Phytoplankton on superruokien aatelia
Väsyttääkö? Puuduttaako? Tuntuuko, että virta riittää vain päivän pakollisiin toimiin? Maailman ravinnerikkaimmasta raaka-aineesta — phytoplanktonista — voi olla apua, kutsutaanhan sitä kaiken elämän aluksi.
Oletko ikinä miettinyt miksi kalaa pidetään miltei kaikissa kulttuureissa ylitsepääsemättömän terveellisenä raaka-aineena? Usein viitataan varsinkin runsasrasvaisten kalojen kohdalla siihen, että niiden liha on hyvin Omega-3-pitoista. Viedään ajatusta vielä hieman pidemmälle: oletko ikinä pohtinut mistä kalat saavat runsaan Omega-3-pitoisuutensa? On loogista ajatella ja pohtia siis hetki sitä, mitä kalat syövät, sillä tuskin ne itsessään olisivat niin hyviä rasvahappokoostumukseltaan. Kalat syövät pääasiallisesti veden alla kasvavia erilaisia planktoneita, josta pääsemmekin pienen aasinsillan kautta tämän päivän postauksen pääaiheeseen: phytoplanktoniin. Jaakko Halmetojan koostama Superfoodit.fi-sivusto tietää kertoa, että maailman vesissä kasvaa yli 40 000 erilaista phytoplanktoni- ja mikrolevälajiketta. Halmetojan sivusto kertookin mielenkiintoisesti siitä, miten ja mitä maailman suurin nisäkäs syö:
On hauska todeta, että yksisoluinen fytoplanktoni, joka on maapallomme pienin kasviorganismi, ruokkii maailman suurinta nisäkästä eli sinivalasta. Sinivalas syö pääasisassa fytoplanktonia sekä krilliä, joka syö vain fytolanktonia. Tämä 200 000 kg painava merten kuningas voi matkustaa satoja kilometrejä lepäämättä ja se syö jopa 1.5 miljoonaa kaloria päivässä! Valaat kehittävät itselleen maailman isoimmat aivot sekä terveimmän hermoston syömällä tätä superruokien superruokaa päivästä toiseen.
Tällä hetkellä suurin osa työajastani kuluu päätteen äärellä, joten koen hyvin tärkeäksi huolehtia jaksamisestani mahdollisimman tarkasti. Lisämunuaisten uupumus ja kilpirauhasoireet ovat totta puhuen tuoneet suuren haasteen keskittymiskykyyni ja työt takkuavat helposti, jos ajatus pääsee harhailemaan. Varsinkin nyt olen siis kokenut, että mun tulee huolehtia keskittymiskykyni tukemisesta syömällä runsaasti aivoja sekä hermostoa rakentavia ruoka-aineita. Terveellisen ruokavalioni lisäksi teen sen nauttimalla päivittäin reilusti Omega-3-rasvahappoja, juomalla FSF:n sieni-instanteja ja käyttämällä phytoplankton-nestettä.
Kaikista maailman ruoka-aineista phytoplankton sisältää eniten ravinteita ja se on ladattu mineraalien lisäksi täyteen Omega-3-rasvahappoja, joissa on sekä EPA:a että DHA:ta. Tiivistetysti voidaan sanoa, että EPA on tärkeää mm. muistille, hapetusstressin estämiselle, verisuonille ja insuliiniherkkyyden parantamiselle. DHA:n vaikutukset ulottuvat puolestaan enemmän hermoston puolelle, jossa se välittää signaaleja aivoista keholle ja vaikuttaa suotuisasti näköön. DHA on erityisen tärkeää raskaana oleville naisille, jotta sikiön hermoston kehitys etenee normaalisti.
