Karrageenia joka tuutista
Karrageeni (E407) on luonnon tuote, joka saadaan merilevistä — erityisesti punalevistä, kuten irlanninsammaleesta. Karrageenia käytetään erilaisissa elintarvikkeissa hyytelöimisaineena liivatteen sekä agar-agarin sijaan. Useissa jäätelöissä, makeisissa, hammastahnoissa sekä kaura-, ja soijakermoissa on karrageenia sakeuttajan roolissa. Lisäksi karrageenia käytetään useissa lihavalmisteissa, koska sillä on suuri vedensitomiskyky. Amerikassa ja Suomessakin broilerit pumpataan usein karrageenillä ja vedellä, jotta lihan paino nousisi ja tuotteesta voitaisiin pyytää suurempi hinta.
http://youtu.be/64aigxVg3lo
Missä ongelma?
Karrageenin käytöstä on käytön hyödyistä ja haitoista on käyty useita keskusteluja, koska sen on todettu aiheuttavan syöpää — nimenomaan teollisesti käsiteltynä ja pilkottuna. Löysin tietoa kahdenlaisesta karrageenin valmistusprosessista: toisessa prosessissa karrageenia sekoitetaan kaliumkloridin kanssa ja toisessa prosessissa tiivistetty karrageeni saostetaan isopropyylialkoholilla.
Tästä päästäänkiin taas siihen, että mitä käsitellympää ruokamme on, sitä haitallisemmaksi se muuntautuu, vaikka ruoka-aineen alkuperä olisikin ollut luonnollinen. Ehkä näin on käynyt myös karrageenin kohdalla — alunperin sitä on käytetty käsittelemättömänä, eli keitetty suoraan levästä, mutta nykyään karrageenia tuotetaan omilla teollisilla viljelmillään ympäri maailmaa. Lisäksi karrageeni prosessoidaan ja käsitellään moneen otteeseen, jolloin sen muoto tuskin on enää lähelläkään luonnollista. Ei kiitos!
Elimistö ei ehkä tykkää karrageenista
Käsitelty karrageeni aiheuttaa paljon käytettynä myös tulehdusta niin ihmisten kuin eläintenkin elimistöissä. Lisäksi karrageeni voi aiheuttaa erinäisiä vatsaongelmia, kuten kouristuksia, kipuja sekä haavaumia suolistossa. Karrageenin käyttö luomutuotteissa on sallittua sen ”luonnonmukaisuuden” vuoksi. Itse irlanninsammaleesta, josta karrageeni eristetään, valmistetaan mm. erilaisia liimoja, joten ei kuulosta kovin houkuttelevalta.
Kaikkien näiden asioiden valossa en koe mukavaksi käyttää karrageenia sisältäviä tuotteita juurikaan. Raakaleivonnassa sakeuttamiseen voi käyttää yhtä hyvin agar-agaria (merilevä sekin, mutta käsittelemättömämpi), neitsytkookosöljyä, GMO-vapaata soijalesitiiniä ynnä muita.
Silloin harvoin, kun teen lämpimiä versioita vanukkaista tai kiisseleistä turvaudun jatkossakin ohrakkaaseen tai maissijauhoon, vaikka ne ovatkin aika ravintoköyhiä. Perunajauhoja en käytä, koska peruna tunnetusti lisää tulehduksen määrää kehossa. Jo aktiivisina hevosaikoinani minulle opetettiin, että hevosille ei perunoita syötetä, koska muutoin niiden nivelet ovat aivan turvoksissa — juurikin tulehdusta nostavan ominaisuuden vuoksi.
Karrageeni on korvattavissa
• Kaura-, kookos-, ja soijamaidot voit korvata itsetehdyillä pähkinä/siemenmaidoilla:
Helppo siemenmaito
2 dl pähkinöitä/siemeniä
8-10 dl (lähde)vettä
hiukkasen hunajaa
• Tee itse raakajäätelöä/hedelmäsorbettia jäätelökoneella (ensimmäisessä valitse luomukermaa, jossa ei ole karrageenia!)
• Suosi luomulihaa tai lähialueen riistaa, joka on 100 % lihaa ja vältä varsinkin marinoituja kanavalmisteita, joissa käytetään karrageenia paljon.
Lisätietoa:
• Karrageeni aiheuttaa haavaumia suolistossa sekä syöpää