Rutiinit kunniaan
Joululoman aikana vietin paljon aikaa vanhempieni luona. Siellä ollessani tuli aamuisin selailtua päivän Turun sanomaa, joista löytyikin toinen toistaan mielenkiintoisempia artikkeleita luettavaksi.
Näin vuodenvaihteessa moni teistäkin on varmaan asettanut jonkin näköisiä uudenvuodenlupauksia tai aikeissa voi olla suuremmankin muutoksen havittelu. Turun Sanomien extra liitteessä 4.1.2020 julkaistussa ”Onnistu uudenvuosenlupauksessasi!” suositaan pieniä rutiineja, joilla saa aikaan suuremmankin muutoksen. Artikkeli pohjautuu amerikkalaisen kirjailija James Clearin ajatuksiin.
James Clearin mukaan parempien rutiinien avulla mikä tahansa on mahdollista. Clear on kirjoittanut käytännönläheisen kirjan rutiineista, joka muuten ilmestyykin vuoden alussa myös suomeksi. Menee kyllä itsellä ainakin heti hankintaan! Pienten jokapäiväisten parannusten arvoa yleensä aliarvioidaan ja usein vain uskotellaan, että menestys vaatii valtavaa toimintaa. Oikeastihan jo pienellä muutoksella ja tapojen korjaamisella saadaan aikaan huikeita muutoksia. Esimerkiksi jos tavoitteenasi on pitää keittiö siistinpänä, voitaisiin astioiden laittamisesta astianpesukoneeseen heti ruokailun jälkeen tehdä sellainen sääntö tai rutiini, että sen tekisi joka kerta. Minulla kun ei astianpesukonetta ole, voisin ottaa säännöksi, että tiskaan astiat aina heti ruokailun jälkeen (mahtaakohan onnistua?).
Täsmällisyys ja selkeys ovat myös asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon rutiinien luomisessa. Esimerkiksi ”Teen muutaman punnerruksen lounastauolla” on liian epämääräinen, jonka vuoksi niitä tuskin tulee tehtyä. Sen sijaan täsmällisempi ajatus voisi olla esimerkiksi että, ”kun suljen tietokoneeni ennen lounasta, teen kymmenen punnerrusta työpöytääni vasten.” Lisäksi myös ympäristön muokkaus voi olla oiva tapa jollekkin ruveta noudattamaan tiettyjä tapoja. Esimerkiksi jos haluat syödä enemmän hedelmiä, laita niitä esille, tai pilko valmiiksi rasioihin helposti saataville.
Elämänmuutoksessa kaikkein vaikeinta on saada hyvä tapa pysymään. Usein lähdetään tavoittelemaan kerralla jotain liian suurta ja pian ihmetellään kun motivaatio on laskenut eikä muutoksiakaan näy. Tähän tilanteeseen Clear neuvookin esimerkiksi liittymään sellaisiin porukoihin, joissa tavoittelemasi käytös on tapa ja sinulla on jotain yhteistä ryhmän kanssa. Kun olet luovuttamassa, ympärillä olevat ihmiset voivat tukea ja heikolla hetkellä sosiaalinen paine antaa lisäboostia. Ihmismieli kaipaa usein välitöntä mielihyvää ja tuntuukin turhauttavalta kun muutoksen vaikutus ei näy nopeasti. Käyt kuntosalilla, mutta et saa heti odottamaasi palkintoa eli huomaa muutosta. Kuulostaako tutulta? Itse ainakin tunnustan kokeneeni kyseisiä fiiliksiä. Clearin neuvo tähän on palkita itse itseäsi, se pitää sinut motivoituna sen aikaa, että muutokset kehossa palkitsevat. Esimerkiksi lenkistä palkinto ei ole pizza, vaan sauna tai kylpy, salikäynnistä hieronta, ei suklaalevy.
James Clear on luonut neljän tason kaavion siitä, miten luot hyvän rutiinin ja onnistut liikunnan aloittamisessa. Ensimmäisessä tasossa kehotetaan tekemään rutiinista ilmeinen esimerkiksi suunnitelemalla ympäristö sen mukaiseksi, laittamalla urheiluvälineet helposti saataville ja päättämällä esim: menen lenkille tiistaina kello 17. Toisen tason mukaan kannattaa tehdä rutiinista houkutteleva. Monet ajattelevat liikuntaa haastavana, energiaa vievänä ja kuluttavana tehtävänä ja siksi ajattelevatkin ”minun täytyy mennä aamulla juoksulenkille”, mitä jos muuttaisit ajattelutapasi myönteiseksi ja ajattelisitkin, että ”on aika kehittää kestävyyttä ja nopeutta”. Tee rutiinista helppo, kuuluu kolmannen tason neuvo. Esimerkiksi on hyvä tiedostaa tilanteen ratkaiseva hetki. Koulusta tai töistä kotiin tullessa, istahdatko tv:n ääreen vai vaihdatko heti urheiluvaatteet niskaan? Neljännessä eli viimeisessä tasossa puhutaa rutiinin tekemisestä tyydyttävää eli jo aiemmin mainitsemani välitön palkinto rutiinin noudattamisesta.
Asetin itsekin muutamia tavoitteita, joita aijon lähteä työstämään käyttämällä näitä ohjeita hyödyksi. Vuoden 2020 aikana haluan suoritua hyvin opinnoistani ja aijon myös keskittyä olennaiseen ja olla kuluttamatta energiaa turhiin asioihin ja turhanpäiväiseen voivotteeluun ja murhetimiseen.
Millasia tavoitteita sä oot asettanut vuodelle 2020?