Prinsessaleivokset punajuuresta

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_4.jpg

Kuten eilen kerroin, Uuden mustan Hanne kysyi minut ja muutaman muun ruokabloggaajan loihtimaan jotain erinomaisen hyvää punajuuresta. Kysymys on siis Paluu juureksiin-haasteesta, jonka tarkoituksena on keksiä juureksistamme jotain muuta syötävää kuin niitä tavallisia mössöjä, keittoja sekä paistoksia.

Jos multa kysytään niin punis on juuresten kunkku — ainakin omassa keittiössäni! Mietin, pohdin ja harkitsin kauan sitä mitä uutta voisin punajuuresta taikoa. Päädyin toteuttamaan verrattain monivaiheisen raakareseptin, joka on ottanut vaikutteita alunperin venäläisestä Charlotte Russe-kakusta. Tämä herkkuresepti toimikoon varaslähtönä myös Lilyssä ensi viikolla alkavalle ruokaviikolle!

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_12.jpg

Kääretorttutaikina punajuuresta, puoli pellillistä

8-9 keskikokoista luomupunajuurta

2 dl vettä

0,5 tl Himalajan suolaa

1,5 tl vaniljajauhetta

Vaihe 1: Kuori punajuuret ja blendaa ne veden sekä mausteiden kanssa tasaiseksi taikinaksi. Vesi on mukana siksi, että massa pyörisi ja lopputulos olisi mahdollisimman sileä. Kun massa alkaa näyttää mielestäsi tarpeeksi sileältä, kaada se siivilään. Painele kevyesti enimmät nesteet pois.

punajuuritaikina_halo_pieni_aikuinen.jpg

Vaihe 2: Levitä punajuurimassa vuoratulle uunipellille ja levitä se n. 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Laita uuniin kuivumaan 40 asteeseen noin 4 tunniksi. 

punajuuri_kaanto_halo_pieni_aikuinen.jpg

Vaihe 3: Kun pohja alkaa olla kohtuullisen kiinteä, käännä puolet taikinalevystä leivinpaperia apuna käyttäen toisen puolikkaan päälle. Sivele pinta tasaiseksi leivinpaperin päältä ruokalusikalla. Pohja kuivuu nopeammin, kun se on ensin ohuempi ja käännetään vasta osittaisen kuivumisen jälkeen toisen puolen päälle.

punajuuri_uunissa_halo_pieni_aikuinen.jpg

punajuuri_uunissa2_halo_pieni_aikuinen.jpg

Vaihe 4: Käännä leivinpaperi varovaisesti pois taikinan päältä ja laita takaisin uuniin n. 3 tunniksi. Kuivuessaan punajuuren väri syvenee tummanpunaiseksi ja pinta voi halkeilla hieman. Pintaa kannattaa välillä käydä tasoittamassa lusikalla. Älä anna pohjan kuivua liian kuivaksi — jos voit taivutella pohjaa rullalle ilman, että se heti hajoaa käsiin/repeää, on pohja valmis.

Vaihe 5: Pohjan valmistumista odotellessasi voit pyöräyttää herkullisen macadamia-jäätelön pakastumaan:

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_13.jpg

Silkkinen vanilja-macadamiajäätelö

100 g luomumacadamia-pähkinöitä

2 dl vettä

1 tl vaniljaa

reilu 2 rkl pastöroimatonta hunajaa

1/4 tl Himalajan suolaa

Liota pähkinät yön yli runsaassa vedessä ja huuhtele. Laita sen jälkeen kaikki ainekset blenderiin ja pyöritä niin sileäksi kuin saat. Pakasta jäätelöä noin tunnin ajan mahdollisimman laakeassa astiassa ja sekoita välillä lusikalla, jotta seos jäätyy tasaisesti.

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_14.jpg

Huomioithan, että voit valmistaa jäätelön myös cashew-pähkinöistä — itse olen syönyt niistä niin överit viime kuukausina, että macadamia on saanut hinnastaan huolimatta vallata tilaa raakaleivonnassa. Macadamia antaa samanlaisen kermaisen täyteläisen koostumuksen kermoille ja jäätelöille kuin cashew, joskin sillä on aavistuksen hienostuneempi ja aromikkaampi maku.

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_10.jpg

Kun punajuuripohja on valmis, lusikoi puoliksi jähmettynyt jäätelötäyte pohjan päälle noin 1-2 cm kerrokseksi ja rullaa samaan tapaan kuten tavallinenkin kääretorttu. Jätä pohjalevyn molempiin reunoihin 1 cm tyhjää tilaa, jotta kaikki jäätelö ei pursua rullatessa yli. 

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_11.jpg

Kun rulla on valmis, laita koko torttu vielä hetkeksi pakastimeen — vasta hieman kohmeisempana torttu on helpompi leikata paloiksi. 

Vaihe 6: Odotellessasi voit valmistaa valkosuklaakuorrutteen…

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_7.jpg

Viettelevä valkosuklaakuorrute

115 g kaakaovoita

reilu 1 rkl hunajaa

1 tasainen rkl tocotrienols-jauhetta

2 tl lesitiiniä

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_8.jpg

Raasta kaakaovoi ja sulata se vesihauteessa nesteeksi. Lisää hunaja, lesitiini sekä tocotrienols ja blendaa suklaamassa tasaiseksi, jotta kaikki ainekset sekoittuvat toisiinsa kunnolla. Laita valkosuklaaseos johonkin sellaiseen syvään astiaan, josta voit kastaa kääretorttupalan kokonaan suklaassa helposti. 

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_9.jpg

Kasta ensimmäinen kerros ja laita tortut hetkeksi pakastimeen. Kun kääretorttupalat ovat tarpeeksi kohmeessa pakkasesta, suklaa jähmettyy muutamassa sekunnissa kiinteäksi. Toista suklaaupotus kolme kertaa, jotta kuorrutteesta tulee tarpeeksi paksu.

punajuurileivos_halo_pieni_aikuinen_1.jpg

Loppukoristelut vielä marjajauheella ja vadelmilla. Nyt vain nautiskelemaan prinsessaleivokset vaikka vahvan luomukahvin kanssa, ai että!

Kannattaa tsekata myös muiden haastettujen herkkureseptit punajuuresta:

Moments-Katjan punajuurichocobrowniet (raw)

Keittiökameleontti-Outin punastuneet kevätkääryleet (raw)

Uuden Mustan Hannen punajuuripiirakka Ameriikan malliin (kypsennetty)

Leafy lunch!:n punajuurihummus (kypsennetty)

• • • • • • • • • •

Pieni lisäys vielä — haastan seuraavalle viikolle (jonka teemana on lanttu) seuraavat inspiroivat ja valovoimaiset bloggaajat:

Onneksi-blogin Tiia

Peikkojen maailmassa-blogin Kaisu

Kiitos hyvää-blogin Virpi

hyvinvointi liikunta vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.