Pähkinäpyörykät
Olen halunnut tehdä pähkinäpyöryköitä ties kuinka kauan, mutta vasta nyt sain aikaiseksi. Odottelu tuotti ilmeisesti tulosta, sillä sekä pyöryköiden maku että ulkonäkö olivat täydellisesti kohdallaan.
n. 20 pientä pyörykkää
1 dl cashewpähkinöitä
1,25 dl saksanpähkinöitä
1 dl auringonkukansiemeniä
2-3 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1,5-2 tl pestoa
1,5 tl lipstikkaa
1 valkosipulinkynsi
5 cm pala selleriä
0,5 tl seuraavia: rakuuna, suola, mustapippurirouhe, cajunmauste
2 tl persiljaa
3-4 rkl murskattuja kuivattuja sieniä (itselläni viime kesältä kerättyjä voitatteja) TAI vastaavasti 0,5-1 dl tuoreita shiitakesieniä/tatteja.
Laitoin kaikki ainekset blenderiin ja pyöritin tasaiseksi massaksi. Jouduin painamaan taikinaa useampaan otteeseen kannun reunoilta terien luo, koska massa oli tahmeahkoa. Kun lopputulos oli tarpeeksi tasainen, pyörittelin pieniksi palloiksi ja heitin uuniin (40 astetta) ja annoin olla uunissa parisen tuntia.
Ruoansulatukselle olisi hellävaraisempaa aina liottaa pähkinät ennen käyttöä, mutta itse en tällä kertaa malttanut. Onnistuu siis varsin hyvin kuivillakin pähkinöillä.
Tarjoa pyörykät esimerkiksi salaatin/kesäkurpitsapastan/keitetyn quinoan kanssa.
Tsekkaa myös muita pähkinäpyöryköiden ohjeita näistä: Keittiökameleontti, Taikametsä, Peikkojen maailmassa