Hei herkkusuu — syö hunajaa!

hunajat.jpg

Rovaniemellä oli vasta kevätmarkkinat ja mehän piipahdettiin siellä. Meinasin menettää järkeni kiinalaisten halpisvemputtimien ja lakukojujen välissä, mutta onneksi löysin jotain hyvin mielenkiintoista — yksikukkaisia hunajia nimittäin. Ja minä tunnustan: hamstrasin.

Ylivieskalaisella Kari Vääräkankaalla oli markkinapaikalla koju, jota ei vain voinut ohittaa. Siellä oli ehkä tsiljoona sievää ja maistelua odottavaa hunajaa rivissä. Ja mehän maisteltiin kaikkia mahdollisia hunajia: tattaria, kanervaa, puolukkaa, voikukkaa, kuusenkerkkää…

Erityisesti me Tuomaksen kanssa ihastuttiin voikukkahunajaan, joka on ihan kuin makeaa karkkia. Koostumus on pehmeän rakeinen, sulaa suussa asap! Ja hei, ihan kirkkaan keltaista — sopii näihin kevätfiiliksiin.

Toinen mihin me miellyttiin hurjasti, oli mesikkähunaja, joka maistuu pihkaiselle/kuusiselle siirapille. Tämä on voittanut pari vuotta sitten parhaan hunajan palkinnon notkeiden hunajien kilpailussa enkä yhtään ihmettele miksi. Selvästi erikoishunajaa.

Kolmas oli mesikastehunaja, joka on tehty niiden mehiläisten hunajasta, jotka ovat viihtyneet kuusipuiden huomassa. Koostumukseltaan erittäin juoksevaa. Hunajassa on voimakas metsäisen siirappinen maku. Love it.

Neljäs ostos oli keltanohunaja, joka oli meille ihan vieras. Koostumus on samanlainen kuin sitkeässä toffeessa — tätä pystyy melkein puremaan suussa. Maku on täyteläisen kesäinen, ihana.

Viides, muttei vähäisin — kiinteä perushunaja (iso purkki kuvassa). Kaikista meidän ostamistamme hunajista raikkain. Isosti maistuva!

Kari selitti meille, että hunajan koostumus vaihtelee mm. pölytettävien kukkien mukaan, mutta myös se vaikuttaa kuinka kauan hunaja joutuu seisomaan purkissa. Jokainen näistä hunajista on pastöroimaton, joten niissä on tallella kaikki vitamiinit ja kivennäisaineet mitä pitääkin.

Ja mihin hunajaa kannattaa käyttää?

• Raakasuklaaseen

• Raakaleivonnaisiin

• Teehen

• Leivän päälle

• Säilömiseen, hillottamiseen

• Marjojen päälle cashewkerman kanssa

• Kaikkeen, mikä ei ole tarpeeksi makeaa!

PSST! Vääräkankaan hunajakoju kiertää nyt muitakin markkinoita huhti-toukokuussa — tiedossa ainakin Lahti, Kotka, Espoo, Raahe, Haaparanta, Kokkola ja Kerava. Tsekkaa aikataulut TÄÄLTÄ. Nettisivut ovat kuulemma uudistumassa pian.

Suut makiaks! 

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.