Espanjalainen peruna-munakas
Espanjalainen ystävämme Edgar tuli Suomeen loppukeväällä muutamaksi kuukaudeksi töihin. Hän piti meille muutamat espanja-iltamat, joissa pääkokkina toimi mies itse. Ruoat katettiin ihanasti pihalle, syötiin lämpöisessä auringonpaisteessa ja naurettiin ystävien kanssa yhdessä.
Yksi Edgarin valmistamista ruokajutuista oli peruna-munakas. Vaikka aina ei tarvitse (eikä pidäkään!) ajatella kaikkea ruokaa terveysaspektilta, mainitsen silti tämän yhteydessä, että kesän varhaisperunat eivät aiheuta elimistöömme samanlaisia oireita kuin talviperunat (mm. limaisuutta ja kosteutta), koska ne ovat tuoreita. Siinä on vissi ero. Olen myös ymmärtänyt, että kesäperunan tärkkelys ”hajoaisi” elimistössä paremmin kuin talviperunan, onko kellään lisätietoa aiheesta?
Joka tapauksessa, tämä ohje on ihan herkku, vaikka terveellisyys olisi pyöreät 0 🙂 Tämä ruoka toimii niin lämpimänä kuin kylmänäkin — lisukkeena tai pääruokana.
Peruna-munakas neljälle
2,5-3 dl keitettyjä varhaisperunoita (kuorineen tai ilman)
5 luomumunaa
0,5-1 dl tuoreen sipulinipun vihreää vartta
(1 pieni sipuli)
0,5-1 tl Himalajansuolaa
Voita tai kookosöljyä paistamiseen
Keitä perunoita noin 15-20 minuuttia ja paloittele sitten kuutioiksi. Silppua sipulit perunoiden päälle ja lisää joukkoon raa´at munat sekä suola. Kumoa koko systeemi paistinpannulle ja kypsytä miedolla lämmöllä alapuoli niin kypsäksi, että yläpuoli on suht hyytynyt. Laita lautanen paistinpannun päälle, kumoa munakas siihen ja laita lautaselta takaisin pannulle, jotta toinen puoli kypsyy myös. Toista puolta ei tarvitse pitää pannulla kuin pari minuuttia ja ruoka on valmis.