Kuuntele intuitiotasi syödessäsi
Olette ehkä huomanneet, että blogissani on ollut verrattain vähän ravintoon keskittyviä postauksia viime kuukausina. Törmään usein sellaiseen ennakkoluuloon, että hyvinvointialalla työskentelevät ihmiset ajattelevat helposti vain ruoan hivenaineita, vitamiineja sekä makroravinteita tai vaihtoehtoisesti: kaloreita, energiankulutusta ja ateriarytmitystä. Tänään kerron teille siitä, mitä minä ajattelen ruoasta ja syömisestä.
Omaa syömistäni ohjaa hyvin vahvasti intuitio. En suunnittele useinkaan etukäteen sitä mitä syön — sekin voisi olla joskus paikallaan, mutta olen vähän tällainen fiilistelijä. Sen sijaan esitän itselleni mieluummin kysymyksen siitä mitä kehoni juuri tällä nimenomaisella hetkellä kaipaa. Kun makunystyränsä on totuttanut aidon ruoan makuihin, elimistö ei enää huijaa himoitsemaan transrasva-hamppareita — enkä väitä että siihenkään kuolee, jos se on satunnaista. On vain asioita, joita en itse saata syödä nykyään enää ollenkaan, koska niiden sisältö ja valmistusprosessi on niin epäluonnollinen. En koe silti jääväni mistään paitsi.
Haastattelin vuosi sitten Jaakko Halmetojaa syömisestä sekä ilmiöistä sen ympärillä. Halmetoja kertoi olevansa sitä mieltä että on hyvä rakentaa ruokavalionsa niin, että se tukee terveyttä. Tämä vaatii usein jonkinlaista opiskelua, mutta sen jälkeen kun perusasiat ovat hanskassa, kannattaa jättää enemmän tilaa ja viisautta nimenomaan tunneaisteille. Kun kysyt mieleltäsi ja keholtasi minkälaista ruokaa kannattaisi syödä, saat usein herkemmän ja moniulotteisemman vastauksen kuin pelkällä analyyttisella ruokavalion koostamisella. Jotta kehon oikeanlainen intuitio toimisi, pitää kehon herkkyys olla kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että keinotekoisen ruoan sijaan makuaisti totutetaan aitoihin raaka-aineisiin ja makuihin. Jos elimistömme saa keinotekoisia tai muutoin epäaitoja signaaleja syömästämme ruoasta, emme voi tunnistaa sieltä suunnalta tulevia aitoja viestejä ja teemme helpommin virhevalintoja.
Koen, että olen saanut parin vuoden aikana aimo määrän uusia, kullanarvoisia raaka-aineita keittiööni juuri laajentamalla aitouteen ja kokeilemalla ennakkoluulottomasti uutta. Mitä minä pidän nykyään ruoan suhteen tärkeänä?
1) Hyvänmakuista ja kaunista
Pyrin syömään hyvin yksinkertaisesti koostettuja aterioita, sillä se tuntuu sopivan minulle tällä hetkellä hyvin. Käytän todella paljon mausteita, joissa on intensiivinen maku. Kauniista ja elinvoimaisen näköisestä ruoasta tulee hyvä mieli, mielestäni ruoalla on ihana hemmotella makuhermojen lisäksi myös visuaalisia aisteja.
2) Laadukasta
Pähkinänkuoressa: puhdasta, alkuperäistä ja mahdollisimman tuoretta. Satsaan luomuraaka-aineiden käyttöön ja vältän turhia e-koodeja niin pitkälle kuin mahdollista. Laatu on myös aitoja makuja, niistä lienee jokaisella omat henkilökohtaiset mieltymyksensä. Tästä päästäänkiin kivan aasinsillan kautta seuraavaan kohtaan, joka kuuluu:
3) Hyvä ja energinen olo
Minkälainen ruoka kullekin sitten tekee sen hyvän olon, riippuu varmasti yksilöstä itsestään. On kuitenkin hyvin yleistä, että erilaiset ruoka-aineallergiat, gluteiiniyliherkkyys, tärkkelys-, ja laktoosi-intoleranssit nostavat päätään koko ajan ja useimmat kärsivät mitä ihmeellisimmistä vaivoista. Toiselle toimivat pihvit salaatin kera, kun toiselle riittää kasvisruoka. Minulle sopivat tällä hetkellä parhaiten kypsennetyt kasvikset, tumma riisi, hyvät rasvat, marjat ja mausteet.
4) Poikkeuksia? Oi kyllä!
Tällä hetkellä olen paljon tiukempi ruokavalioni suhteen kuin esimerkiksi keväällä, sillä terveydentilani vaatii sitä. Kuitenkin, silloin tällöin ystävien kanssa nautittu höpömuffinssi ei kuitenkaan kaada venettä. Huolehdin vain siitä, että sen jälkeen syön kevyemmin, jotta minimoin haitat. Mieli kannattaa täyttää ruoankin suhteen ennemmin positiivisella suhtautumisella ja sallimuksella kuin negatiivisilla kieltäymyksillä.
Paljon enemmän nautintoa saa valinnoista, jotka tuntuvat omasta itsestä hyvältä kuin tiukkapipoilusta, jonka tekee mahdollisesti jopa vain muiden vuoksi. Kalorien kyttäämiseen käytetty energia kannattaa kohdistaa ennemminkin laadukkaan ruoan valmistamiseen ja hyvään elämään!
Olen omalla kohdallani huomannut, että kun tietyt ravintoasiat on kerran sisäistänyt, muuttuvat ruokaan liittyvät teot automaatioiksi eikä itseään tarvitse rasittaa ajatuksilla siitä, mitä kannattaisi syödä. Vaikka sinulla olisi epävarma olo kehosi signaalien suhteen, anna sille aikaa ja kuuntele. Opettele uusia makuja ja muista, ettei sinulle tarvitse käydä kaikki ne huipputrendikkäät raaka-aineet, jotka saavat toisten kehot toimimaan moitteettomasti. Lue paljon erilaisista ruokavalioista, kokeile ja ylläty. Keho herkistyy ja sinä opit kyllä lukemaan signaaleja, jotka saavat sinut tekemään itsellesi oikeita valintoja ja voimaan hyvin.