Strawberry Pudding

chiavanukas_hannamarirahkonen2.jpg

Onko okei hukuttaa teidät marja-, ja kukkapostauksiin? Olette toivoneet lisää reseptejä ja marjakausi on parhaimmillaan, joten käytän tilanteen täysin hyväkseni. Loihdin kesäisen raikasta marjavanukasta maanantai-illan iloksi ainaisten raakajäätelöiden sijaan. Tämä vanukas menee mukavasti aamupalasta, jos smoothie ei maistu. Mulla on vähän nounou-kausi smoothieille, en tiedä miksi. Ehkä kaipaan vain enemmän lusikoitavaa ja siihen tämä helposti varioitava vanukas on oiva kaveri!

Markettivanukkaiden koostumuksen ”salaisuus” on yleensä liivate ja karrageeni, eivät järin houkuttelevia kumpikaan. Mulla tulee nykyään jo liivatteen ajattelemisesta etova olo. Lisäksi kaupan vanukkaat ovat täynnä glukoosisiirappia ja sokeria, jotka tuovat hetken nautinnon mukana myös armottoman väsymyksen ja kiukun.

Ilman vanukkaita ei kuitenkaan tarvitse elää, sillä luonnosta löytyy yksi erinomainen hyytelöittäjä: chia-siemen. Chia sitoo itseensä jopa 9-kertaisesti vettä, jonka vuoksi se on mahtava raaka-aine vanukkaiden ja kiisseleiden valmistamiseen! Se sopii myös jossain määrin korvaamaan pähkinöitä, joita en itse voi syödä kovin paljoa ilman, että kroppa menee tukkoon. 

chiavanukas_hannamarirahkonen.jpg

Chia on raaka-aine, johon minulla on kehittynyt suhde varsin hitaasti — en nimittäin ollut täysin selvillä aluksi siitä, miten hyödyntää tätä siemenkasvia täysin. Chia on siitä ihmeellinen ja arvokas siemenkasvi, että se sisältää yli 20 % Omega-3-rasvahappoja, jotka mm. hillitsevät elimistön tulehdustasoja, voitelevat niveliä ja ravitsevat aivoja (aivojen painosta 60-70 % on rasvoja, miettikääpä sitä kun valitsette rasvoja tai mietitte sitä, kannattaako rasvoja syödä).

Rasvahappojen lisäksi chiassa on runsaasti kuituja, jotka imevät itseensä kuona-aineita ja kuljettavat niitä pois elimistöstämme eikä runsasta antioksidanttien asemaa sovi unohtaa. Chia on loistava juttu myös siksi, että se sisältää kasvikunnan tuotteeksi runsaasti proteiinia, onhan yli 20 % chian painosta täysiarvoista protskua.

Multa kysytään tosi usein, käykö jokin tietty superfood lapsille. Tämä resepti on pienelle väelle vallan mainio, sillä maku on kohdillaan ja samalla lapset saavat elintärkeitä rakennusaineita pieneen elimistöönsä. Koostumuksen puolestakaan ei olla kaukana peruspiltistä (hieman paksumpaa) tai markettivanukkaasta. Tämä menee myös superterveellisestä marjapuurosta, mikäli lämmität hieman :)

chiavanukas_hannamarirahkonen_1.jpg

Esittelemäni vanukas paitsi pitää hyvin nälkää, myös ravitsee joka solua ja hellii makuaistia — aika hyvä yhtälö, vai? Mun mielestä kaiken ruoan pitää olla hyvänmakuista ja ihan mahtava juttu on se, että maun lisäksi ruoka ravitsee kokonaisvaltaisesti. 

chiavanukas_hannamarirahkonen3.jpg

Mansikkavanukas, 4 annosta

1 dl chia-siemeniä

2 rkl pastöroimatonta hunajaa

300 g mansikoita (tai sama määrä muita haluamiasi marjoja)

3-4 dl vettä (riippuu siitä kuinka paksua haluat)

Liota chia-siemeniä mainitsemassani vesimäärässä 5-10 minuuttia. Huomaat, että siemenet alkavat geeliytyä ja seos paksuuntua. Lisää sitten chia-siemenet blenderiin ja laita mukaan muut raaka-aineet. Pyöritä, kunnes vanukasmassa on täysin sileää. Laita vanukas vielä jääkaappiin hetkeksi, jos haluat täysin kylmää vanukasta, muutoin vain lusikkaa suuta kohti!

Tähän voi jäädä aikamoiseen koukkuun, suosittelen valmistamaan etukäteen isomman satsin — helpottaa myös kiireaamuja, kun on aamupala valmiina :)

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.