Antaa sataa (+ valkoista pizzaa)

Kyllä keväällä kelpaa olla. Iltaisin ei mietitytä huominen, vaan se mitä kaikkea seuraavaksi voisi tehdä.
Soittaa ystävälle, lähteä ulos. Tekee mieli juosta.

Lisääntynyt valo tekee tehtävänsä, asiat tuntuvat kevyemmiltä. Kaikki on vielä edessä.

Keväällä saa myös sataa. Kuten eilen, kun ajatus ulkoilusta unohtui jo kotiovella. Oli aikaa siivota talvea kaappeihin. Tehdä omiaan.

Sadepäivänä syntyy myös oivalluksia. Eilen tämä valkoinen pizza perunapohjalla.

Sopii hyvin myös aurinkoisiin iltoihin!

Valkoinen pizza

Valkoinen pizza perunapohjalla

(gluteeniton)

Pohja:
4 dl gluteenittomia jauhoja (tässä tattari-, riisi-, peruna- ja maissijauhoja + psylliumia, valmis vaalea gluteeniton jauhoseos toimii myös)
n. 50 g voita
4 pientä perunaa
1 dl vettä

Täyte:
250 g ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
sitruunan mehua
1 kesäkurpitsa
250 g katkarapuja
pinaattia

Keitä perunat kypsiksi, anna jäähtyä ja kuori. Muussaa perunoiden joukkoon kuutioitu voi.  Nypi peruna-voi -seoksen joukkoon jauhot ja lisää lopuksi vettä niin, että saat aikaan taikinapallon. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Kauli ja muotoile taikinasta uunipellin kokoinen levy leivinpaperin päällä. Paista n. 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Kuori ja viipaloi sillä aikaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi (juustohöylä toimii hyvin), sulata katkaravut ja mausta ranskankerma pippurilla, suolalla ja sitruunan mehulla. Ota pohja pois uunista, lisää kesäkurpitsat, sormisuolaa ja mustapippuria ja paista n. 5 minuuttia. Lisää lopuksi maustettu ranskankerma ja katkaravut ja paista vielä muutama minuutti.

Viimeistele pinaatin lehdillä ja sitruunan mehulla. Nauti (auringon tai sateen kera)!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Nyt on nyt

Neilikka.jpegJääkaapin ovessani on naistenlehdestä leikattu lehtileike. Siinä lehden päätoimittaja kertoo, kuinka hän pyrkii tekemään arjestaan parempaa – sillä muutenhan iso osa elämästämme on… noh melko ikävää :).

Ajatuksemme ovat usein jo tulevassa. Sitten. Ylihuomenna, ensi viikolla tai ensi vuonna. Entä jos tosiaan tarttuisimme tähän, arkiseen hetkeen. Pysähtyisimme, hengittäisimme hitaasti sisään ja ulos ja muistaisimme mitä olimmekaan juuri nyt tekemässä.

Koska nyt on nyt.

Eräässä buddhalaista ajattelua käsittelevässä kirjassa verrataan elämää epäonniseen laivamatkaan: astumme laivaan vain upotaksemme ulapalla. Ajatus on surullinen, mutta kovin totta. Nauttikaamme siis matkasta.

Aina ei kuitenkaan suju, eikä tarvitsekaan. Ihanan täyteläinen ja viljaton suklaakakku tekee hetkestä kuin hetkestä paremman. Kaveriksi sopii raikas lime-banaanijäätelö.

 

Viljaton suklaakakku

100 g tummaa suklaata (mielellään väh. 70 %)
100 g voita
2 kananmunaa
0,5-1 dl kookospalmu-/intiaanisokeria
seesaminsiemeniä

Sulata voi ja sekoita suklaa joukkoon tasaiseksi massaksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja sekoita voin ja suklaan joukkoon. Voitele irtopohjavuoka tai leipävuoka ja ”jauhota” seesaminsiemenillä. Kaada taikina vuokaan ja paista 250 asteessa n. 8 min.

Lime-banaanijäätelö

1 pakastettu banaani
1/2 limen mehu
n. 0,5 dl kookoshiutaleita

n. 0,5 dl kookoskermaa
½ tl aitoa vaniljajauhetta
tuoretta minttua

Viipaloi banaani ja anna viipaleiden jäätyä kunnolla. (Itse viipaloin pöydän kulmalle unohtuneet tummentuneet banaanit valmiiksi odottamaan pakastimeen. Näin käden ulottuvilla on aina valmiita jätskiaineksia.) Kun on jälkkärin aika, ota banaaniviipaleet pakastimesta ja blendaa sekaisin muiden ainesten kanssa. Lisää kookoskermaa ja hiutaleita sopivasti niin, että seoksesta tulee jäätelömäinen. Nauti!

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Mieli