän hormonihässäkän tuoman pahoinvoinnin vuoksi aina mahdollista.
Itselläni on hankintalistalla uusi blenderi koska tällä tahdilla niitä meni vuosittain se pari kappaletta. :/ Voitko suositella jotain?
Vitamix tai Gizmo, joka on puolta halvempi mutta silti tehokas. Gizmosta on tulossa huipputarjous pian blogiini, joten stay tuned!
Nimeä yksi ruoka-aine, mitä ilman sinun olisi vaikea selvitä?
Apua. Tällä hetkellä ehkä avokado tai ghee.
Onko eko vai raaka tärkeämpi lähtökohta ja miksi? Tai siis usein tuntuu, että raaka-aineissa on paljon toiselta puolelta planeettaa tulevia aineksia, joita taas itse ei tahtoisi tukea niin paljoa johtuen siitä, että kuljetuksen päästöt ovat aivan huikeat.
Sanoisin, että alkuperäisyys on mulle se juttu. Haluan mahdollisimman puhtaita ja aitoja raaka-aineita ravinnokseni. Niissä on kohdallaan sekä maku, että ravintoarvot :) Voit lukea ajatuksiani superfoodien ekologisuuden määrittämisestä aiemmasta blogauksestani Ulkomainen vai kotimainen super?.
Mikä perusyrtti on mielestäsi paras superyrtti? Tai siis onko olemassa jokin sellainen yrtti, joka menisi osana perusruokavaliota, mutta olisi toooosi terveellinen?
Yhtä parasta perusyrttiä on jotenkin mahdotonta valita, mutta perusohjenuorana valitsisin mahdollisimman monipuolisesti eri lajikkeita ja satsaisin ruokavaliossa muutenkin siihen, että ruokavaliosta löytyy paljon vihreää. Mulla on jatkuvassa kierrossa persilja, basilika, korianteri, sitruunamelissa — yrttejähän on helppo käyttää esimerkiksi smoothieissa.
Voisitko kertoa minkä verran mitäkin yrttiä sopisi tuoreena ruokaan kuivatun mausteen sijasta?
Hankala sanoa, kun ihmisillä on niin erilaisia makuaisteja. En itsekään tiennyt neljä vuotta sitten paljoakaan maustamisesta ja ainoa mikä siihen auttoi, oli tehdä vain paljon ruokaa ja kokeilla ennakkoluulottomasti kaikkea mahdollista. Mä en harrasta juuri koskaan reseptikokkailua, vaan maistelen pitkin ruoanlaittoa, että milloin on hyvä. Toimii!
Oletko yrttien kasvattajana huomannut persiljan nesteenpoistovaikutuksia?
No se on kyllä hyvä nesteenpoistaja, en tosin juuri ikinä syö/juo persiljaa nesteenpoistotarkoituksessa. Rakastan persiljan makua, se on pääjuttu!
Mitkä 6 asiaa teiltä löytyy aina jääkaapista?
Balsamico, voi/ghee, oliiviöljy, salaattitarpeet (nyt kyllä paukkuu kuus rikki mutta niputan törkeästi yhteen), Molkosan ja Omega-3-kapselit.
Minkä raaka-aine/tuote on Sinulle korvaamattomin ravitsemuksellisesti? Entä kauneudenhoidossa?
Ravitsemuksellisesti phytoplankton tai Regulat. Kauneudenhoidossa granaattiomena, suola tai öljyt.
Mikä on sinun pikaruokaa eli kun ei ole aikaa/intoa tehdä mitään erityistä, niin mitä silloin syöt?
Riippuu niin siitä mitä on kaapissa. Usein se on riisiä ja kevyesti gheessä paistettuja kasviksia.
Olisi ilo osallistua esimerkiksi tapaamisiin, joissa luonnonkosmetiikasta ja luomuruoasta kiinnostuneet voisivat vaihtaa ajatuksia ja vinkkejä keskenään. — Ajatukseni oli lähinnä matalan kynnyksen kokoontumiset rennossa ilmapiirissä, idealla: laitetaan reseptit ja vinkit vaihtoon. Onko sinulla tietoa järjestetäänkö tällaisia tapaamisia missään tai oletko ajatellut vastaavanlaisten tapaamisten järjestämistä?
Ei valitettavasti ole tietoa eikä omat intressit tai aika tällä hetkellä riitä järjestämään tällaisia tapaamisia. Ehkä joskus myöhemmin :)
Miten sait miehesi innostumaan raakaruoasta ja ylipäätään mukaan ekoiluun? Oma puoliso ei tahdo oikein innostua terveellisemmästä elämäntyylistä, miten saisin tartutettua raakailuinnostusta siihen tyypilliseen suomalaiseen mieheen?
