Haurasta

Haurasta

Jokainen ihminen on jokseenkin varmasti saanut alkunsa kahdesta eri sukupuolta olevasta ihmisestä, oletan…

Elämä on haurasta syntyessä ja lopunlähestyessä – ja jos totta puhutaan on se haurasta alun ja lopun välilläkin vaikka siihen ei aina kiinnitä huomiota ns. ruuhkavuosina.

Tunnistan oman haurauteni ja pienuuteni lähes sairauteen asti. Ehkä vanhemmillani oli myös hauraus ja pienuus ja se periytyi minuun?
Äitini syntyi pohjanmaalle 1941 Salmelan perheeseen toisena tyttö lapsena – isosisko oli syntynyt 1939. Oli sota-aika jokai ei säälinyt edes pikku tyttöjä. Tyttöjen isä Martti sairasti peräkammarissa tuperkuloosia johon hän kuoli keväällä 1942 – verensyöksyyn. Äitini oli tuolloin puolitoista vuotias. Tyttöjen äiti Helvi joutui hautaamaan miehensä keskellä sotaa kahden tyttölapsen pyöriessä helmoissa. Helvimummolle menetys oli niin massiivinen että hän sai kesällä 1942 toispuoli halvauksen ja hänet vietiin toipumaan Törnävän sairaalaan Seinäjoelle jossa hän oli tajuttomana/koomassa kuukauden. Tyttöjä hoiti heidän mummo ja vaari. Tällaisen lähdön elämään äitini sai – haurasta.

Isäni syntyi kauppiaan perheeseen  neljäntenä tai viidentenä lapsena miten sen nyt ottaa kun on puhe kaksosista. Heidän äitinsä Dagny oli jo tuolloin yli neljäkymmentä vuotta ja kaksosten hoito otti koville – vuosi oli 1945.

Isäni oli koliikki vauva ja hänen kaksois-siskonsa vatsa oli kehittynyt niin että hän ei itkenyt itseään uneen. Minulle on kerrottu että itkuinen isäni vietiin toiseen päähän taloa itkemään sillä seurauksella että hän alkoi saamaan kouristuksia puolivuotiaana joka on jokseenkin selvää jos itkevä vauva eristetään läheisyydestä sekä vatsaa särkee – haurasta.

Perheen lääkäri keksi lähettää isäni Lastenlinnaan hoitoon jossa hän vietti 2-3-vuotta tehden kuitenkin vierailuja kotiinsa silloin tällöin. Isäni kertoi ettei pystynyt nukkumaan ”kotilomillaan” ja siihen oli kirjoitettu unilääkkeitä – haurasta.

Edelliset elämän alun lähtökohdat kohtasivat kuusikymmentä luvulla ja päättivät mennä naimisiin sekä tehdä minut – erittäin haurasta.

Kukaan ei saa valita vanhempiaan – vai saako?
Joudun aloittamaan näin kaukaa kertomukseni itsestäni koska muuten on vaikea ymmärtää miten minusta on tullut minä, hauras ihminen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *