Varaudu viikonloppuun — raakapizzalla
Lupaan loppuviikosta kartuttaa palstan juttuja muillakin aiheilla kuin kaikilla ihanilla raakaresepteillä. Mutta vielä tämä yksi herkku — raakapizza. Ei morkkista eikä syömisen jälkeistä väsymystä.
Pieni vinkki: pizzapohjia kannattaa tehdä valmiiksi viikonlopuille, jotta himon iskiessä voi sitten turvautua vain täyttämään pohjan kaikilla herkuilla. Kuivattamisessa kun menee aina oma hetkensä. Täytekastikkeet kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi maustumaan, mikäli mahdollista.
Pohja (pellillinen)
8 dl tattarinituja
6 dl liotettuja auringonkukansiemeniä (tai hamppua, seesamia ym..)
1,5 tl laatusuolaa
n. 1 dl vettä
Liota tattareita 10 minuuttia ja huuhtele kunnolla, että vaaleanpunainen vesi lähtee pois. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa taikinaksi. Itselläni oli käytössä tehari ja taikina piti tehdä kolmessa osassa ja hieman enemmällä vedellä. Taputtele taikina leivinpaperille ja kauli ohueksi levyksi. Käytin apuna spelttijauhoja, jottei taikina olisi tarttunut kaulimeen. Laita pohja ritilälle uuniin kuivumaan max. 40 asteeseen (jätä uuninsuulle n. 1-2 cm rako).
Käännä kahden ensimmäisen kuivatustunnin jälkeen pohja toisin päin. Kääntövaiheessa kannattaa myös leikata pohja pizzaleikkurilla sopiviksi palasiksi, kun taikina on hieman pehmeää vielä. Meillä kesti kokonaisuudessaan noin 7 tuntia, että pohja oli hyvä — ei kuivakoppura, muttei myöskään liian kostea.
Juustotäyte
2 dl cashewpähkinöitä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
yhden sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
3 rkl basilikaa
2 tl mustapippurirouhetta
0,5 tl laatusuolaa
vettä sen verran, että seoksesta tulee tahnamainen tulos
Olisi suositeltavaa liottaa sekä pähkinät että siemenet ennen jauhamista, mutta juuston voi tehdä myös kuivilla raaka-aineilla. Heitä kaikki blenderiin ja surraa tahnaksi. Juuston pitää olla jämäkkää, mutta levittyvää. Kuvassa oleva valkoinen pallo on juustoa ja punainen tomaattikastiketta.
Tomaattikastike
2 pientä tomaattia
10 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1 valkosipulinkynsi
2 rkl basilikaa
12 rkl oreganoa
Sekoita teharissa tasaiseksi ja levitä juustokerroksen päälle.
Täytä!
Levitä pohjalle ensin juusto ja sitten tomaattikastike. Sen jälkeen alkaa hauskin osuus kaikista, täytteeksi voi valita mitä ikinä keksiikin — tomaattisiivuja, oliiveja, tuoretta basilikaa/rucolaa/persiljaa/sitruunamelissaa, ananasta, fetaa, maissia, marinoituja sieniä (kruunaa maun — on hyvin täyteläinen), kapriksia, öljyjä..
Pizza pitää nälän, koska pohjassa ja kastikkeissa on niin paljon täyttäviä ja ravintotiheitä raaka-aineita. Kulki kätevästi ja ehjänä mukaan myös työpaikkalounaalle, vaikka edellisenä iltana kasasin pizzan valmiiksi. Ohje Mea Salon kurssilta, joten kiitokset hänelle ohjeesta.