Inkivääri
Näin tammikuussa elämme perinteisesti flunssakautta. Täytyy koputtaa puuta, sillä onneksemme olemme säästyneet nuhilta ja yskiltä, kunnon influenssasta puhumattakaan. Jo ennen kuin flunssa iskee kannattaa aloittaa inkiväärin käyttö. Inkivääri sopii ihan jokapäiväiseen käyttöön sen monien hyvien vaikutusten takia.
Flunssaan inkivääri toimii limaa irrottavan sekä tulehdustiloja ja kipua lievittävän vaikutuksensa vuoksi. Ja flunssan kipeyttämä kurkku saa nopean avun kipakasta inkivääriteestä. Perinteisesti inkivääriä on käytetty lievittämään monenlaisia vatsavaivoja sekä pahoinvointia (raskaana oleville ei suositella inkiväärituotteita). Inkiväärillä voit helliä myös niveliä ja verisuonia. Inkiväärin nauttiminen kiihdyttää aineenvaihduntaakin. Inkiväärin pienestä juuresta löytyy paljon tehoa :)
Inkivääri on ikivanha maustekasvi, jota on viljelty jo monia tuhansia vuosia Intiassa ja Kiinassa. Se on monivuotinen ruohokasvi, jota viljellään istuttamalla juuren palasia maahan. Kotonakin voi kasvataa inkivääriä. Pitäisiköhän kokeilla?
Inkiväärin eteeriset öljyt antavat inkiväärille sen tuoksun ja maun. Tuore inkivääri maistuu kirpeältä ja aromikkaalta ja tuoksuu voimakkaalta. Inkiväärin versojakin voi syödä, mutta pääasiassa inkivääristä käytetään sen juurta. Muhkuraista inkiväärinjuurta löydät kaupan vihannesosastolta, kuivattua ja jauhettua inkivääriä maustehyllystä. Tuore inkiväärinjuuri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa jopa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan.
Valmista inkivääritee kuorimalla muutaman sentin pala inkivääriä ja hauduta sitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Tai lisää kuuma vesi raastetun inkiväärin päälle ja anna hautua termarissa. Inkiväärin voimakkaan maun takia kannattaa aloittaa vaikka puolikkaalla teelusikallisella raastettua inkivääriä kuppia kohden.
Inkivääri reseptejä löytyy paljon ja olisikin kiva kuulla kokemuksianne inkiväärin käytöstä!
Mukavaa alkavaa viikkoa :)