Hamppusuklaaleivokset
Hyviä uutisia kaltaisilleni gluteeni-, ja maitovammaisille: viime viikonloppuna pidin vapaata ja keksin ihanan reseptin kaapista löytyneiden hamppujauhojen menoksi. Lopputulos oli suklainen ja makea, ehkä jopa hieman mutakakkumainen. Tämä herkkukakku on gluteeniton, maidoton sekä valkosokeriton!
Hamppu on yksi lemppari raaka-aineistani keittiössä monikäyttöisyytensä, hyvän makunsa ja proteiinipitoisuutensa vuoksi. 100 grammassa jauhoja on jopa 35 g proteiinia. Lisäksi hampusta löytyy kasvisöljyille harvinaista Omega-3-rasvahappoa Omega-6,- ja 9 lisäksi. Jos sinua kiinnostaa luonnonmukaisten kasviproteiinien lähteet, tsekkaa aiempi juttuni aiheesta.
Itse käytin Sunfoodin hamppujauhoja, joihin on jauhettu myös kuori mukaan, mutta ihan yhtä hyvin tähän voi käyttää hamppuproteiinia, joka on vielä hienojakoisempaa. Sunfoodin hamppujauhoja käyttäessäni kakun koostumus oli tiivis, mutta silti kuohkea sekä hyvin koossa pysyvä.
SUKLAAHAMPPUKAKKU
4 luomumunaa
1-2 tl melassia (ei ole pakollinen, voit korvata vaikka hunajalla)
1,5 dl hamppujauhoja
50 sulatettua luomuvoita
1 tl aitoa vaniljaa
3 rkl tummaa luomukaakaota (itselläni Pirkka)
2-3 rkl pastöroimatonta hunajaa
ripaus laadukasta suolaa
Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitten kaikki kuivat ainekset. Lisää viimeisenä sulatettu voi ja laita taikina voideltuun vuokaan. Itse jauhotin kakkuvuoan vielä kevyesti hamppujauhoilla, jottei pohja tarttuisi kiinni. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia (älä ylipaista, jottei tule liian kuivaa).
Anna pohjan vetäytyä 5-10 minuuttia ja leikkaa haluaman kokoisiin osioihin.
TÄYTEVAIHTOEHTOJA:
Suklaakakku on koostumukseltaan hyvin tiivis ja täytteeksi sopivat siksi raikkaat maut. Itse tosin päädyin tällä kertaa kokeilemaan hieman kermaisempia juttuja. Voisin kuvitella, että Fanni&Kanelin lemoncurd olisi aivan täydellistä tämän kakun kanssa. Kehittelen itse vähän myöhemmin vielä raikkaan sitruksisen täytteen näiden kolmen ehdotuksen lisäksi.
1) MARSIPAANIKERMA
2 dl liotettuja luomumanteleita
1-1,5 rkl hunajaa
vettä niin että juuri ja juuri peittyvät blenderissä
Liottaminen vaikuttaa marsipaanikerman koostumukseen merkittäväksi. Blendaa tasaiseksi ja lisää suklaapohjan päälle käyttäen mielikuvitustasi! Huomioi, että tällaisen massan sileäksi blendaaminen ei ehkä onnistu kaikilla blendereillä — tarkkaile siis, ettei oma masiinasi kuumu liikaa!
+ SUKLAAKASTIKE
2 rkl raakakaakaota
2 rkl pastöroimatonta juoksevaa hunajaa
Sekoita ja koristele!
Käytä mielikuvitustasi leivosten muodon, koon ja koristelun suhteen. Meillä Tuomas kyhäsi vielä tällaisia söpöjä palloleivoksia lasia apuna käyttäen:
… ja kokosi vieraille toisena päivänä uudesta satsista myös kerrosleivoksia… Mikä parasta, myös vieraat tykkäsivät kovasti!