Jokaviikkoiset superfoodini
Monet kysymyksenne käsittelevät superfoodeja ja sitä miten, milloin ja kuinka paljon minä käytän niitä arjessani. Minun oli helppo koostaa teille kolmen superfoodin listaus siitä, minkälaisia erittäin ravintotiheiksi ruoka-aineiksi luokiteltuja raaka-aineita käytän arjessani säännöllisimmin.
Oman ruokavalioni rungon koostavat tällä hetkellä kypsät hedelmät, kaikki vihreät kasvikset, marjat, raejuusto, luonnollinen proteiinijauhe, basmatiriisi, kaura, miedot (aidot) mausteet, kookosmaito, kalat sekä hyvät rasvat kuten avokado, kookosöljy ja ghee. Näkisin, että tärkeintä on koostaa oma ruokavalio mahdollisimman tuoreesta ja elinvoimaisesta ruoasta, jonka lisäksi superfoodit voivat tuoda kivaa lisää sekä vaihtelua. Se, mikä sopii minulle ei kuitenkaan välttämättä sovi sinulle. Siksi suosittelen tekemään esimerkiksi Food Detective-testin ruokayliherkkyyksien selvittämiseksi ja itsellesi parhaiden ruoka-aineiden löytämiseksi.
Kannatan kaiken ruokaan liittyvän suhteen kohtuutta, hyvää makua sekä rentoutta. Itse en laske kaloreita, ravintoaineita tai valitse ruokaani ravintotiheyden/trendikkyyden tai muiden sellaisten seikkojen johdosta. Mikäli näkemykseni ruoasta kiinnostaa sinua enemmänkin, suosittelen lukemaan aikaisemman kirjoitukseni Kuuntele intuitiota syödessäsi. Tuo postaus kiteyttää oikeastaan koko ruokafilosofiani ja näkemykseni siitä, miten ruokaan pitäisi suhtautua.
Meillä on kaapit täynnä jos jonkinmoisia superfoodeja, joita käytän aina silloin, kun tekee mieli. Esimerkiksi stressaavina aikoina käytän alitajuntaisesti enemmän macaa, mucunaa, aswagandhaa, arjunaa ja taas raakaherkkuja valmistaessa turvaudun tocotrienolsiin, mesquiteen, lucumaan ja muihin erikoisuuksiin. Tämä postaus keskittyy kuitenkin siihen, että pääroolia arjen keittiöpuuhissani näyttelevät seuraavat kolme superfoodia:
Chia-siemenissä on alkuvoimaa
Olen erityisen ihastunut chia-siemeniin niiden monipuolisten käyttömahdollisuuksien vuoksi. Chia toimii geeliytymisensä ansiosta hyvänä pohjana raakajogurteille-, kiisseleille sekä puuroille miedon makunsa ansiosta. Jo pienikin määrä chiaa riittää tekemään smoothieista paksumpia ja ruokaisampia, sillä nämä pienet siemenet kykenevät imemään itseensä 9 kertaa painonsa verran vettä.
Chia-siemenissä on loistava rasvahappokoostumus ja aivan erityisen chiasta tekee Omega-3-rasvahappojen runsas määrä. Chia-siemenissä oleva ALA ei välttämättä muunnu kaikkien elimistössä EPA ja DHA-muotoihin, joten suosittelen silti käyttämään lisänä laadukkaita kalaöljyjä, joissa on mukana sekä E-EPAa että DHA:ta. Edellä mainittujen ravintoaineidensa lisäksi chia on ladattu täyteen ihon kunnolle tärkeitä mineraaleja, vitamiineja sekä suolistolle tärkeitä kuituja ja kasviproteiinia.
Suosittelen chia-siemeniä erityisesti lapsiperheille sekä paljon liikkuville. Chia-siemenet on todella helppo naamioida smoothieiden tai raakakiisseleiden sekaan ilman, että lapset huomaavat mitään. Liikkuvat ihmiset hyötyvät chian monipuolisista ja elimistöä rakentavista aminohapoista sekä rasvahapoista erityisen paljon.
Reseptejäni, joissa on käytetty chia-siemeniä: Tyrnikiisseli | Mansikkakiisseli | Puolukkaraakakakku | Piparkakkutryffelit | Tyrnismoothie | Suklaa-mangokakku (pähkinätön)
Neitsytkookosöljy tuo trooppista huumaa
Neitsytkookosöljy on kookospähkinästä kylmäpuristettua öljyä, jota on helppo käyttää myös paistamiseen, sillä se kestää kuumuttaa erityisen hyvin. Kookosöljyn käyttötavoista voit lukea enemmän Kookosravinnon sivuilta, jolta löytyy myös tieteellistä tutkimustietoa neitsytkookosöljyn vaikutuksista terveyteemme.
Kookosöljyn pehmoinen maku yhdistettynä sen huikean hyvään rasvahappokoostumukseen saa avaamaan purkin joka ikinen päivä. Itse käytän kookosöljyä usein raakakakkujen ainesosana, sillä se antaa itsessään kermaista koostumusta sekä pitää leivokset kasassa. Tämän lisäksi kookosöljy on päivittäisessä käytössä joko smoothieissa, kasvisten paistamisessa tai sellaisenaan.
Reseptejäni, joissa on käytetty neitsytkookosöljyä: Minttutoffee | Lakritsitoffee | Piparipuffetit | Minttupuffetit | Mansikkajäätelö | Kookos-appelsiinileivokset (pähkinätön) |Glögikakku | Suklaabrowniet | Raakasuklaa
Dulse-levä
Dulse on yksi niistä levistä, johon tunnen voimakasta himoa aika ajoin. Syy on varmasti tämän herkullisen merilevän sisältämät lukemattomat mineraalit sekä suolat. Dulse-leviä on markkinoilla todella monentasoisia eivätkä läheskään kaikki vastaa omaa käsitystäni hyvästä laadusta. Sen vuoksi ainoa merkki jota voin käsi sydämellä suositella, on Maine Coast-merkin dulse.
Maine Coastin dulse on pussista otettaessa todella pehmeää ja suussasulavaa. Monesti valmistan näistä helppoja sipsejä laittamalla levämattoja huoneenlämpöön kuivamaan pariksi tunniksi ja pian rapsahtavat leffanaposteltavat ovat valmiina. Dulse toimii loistavana mauntuojana erilaisten salaattien seassa sekä muutoin mietojen avokadojen kaverina.