Vanilja on rakkausruokaa
Yksi olennainen osa herkullista ruoanlaittoa ovat luomumausteet. Varsinkin raakakokkailussa peräänkuulutan aitoja makuja ja yksi lemppareistani — vanilja — on ihan must juttu omassa köökissä. Ei ole pelkoa, että vanilja jäisi ”vahingossa” kaappiin vanhenemaan — päinvastoin, se on aina lopussa vaikka ostaisin sitä monta purkkia kerralla!
Oman vaniljani haen Mandragorasta Blankalta. Hänen myymänsä Ground organic vanilla powder-jauhe on paitsi luomua, myös supertäyteläistä ja edullista. Kuvissa oleva 10 g purnukka maksaa 3,60 €, eli ei todellakaan vie konkurssiin vaikka olisi himokäyttäjä.
Tätä tuotetta ei voi myöskään verrata samana päivänäkään esimerkiksi Urtekramin vaniljaan (10 g/4,95 €), joka on maultaan aivan hirveää kuraa.
Kulutan omassa keittiössäni vaniljaa eniten seuraaviin juttuihin:
• Smoothiet
• Tryffelit (ohjetta tulossa!)
• Raakamoussekakut (ohjeita tulossa!)
• Pakuriuutos <3
• Jäätelö ja jäätelökerma
Mandragoran sivuilla vaniljasta kerrotaan seuraavaa:
Vanilja kasvaa kiipeilevänä köynnöksenä ja se kuuluu trooppiseen orkidea-perheeseen. Kuten kaikki kaupalliset vaniljat myös nämä Khoisan vaniljatangot ovat käsin pölytettyjä ja kerättyjä juuri oikeaan aikaan. Siten voidaan varmistaa kypsä ja täyteläinen vaniljamaku. Vanilja on sahramin jälkeen maailman toiseksi kallein mauste.
Historian havinaa, vaniljan hekumaa…
Vaniljan historia kerrotaan alkavan Meksikon ylätasanteilla eläneen Asteekki-kansan parista. He tajusivat jo silloin yhdistää kaksi aivan huikeaa ainesta — vaniljapalat ja kaakaon — keskenään. Asteekkien viides hallitsija Montezuma joi vaniljasta valmistettua uutetta ja vaati alaisiltaan jopa osan veroista vaniljapapuina.
Espanjalaisten löytöretkeilijöiden mukana vanilja levisi myös tänne Eurooppaan 1500-luvulla ja se on kovassa käytössä edelleen. Aidon vaniljan suuri suosio ei ole ihme, koska sen lisäksi että tämän mausteen maku on täyteläinen ja pehmeä, voi sitä käyttää hyvin tuloksin melkein mihin ruokaan tahansa.
Vaniljajauhe ei ole ainoa muoto, jossa tuota luksusmaustetta käytän. iHerbin valikoimissa on nimittäin todella hyvä vanilja-stevia, josta puuttuu jauhestevian ”kemiallinen” ja pistävä maku. Vanilja peittää tuossa uutteessa stevian terävyyttä loistavasti ja lisäksi tätä on helpompi annostella smoothieisiin kuin jauhemuodossa olevaa steviaa. Suosittelen siis lämpimästi :)
Vanilja on hyvällä syyllä myös rakkausruokaa, sillä se toimii afrodisiakkina, eli lemmenhaluja nostattavana aineena. Erityisen hyvä — ellei jopa paras afrodisiakkicombo — saadaan yhdistämällä aitoa vaniljaa raakakaakaoon juuri kuten asteekitkin tekivät! Raakakaakao toimii myös afrodisiakkina, koska se sisältää verisuonia laajentavia aminohappoja. Yksi näistä lemmenhaluihin vaikuttavasta aminohapoista on arginiini, joka siis nostaa seksuaalista halukkuutta ja parantaa erektiota. Raakakaakaossa on myös välittäjäaine fenyylietyyliamiinia, joka aktivoi keskittymiskykyämme ja lisää mielihyvän tuntemista. Rakastuminen kannattaa, sillä se nostaa fenyylietyyliamiini-tasoja ihan luonnostaan — raakakaakaon lisäksi tietysti ;)
Vanilja toimii lisäksi vahvana antioksidanttina, joka suojaa solujamme hapetusstressiltä ja rauhoittaa unentuloon. Vanilja on nannaa.