Punajuurimurot
Kuulostaako oudolta? Tämä resepti syntyi täysin vahingossa, ennen prinsessaleivoksia. Valmistus on todella simppeliä, ainoastaan kuivatukseen pitää varata vähän aikaa. Lopputulos on kuin Corn Flakeseissa konsanaan, punajuurimaisella twistillä tosin.
Punajuuri on aivan huippujuttu ravintoarvojensa puolesta — tässä juureksessa on rutkasti mineraaleja, joita tarvitsemme happo-emästasapainon ylläpitoon ja lisäksi punis sisältää aminohappo tryptofaania, joka vaikuttaa muun muuassa unentuloon ja rauhoittumiseen.
Punajuurimurot, 3 annosta
6 keskikokoista luomupunajuurta
0,5 tl vaniljaa
0,5 tl Himalajan suolaa
1 tl pastöroimatonta hunajaa
1 dl vettä
Blendaa kaikki ainekset sileäksi taikinaksi. Siivilöi massa ja levitä taikina vuoratulle pellille mahdollisimman ohueksi levyksi. Nyt saa se leivinpaperikin vähän kuultaa taikinan alta :) Kuivata levyä uunissa, kunnes se alkaa raksua liitoksissaan ja on täysin kuivaa. Tähän meni itselläni n. 8 tuntia.
Leivinpaperikin ihastui punajuureen.
Raapsuta kuivuneet flakesit irti leivinpaperilta ja säilö tiiviiseen lasipurkkiin.
Punajuurimurojen kaveriksi kannattaa tehdä täyteläinen mantelimaito, joka kruunaa koko makuelämyksen.
Mantelimaito, 4 dl
1 dl luomumanteleita
4 dl vettä
0,5 tl Himalajan suolaa
0,5-1 tl vaniljaa
2-3 tl hunajaa
Liota mantelit yön yli ja huuhtele ne sen jälkeen. Lisää kaikki ainekset blenderiin yhtä aikaa ja pyöritä sileäksi. Tarkista maku. Asettele siivilän päälle harso ja laita siivilä sitten kulhon päälle. Kaada maito siivilän läpi ja purista käsin loput maidot harson läpi. Ylijääneen massan voit käyttää vaikka voimapalloihin, joiden ohjeen yritän pian laittaa teille tänne.
Harsokankaasta käy myös pellavainen ekokassi. Leikkasin pussista n. 30 x 20 palan ja käytin harsona — hyvin tuli neste läpi :)
Punajuurimurojen sekaan voi heittää myös inka-, tai mulperimarjoja, pähkinärouhetta, siemeniä, hunajaa, kuivattua omenaa… Mitä ikinä keksitkin!
Omaan annokseeni tuli pieniksi pilkottuja inkamarjoja, joiden kirpsakkuus sopii hyvin yhteen punajuuren makeuden kanssa. En voinut myöskään jättää pois kuivattuja omenakuutioita enkä pähkinärouhetta, jonka tein saksanpähkinöistä. Nam!