Talviaurinkoa ja hyväätekevää omena-manteli leipää
Tänään oli sellainen ihmeellinen talvipäivä – pakkasta lähemmäs 15 astetta ja aurinko kirkas kuin tropiikissa. Heräsin aamulla levottomuuteen ja halusin ulos aurinkoon. Joku sanoi, että kannattaisi odottaa iltapäivään, kun pakkanen lauhtuu. Päätin olla välittämättä ja pukea kunnolla.
Ei kaduttanut. Talviaurinko häikäisi. Teki mieli juosta ja alkoi naurattaa. Mikä siinä onkin että talvella valo on jotenkin kirkkaampaa, vaikuttavampaa. Ehkä sitä on kaivattu.
Suunnistin Pohjoisrantaan. Se on mielipaikkojani Helsingissä. Kävelen sinne ja mieli lepää. Kesäisin otan kuvia myydään-kylteillä varustetuista laivoista. Lähetän kuvia kotiin, vaikka tiedän, että tuskin meistä on veneen omistajiksi. Ennen laivoja käännyin Tervasaareen ihailemaan jäänmurtajia. Miten ne onkin niin hienoja! Meri hönki höyryä kuin hädissään. Olo oli absurdi, ihankuin Antarktiksella (jonne matkasta haaveilen).
Illalla oli vielä aikaa joogaan ja ihanaan iltapalaan. Iltaisin mieleni tekee usein jotain lämmittävää. Ennen suosin puuroja ja erilaisia rieskoja, mutta koska vatsani ei oikein pidä perinteisistä viljoista, on ollut pakko kehitellä jotain tilalle. Teenkin usein pika-leipäsiä pähkinä- ja muista gluteenittomista jauhoista. Nämä ihanat omena-manteli leipäset valmistuvat käden käänteessä, eivätkä häviä maussa tippaakaan viljallisille sukulaisilleen – lisäksi ne hellivät sekä mieltä että vatsaa.
Omena-manteli leivät
(maidoton, viljaton)
2 kananmunaa
1 pieni omena raasteena
1 pieni porkkana raasteena
reilu rkl pellavansiemenrouhetta
(käytän itse paahdettua VALO 24h paahdettua ja rouhittua pellavaa, joka on käsittelynsä ansiosta helposti sulavaa ja sopii käytettäväksi sellaisenaan)
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl kookosrouhetta
1 tl Himalajan tai muuta laatusuolaa
Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon omena- ja porkkana-raaste, pellavansiemenrouhe, suola sekä mantelijauhe ja kookosrouhe. Lusikoi leivinpaperilla vuoratulle pellille haluamasi kokoisia kasoja (tein 4 pientä). Voit litistää kasat tai jättää ne pulleiksi (leivät kohoavat vielä hieman uunissa). Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 min ja nauti mielellään lämpöisinä (tai vaikka kuumina suoraan pelliltä).
Itse nautin leivistä kirnuvoin, salaatin, kermajuuston ja salvian kanssa (kesän parvekeistutuksia odotellessa) – aika hyvä sanoisin.