Yrttijahti!
Luonnon omat antimet ovat parhaimmillaan juuri nyt. Nappaa kori kainaloon ja kipaise metsään, takapihalle, pellolle — mihin vain mistä voit löytää tuoretta syötävää!
Villivihannekset kannattaa hyödyntää!
Nuoret versot ovat parasta ja halvinta lähiruokaa, jota meillä kaikilla on mahdollisuus nauttia nyt kesän kynnyksellä. Jätä siis suosiolla viimeistään nyt ne väljehtyneet sekä mauttomat jäävuorisalaatit kauppaan ja suuntaa metsän siimekseen. Miettikää mikä voima on kasveissa, joiden tehtävä on kovan talven jälkeen työntää itsensä esiin maan uumenista — ne suorastaan pursuavat elämää!
Pienet versot ovat täynnä virkistävää klorofylliä, mineraaleja, rautaa, C-vitamiinia, kuituja ynnä muita tärkeitä ravinteita, joita kehomme tarvitsee. Lisäksi villivihannekset ovat kevyttä, mutta silti ravitsevaa ruokaa ja ne antavat kivaa vaihtelua ruoanlaittoon.
Villivihannesten kitkerähkö maku tulee kasvien omasta suojausmekanismista, joka niillä täytyy olla tuholaisia vastaan — Jaakko Halmetoja kehottaakin hyödyntämään kasvien oman vastustuskyvyn syömällä niitä monipuolisesti. Jos sinua kiinnostaa syvällisempi selitys sille, miten kasvi torjuu taudinaiheuttajia, lue lisää Tiede-lehden sivuilta.
Villivihannesten sisältämät fytokemikaalit, eteeriset öljyt, alkaloidit, tanniinit ynnä muut aineet auttavat elimistöämme luopumaan ylimääräisestä kuonasta ja puhdistavat sisäelimiämme, jolloin myös aineenvaihduntamme aktivoituu. Eri yrteillä on vaikutusta eri elimiin.
Mitä kerätä?
• Voikukkaa
• Horsmaa
• Nokkosta
• Koivunlehtiä
• Kuusenkerkkiä (mahtava maku!)
• Puna-, mustaherukan-, sekä mansikanlehtiä ym.
• Listan villivihannesten käytettävistä osista sekä terveydellisistä käyttötarkoituksista löydät Yrttimuistiosta.
Käytä villivihanneksia monipuolisesti:
• Salaatin pohjana/lisukkeena
• Smoothien seassa
• Suolaisissa piirakoissa
• Kastikkeina ja keittoina
• Pestona
• Teenä
• Uutteina
• Boolin koristeena
Villejä vinkkejä:
• Kerää nokkosesi jostain muualta kuin lantakasojen tai kompostien lähistöiltä, sillä tällainen maaperä sisältää paljon typpiä. Typpipitoisessa maassa kasvaneet versot sisältävät paljon erilaisia bakteereja sekä haitallisia nitriittejä.
• Kerää versot mahdollisimman pieninä — silloin niiden ravintoarvo on korkeimmillaan!
• Jos haluat hifistellä, ajoita versojen kerääminen aurinkoiselle ilmalle ennen keskipäivää. Iltaisin kasvien sokeripitoisuus on korkeimmillaan ja aamulla taas eteeristen öljyjen pitoisuus alhaisimmillaan.
• Nokkosvettä voi käyttää tuholaisten torjumiseen puutarhassa — ohjeita TÄÄLLÄ.
• Valmista yrteistä uutteita! Laita pulloon 1 osa yrttiä ja 3 osaa alkoholia. Anna seoksen tekeytyä ikkunalaudalla kaksi viikkoa, sekoita välillä ja siivilöi lopuksi yrtit pois. Anna uutoksen seisoa kaksi päivää, jotta sakka laskeutuu ja pullota. Hyviä uutosyrttejä ovat mm. nokkonen, väinönputki, voikukka ja kataja.
• Tuoreyrtit kannattaa aina ennemmin pakastaa kuin kuivattaa, koska silloin ravintoaineet säilyvät paremmin. Lisäksi yrttien maku säilyy parempana pakastamalla — ihana lisä talven smoothieisiin! Voit pilkkoa rasioihin kaikki sekaisin lehtineen ja varsineen tai tehdä kuten minä ja laittaa varret erillisiin astioihin.
• Jos et voi pakastaa kaikkia kasveja, kuivata niitä nipuissa, jotka laitat roikkumaan katosta. Uunissa kuivatuslämmön ei tulisi nousta yli 40 asteen.
Muista myös eläinystävää!
Yrttejä ja kasveja voi käyttää myös eläimille. Useat yrtit ovat yleisvahvistavia, mutta niillä voidaan hoitaa myös yksittäisiä vaivoja. Kannattaa siis muistaa kerätä luonnon antimia oman eläinystävän talviravinnoksi.
Vuosina 2002-2006 hoidin lämminverihevosta, joka ei ollut tullut tiineeksi, vaikka yrityksiä oli ollut takana useita. Astutus ei ole mitään halpaa hommaa ja kun tuloksettomia astutuskertoja oli ollut useita peräkkäisinä vuosina, päätin ehdottaa omistajalle kasvilääkinnän lisäämistä hevosen ruokavalioon. Sain vapaat kädet.
Kahlasin kaikki aiheeseen liittyvät kirjat ja nettisivut läpi ja hankin tietoa yrteistä, jotka nostaisivat tamman peruskuntoa sekä hedelmällisyyttä. Keräsin samana kesänä isot niput yrttejä kuivumaan, jotta niitä riitti koko talvelle (annostus on luonnollisesti paljon pienempää kuin tavallisen ruoan).
Koko talven tamma sai iltaruuallaan lisänä yrttejä (vaihdellen puna-apilaa, horsmaa, nokkosta) ruokansa seassa ja kun seuraavana keväänä rouva vietiin astutukseen, tapahtui se mitä oli kauan toivottu: tamma tuli tiineeksi ja vuoden päästä saatiin terve varsa maailmaan. Tunne oli sanoinkuvaamaton ja sekä minä että hevosen omistaja uskomme vakaasti, että yrteillä oli vaikutuksensa asiaan. Miten muuten kuuden hedelmättömän vuoden jälkeen hevonen yhtäkkinä tiineytyisi kevään ensimmäisellä astutuskerralla?
Jos haluat perehtyä enemmän hevosten luonnonmukaiseen ruokintaan ja hoitoon, tsekkaa nämä:
Tämän kirjoittaminen ei taas helpota yhtään kroonistuvaa hevoskuumettani niin kuin ei sekään, että lähipiirissä on muutama ystävä laittamassa hevosta. Saan harkita asiaa vasta sitten, kun saan päiviini sen 4 tuntia lisäaikaa sekä oman hevostilan, eli ei vielä pitkiin aikoihin ;)
Maanantaina yrttikeittiössä kokkaillaan villivihanneksista! Kerron silloin miksi voikukka on juhla-ajan paras yrtti naisille ja perehdytään myös nokkosen sekä horsman käyttötarkoituksiin + valmistustapoihin — stay tuned!