Hyihyi margariini!
Becel, Flora, Lätta, Keiju… Isot firmat osaavat markkinoida tuotteitaan myyvillä sloganeilla. Kolesteroli putoaa, paino laskee, rasvaa kohta 0 % ja niin edelleen. Lue, miksi ei kannata mennä halpaan.
Paha, paha margariini
On ironista, että kevytlevitteiden ja margariinien markkinoijat ylipäätään saavat mainostaa levitteidensä ”terveysvaikutuksia”. Isot firmat voivat tutkimuksillaan todistaa margariinin terveelliseksi, mutta kannattaa huomioida se, että yleensä siellä taustalla on firman itse rahoittama tutkimus. Hyöty on sitten jossain ihan muussa kuin kuluttajien terveydessä.
Margariinit ovat kovetettuja kasviöljyjä, joka muuttuvat elimistössämme transrasvaksi. Teolliset transrasvat nostavat huonon LDL-kolesterolin määrää ja huonontavat hyvän HDL-kolesterolin muodostumista. Samalla verisuoniemme seinämät täyttyvät rasvasta = enemmän sydän-, ja verisuonitauteja.
Kannattaa siis vaihtaa luonnollisiin rasvoihin; kylmäpuristettuihin öljyihin ja luomuvoihin. Luonnossa esiintyvät transrasvat eivät käyttäydy samalla tavalla elimistössämme kuin teollisesti tuotetut transrasvat, joten voin käyttöä ei ole syytä pelätä.
Miksi öljyä kovetetaan?
• Säilyvyys on parempi
• Tuotanto on halpaa (vähemmän hävikkiä)
• Monikäyttöisyys — keksit, suklaat, leivokset, leivät…
Myös rasvoihin ja öljyihin pätee sääntö — mitä vähemmän käsittelyä, sitä parempi. Ei ole mitään pseudotiedettä valmistaa levite itse, joten kokeile tätä:
DIY-levite
1 dl luomuvoita
1 dl kylmäpuristettua avocadoöljyä (neutraali maku)
1 dl lähdevettä
Halutessasi valkosipulia, voikukkaa, nokkosta, persiljaa, bruschettaa…
Blendaa kaikki ainekset keskenään levitteeksi ja laita jääkaappiin lasiastiaan.