Mun mies on todella avoin kaikelle ja hän oli mukana tässä touhussa alusta alkaen. Sen kummempin siippaasi tuntematta on hieman hankala antaa mitään spesifimpejä vinkkejä tähän. Raakajälkkäreistä tai smoothieista voisi olla helpoin aloittaa?
Mä mietin, että jos syö vain raakaruokaa niin paljonko se kustantaa ruokaostoksissa vaikkapa viikon ajalta?
En ole laskenut moneen vuoteen :) Hinta riippuu todella paljon siitä onko talvi vai kesä, kuinka paljon on omia marjavarastoja pakkasessa, minkä verran käyttää superfoodeja, suosiiko luomua vai ei… Muuttujia on miljoona, joten hankala vastata tähän :)
Lempiyrttisi?
Väinönputkenjuuri.
Oletkin ehkä parhaat smoothie-reseptisi jakanut, mutta kiinnostaisi mikä on suosikki vihersmoothiesi sisältö?
Riippuu niin päivästä, mutta eniten tykkään Super-Pirtelöbaariin kehittelemästäni Punaposkesta, jossa on puolukkaa, tocotrienolsia, lesitiiniä, kookosöljyä, chiaa ja hunajaa.
Mua kiinnostaa tietää, että syötkö sää koskaan mittään eineksiä/valmisruokia? Ja jos, niin mitä?
Arjessa en koskaan osta mitään eineksiä, teen mieluummin itse :)
Mitä suosittelisit makean himoon? | Onko sinulla jotain hyvää reseptiä tai vinkkiä terveellisistä herkuista, jotka pitävät makeanhimon kurissa?
Raakasuklaata ja kaikkea mitä löytyy blogini Raakaherkut-tagin alta :)
Miten säilytät ruoka-aineksia? Mua on alkanut kiinnostaa hieman vanhakantaisemmat ruoan säilytystavat, ts. vaihtoehdot jääkaapille, niin kuin esimerkiksi voikello voille. Onko sulla kokemuksia tällaisista jutuista?
Säilytän jääkaapissa/pakastimessa ja kuiva-aineet lasipurkeissa kaapeissa. Mulla ei valitettavasti ole kokemusta näistä vanhakantaisemmista säilytystavoista :)
Olisi mielenkiintoista tietää millainen on yleensä sun normipäivän ravinto ts. vaikka ruokapäiväkirja joltain päivältä?
No ensinnäkään en koskaan listaa sitä mitä syön ja toiseksi en ihan periaatteesta ole sellaisia halunnut ikinä jakaa, koska mun mielestäni jokaisen on löydettävä itse ne omalle keholle sopivat ateriavälit, raaka-aineet ja niin edelleen. Olen nyt saanut ayervedisen ruokavalion, josta tulen varmasti kirjoittamaan hieman seikkaperäisemmin, mutta ei silloinkaan ole luvassa mitään ruokapäiväkirjoja. Blogielämässä pitäydyn siis edelleen suurimmaksi osaksi vain reseptien jakamisessa ja ruokavaliovinkeissä.
Kysymykseni kuuluu, että oletko gluteenin pois jättämisen jälkeen huomannut muutosta mielialassa?
Olen, hyvin selkeästi. Seesteisyys on ehkä se sana, joka kuvaa mua silloin kun tajuan pysyä gluteenista kaukana. Verensokerini heilahtaa helposti turhan korkealle gluteeni/tärkkelyspitoisista ruoka-aineista, joten siinä syy.
Onko sun paino vaihdellut yhtään, kun olet vaihtanut ruokavaliotasi raakaan ja luomuun?
On vaihdellut hieman, mutta ei merkittävästi. Lisätessäni raakaruokaa radikaalisti ruokavaliooni vuonna 2010, näin eniten vaikutusta turhan gluteenipöhötyksen katoamisena, energiatasojen nousuna ja ihon parempana kuntona.
Miten onnistut yhdistämään lähiruuan ja raakaruuan? Käytätkö paljon tuontitavaraa ravinnoksesi?
Pyrin ostamaan lähiruokaa silloin, kun se on mahdollista. Tosin, jos kaupassa on vierekkäin tavallisia lähiporkkanoita ja etelä-suomalaisia luomuporkkanoita, ostan jälkimmäisiä. En ole laskenut paljonko käytän tuontitavaraa ravinnokseni, mutta pääpaino on suomalaisissa raaka-aineissa.
Mikä on salainen ”paheesi”?
Salmiakki ja erilaiset juustot, vaikkei nää kyllä mitään salaisuuksia ole :)
Hyväksi kokemasi salaatinkastike?
Ehdottomasti käytetyin ja herkullisin on ystäväni Jutan blogissansa jakama helppo sinappikastike. Itse olen vielä lisännyt kastikkeeseen aina kuivattua tai tuoretta persiljaa, toimii!