Piparkakku-tryffelit
Kylminä päivinä mieli tekee vahvoja mausteita, jotka tukisivat elimistöä pysymään lämpiminä. Tähän aikaan vuodesta en tiedä mitään parempaa kuin kokonaiset kardemummansiemenet ja niiden pohjalle olen rakentanut jo monta ihanaa reseptiä teillekin jaettavaksi. Vahvat mausteet on kaikista mukavin ujuttaa herkullisten tryffeleiden sekaan, jotka tuovat lohtua pimeinä iltoina lämpöisen teekupin kaverina.
Käytän keittiössäni chia-siemeniä todella usein, sillä tuon raaka-aineen geeliytyvästä ominaisuudesta on todella hyötyä. Nämä tryffelit ovat erilaisia kuin muut tällä tontilla aiemmin esitellyt toverinsa — koostumus on pehmeä, kostea ja piparkakkutaikinamainen. Chiasta tekee helppokäyttöisen myös se, etteivät siemenet itsessään maistu millekään. Täydellinen lisä siis niin suolaisiin kuin makeisiin raakaruokiin!
Piparkakku-tryffelit, n. 18 kpl
4 dl pekaanipähkinöitä
1 dl tocotrienolsia
1-1,25 dl hunajaa
1 dl valmista chiageeliä (0,75 dl chia+0,75-1 dl vettä)
2 rkl Sonnentor-piparkakkumaustetta
2 rkl lucumaa
6 kardemummansiementä
Pyöritä kaikki blenderissä sekaisin ja varmista, että myös kardemummansiemenet menevät täysin rikki. Ostin suurin odotuksin luomupiparkakkumaustetta valmiina, mutta päädyin siihen että jatkossa teen seoksen itse — se on vain niin paljon parempaa ja intensiivisemmän makuista! Ei silti hätää, saat tällä ohjeella supermaistuvia tryffeleitä tarjottavaksi. Laita sopivankokoiseen kulhoon lucumaa noin 1 dl. Tryffelitaikina on valmiina aika löysää, joten käytä kädet ensi lucumakulhossa ja ota sitten sopiva määrä, pyöritä palloksi ja pyöritän vielä kerran lucumakulhossa, jotta saat ”lumisen” pinnan tryffeleihin.
Tämä taikina käy myös raakapiparkakkujen pohjana — älä silloin tee palloja, vaan kauli taikina levyiksi, käytä keksimuotteja ja laita 6-8 tunniksi kuivuriin.