Millainen tyyppi Beibi on?

On tosi hassua, että vaikka Beibi ei ole vielä syntynytkään, hänelle alkaa selkeästi kehittyä luonne. Huomaan vauvan reagoivan tiettyihin asioihin tietyllä tavalla. Huomaan myös, että jonkinlainen vuorokausirytmi on olemassa jo nyt. Toki voin vain arvuutella, pitävätkö tuntemukseni ja oletukseni paikkansa, mutta mm. näitä asioita on ollut aika jännä tarkkailla:

Päivärytmi. Aamulla vauva heräilee suurin piirtein samaan aikaan kuin minä. Tänä aamuna tunsin aamujumpan alkaneen jo ennen herätyskelloni soittoa, mutta syynä saattaa nykyään olla myös se, että nukun itse tosi levottomasti. Muutama viikko sitten vauva herätti minut muutamalla napakalla potkulla lauantaiaamuna kello 7.32, kun herätys on arkiaamuisin yleensä 7.30. Ihmetteli varmaan, eikö me herätäkään ollenkaan.

Aamupäivän ensimmäinen jumppa ajoittuu yleensä noin kymmenen tienoille, paitsi kellojen siirtämisen myötä nämäkin möyrinnät tuntuvat usein jo yhdeksän jälkeen. Sitten voikin rauhassa nukkua muutaman tunnin, kun minä ravaan töissä paikasta toiseen koko päivän. Siinä saa varmasti hyvää keinutusta! Iltapäivällä kotiuduttuani istahdan yleensä rauhassa joko keittiön pöydän ääreen tai olohuoneen sohvalle, ja silloin alkaa useimmiten tuntua myös muksimista mahassa. Joskus Beibi heittää välijumpat vielä seitsemän aikoihin, mutta yleensä iltabileet alkavat yhdeksän aikaan ja kestävät parikin tuntia. Nukkumaan mennään yhtä aikaa, vaikka sekä minulla että vauvalla tuntuu olevan vaikeuksia löytää hyvää asentoa; sen verran pyörimme ja potkimme vielä molemmat ennen kuin rauhoitumme. Liikkeitä tuntuu harvemmin yöaikaan, enkä vielä kertaakaan ole varsinaisesti herännyt potkuihin.

Ärsytykset ja inhotukset. Raskauden puolivälissä yritin vielä jonkin verran käyttää tavallisia housuja, mikä sai pikkutyypin kyllä protestoimaan heti, jos oma tila kävi liian ahtaaksi. Housujen kiristävä vyötärö ei näköjään tuntunut mukavalta meidän kummankaan mielestä, joten ihan hyvä että ymmärsin aika pian siirtyä käyttämään äitiysmallisia housuja.

Nukkumaan menosta hankalaa tekee myös se, että Beibi ei oikein arvosta, jos nukun kyljelläni. Nyt hän on tosin jo kääntynyt pää alaspäin eikä asia ilmeisesti enää tympäise niin paljon, mutta jossain vaiheessa tyyppi majaili jonkin verran poikittain, ja silloin kyllä tuli monoa, jos erehdyin etsiytymään sellaiseen nukkumisasentoon, joka ei ollut hänelle mieluinen.

Sähköhammasharja on kuitenkin ärsytys numero 1. Jo aika aikaisessa vaiheessa huomasin, että varsinkin aamuinen hampaidenpesu aiheutti melkoisen mylläkän mahassa. Eikä se ollut mitään ”jee, hauska ääni tuossa laitteessa!” -tyyppistä rymyämistä, vaan ennemminkin sellaista ”aion kaivautua pois tuon äänen ulottuvilta just nyt” -puskemista. Nyt kaveri on joko tottunut ääneen tai alistunut kohtaloonsa, sillä hammasharjan surina ei aiheuta enää ihan niin suurta protestia. Katsotaan vaan, niin saan vielä ennen pitkää nukuttaa vauvan tuolla samalla äänellä…

Mieluisat äänet ja liikkeet. Beibi tykkää musiikista. Musiikkimaku hänellä tuntuu olevan aika laaja: riemukkaimman reaktion ovat saaneet aikaan mm. Sashin Equador ja eräs ruotsalainen lastenlaulurallatus. Äidin lauluääni on tosin vielä harmittavan vieras, sillä en laula läheskään niin paljon kuin voisin. Eräällä automatkalla innostuin laulamaan ns. korkealta ja kovaa, ja siitä tuli kyllä noottia. Pitäisi muistaa kuunnella ja laulaa monenlaista musiikkia paljon enemmän: mies on päättänyt, että lapsesta tulee jalkapalloilija, mutta jos tyyppi olisikin ihan älyttömän musikaalinen jo pienestä pitäen, niin ehkä mieskään ei voisi vastustaa musiikkiharrastusta (siinä jalkapallon rinnalla tietysti…).

Kaikenlainen keinuva liike tietysti on vauvan mieleen, sillä siihen on helppo nukahtaa. Mutta minua kiinnostaa eniten se, millä saan vauvaan kontaktin. Mahan taputtaminen heti potkun jälkeen saa aikaan uuden potkun, ja näin voin melkein kuin keskustella vauvan kanssa. Välillä taputan vatsanahan läpi puskevaa pientä peppua tai silitän pientä jalkaa, kun se näkyy pikkuisena möykkynä vatsan päällä. Haluan ajatella ja uskoa, että vauva tottuu kosketukseeni (tai siihen, millä tavalla kosketan), kun silittelen häntä tarpeeksi jo ennen syntymää.

 

Kuinka usein vauvan päivärytmi todella on sama ennen syntymää ja syntymän jälkeen? Millaisia ärsytyksiä tai mieltymyksiä teidän muiden vauvoilla on?

Perhe Raskaus ja synnytys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.