Vaihtoehto gluteeniviljoille: Quinoa

quinoaa_2.jpg

Omassa keittiössäni keskitytään paitsi mahdollisimman tuoreeseen ruokaan, myös siihen että suurin osa ruoasta on gluteenitonta. Kylmien ilmojen saapuessa lisään myös lämmittävien elementtien määrää arkiruoassa. Gluteenittomia viljoja löytyy nykyään peruskauppojenkin hyllyiltä, mutta suurin osa niistä on käynyt läpi jos jonkinmoista turhaa prosessointivaihetta eikä maullakaan voi paljoa hurrailla. Arjessamme quinoaa löytää tiensä aika usein meidän ruokapöytään, muodossa ja toisessa.

Quinoa on Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva siemenkasvi, jossa tästä kasvista hyödynnetään itse siemen että kasvin lehdet. Tavallisiin länsimaissa käytettäviin viljoihin sekä tärkkelyspitoisiin juureksiin verrattuna quinoa on todellista voimaruokaa, sillä se on ravintopitoisuudeltaan aivan omaa luokkaansa. Sen lisäksi, että se sisältää siemeneksi runsaasti proteiinia (14 g/100 g), löytyy siitä myös liuta mineraaleja, vitamiineja ja rasvahappoja. Yksi mainitsemisen arvoinen asia on se, että quinoa sisältää elimistöämme ajatellen täydellisen aminohappokoostumuksen.

quinoaa_1.jpg

Mielestäni quinoa on yksi helpoimmista gluteenittomista vaihtoehdoista erityisesti lapsiperheille, sillä sekä idätettynä että keitettynä se omaa miedon maun. Meillä quinoaa korvaa todella usein pastan ja riisin. Myös keitot ja pataruoat saavat mukavaa ruokaisuutta, kun joukossa on quinoaa. Itselleni tärkeintä on kuitenkin se, että en saa quinoasta minkäänlaisia vatsaoireita toisin kuin gluteeniviljoista. Jotkut ruoka-aineet tuntuvat ”uppoavan” elimistöön todella hyvin eikä syömisen jälkeen ole minkäänlaisia muita tuntemuksia kuin se, että vatsassa on nyt sopivasti ruokaa ja olo on energinen — quinoa toimii omalla kohdallani juuri näin.

Haluan kuitenkin tämän postauksen ohessa vinkata yhdestä asiasta, josta olen saanut itse suuresti apua aikaisempiin ruoansulatusvaivoihini. Tärkkelyspitoiset viljat/siemenet ja eläinperäiset valkuaiset eivät sula kunnolla elimistössämme, mikäli nautimme ne yhtä aikaa. Siksi yhdistän quinoan usein kevyesti paistettujen kasvisten kanssa. Vaikka quinoa sisältää siemenkasviksi runsaasti valkuaisia, on hyvä muistaa että keitettynä quinoasta saa myös aika paljon tärkkelystä, joten kohtuullisuus kannattaa muistaa. Syön välillä lihaa, mutta silloin yhdistän sen kasvisten kanssa, en tällaisten tärkkelyspitoisten viljojen kanssa.

quinoaa.jpg

Quinoan valmistaminen on supersimppeliä: huuhtele 1 osa quinoaa, lisää 2 osaa vettä, suolaa ja anna kiehua noin 12-15 minuuttia, kunnes quinoansiemenet ovat ”auenneet” kauniille kierteille. 

Idätettynä quinoasta saa vielä enemmän ravinteita ja silloin oivia käyttökohteita ovat esimerkiksi salaatit sekä pirtelöt. Idätys hajoittaa suurimman osan quinoan tärkkelyksistä (=sokereista), joten quinoa voi sopia tärkkelysherkille paremmin idätettynä kuin keitettynä. Idätystä varten quinoaa liotetaan noin 6-8 tuntia, jonka jälkeen siemenet laitetaan pimeään kaappiin idätyspurkkiin ja siemenet huuhdellaan kaksi kertaa päivässä. Noin kahden päivän päästä on valmista ja idätyspurkistasi pitäisi löytyä hännäkkäitä quinoansiemeniä valmiina käyttöön.

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.