Se, miksi phytoplankton on superruokien aatelia ja vaikutukseltaan niin tehokasta, selviää myös Halmetojan sivuilta:
Fytoplanktoni tarjoaa vitaalista energiaa aina DNA:n ja mitokondrioiden tasolla, läpäisten aivoveriesteemme ja ruokkien aivojemme syviä kudoksia tuottamaan kirkkaita ajatuksia. Normaalisti syödessämme kehomme joutuu pilkkomaan kaiken pieniksi paketeiksi (proteiinit, sokerit, rasvat), jotka kehomme lähettää mitokondrio-nimisille energiantuotantolaitoksille. Laitokselle lähettämämme ravinteet tulevat sieltä ulos pieninä energiapaketteina, joita kutsumme nukleotideiksi (ATP, ADP, AGP). Nämä nukleotidit ovat biologisia pattereita, joiden avulla kehomme tuottaa energiaa solutasolla. Fytoplanktonin sisältämät nukleotidit itseasiassa ohittavat edellämainitun prosessin energiantuotantolaitoksella, koska fytoplanktonin nukleotidit ovat valmiiksi solujemme käytettävässä muodossa olevia energianlähteitä. Tämä tarkoittaa, että solut voivat tuottaa fytoplanktonista nopeasti energiaa ilman väliprosesseja.
Levistä puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen tietysti niiden maku. Itselläni on hyvin herkkä makuaisti ja en edes vuosien käytön jälkeen saa esimerkiksi leväjauheita alas ihan 100 % itsenään, vaan ne pitää aina sekoittaa esimerkiksi smoothieiden sekaan. Phytoplanktonin maku on todella leväinen, mutta vain hyvällä tavalla. En ole itse asiassa koskaan maistanut mitään näin puhtaanmakuista levää. Phytoplankton on maultaan todella suolaista siinä olevan tymäkän mineraalikirjon ansiosta. Jos saan valita, valitsen aina ennemmin suolaista kuin makeaa. Siksi käynkin usein töiden välissä jääkaapilla nappaamassa hhytoplanktonia ihan raakana, sillä se maistuu omaan suuhuni niin tavattoman hyvältä! Jos inhoat leviä ja olet skeptinen, phytoplanktonia voi sekoittaa helposti esimerkiksi mehujen, raakasuklaan tai smoothien sekaan.
Itse käytän phytoplanktonia ennen kaikkea siksi, että se on niin tavattoman helppo ja samalla tehokas tuote. Tälläkin hetkellä se on minulla reissun päällä mukana, mikäli väsymys meinaa iskeä tai tunnen muuten tarvitsevani boostia erilaisen ruokarytmin vuoksi. Phytoplankton käynnistää elimistön puhdistusprosesseja, antaa selkeästi energiaa ja pitää ihon hyväkuntoisena runsaan mineraalipitoisuutensa ansiosta. Tämä on yksi niitä tuotteita, joista lähtisin superfoodeihin siirtyessäni liikkeelle: käyttö on helppoa, tuote on helppo miksata maun peittämiseksi ja tulokset tuntuvat kehossa nopeasti. Todellista ensiapua kiireiselle ja väsyneille ihmisille.
Tämän omassa käytössäni olevan nestemäisen phytoplanktonin päiväannos on 1-15 tippaa. Annostus kannattaa aloittaa pienestä tippamäärästä ja nostaa sitä pikkuhiljaa kehoaan kuunnellen, jotta puhdistusoireet eivät lyö päälle liian nopeasti, vaan elimistö ehtii sopeutua puhdistumiseen. Itselläni menee tällä hetkellä noin 7-10 tippaa päivässä ja se tuntuu olevan ainakin toistaiseksi sopiva määrä. Phytoplanktonia saa esimerkiksi FitnessFirstiltä, jossa 30 ml pullo maksaa 54,90 €. Hinta voi tuntua aluksi hurjalta, mutta kun annostus on alussa varsin pieni ja teho sitäkin suurempi, ei kuukausihinnaksi tule kuin reilu parikymppiä. Mun mielestäni ehdottomasti investoinnin arvoinen tuote!