Mieli-detox ja puhdistava vihersmoothie

Terve, iloinen ja rento elämä. Kiteytys ei ole omani, vaan joogaopettajalta kuultu. Ajatus kuitenkin osui ja upposi. Se kuulosti minulta, uudelta vuodelta, lupaukselta, mutta kuitenkin kevyemmältä.

Avokado

Tämä aamu alkoi Detox Master Classilla Pranamassa. Kuulostaa hienommalta kuin onkaan, mutta nyt on hyvä olo – sekä kehossa että mielessä. Mehevien kiertojen ohella tunnin parasta antia oli detoxin käsitteen uudelleenymmärrys: opettaja kehotti meitä miettimään puhdistautumista kehon sijaan tai ohella myös mielen puhdistautumisena. Esimerkiksi tietyistä itselle vahingollisista ajatusmalleista luopumisena.

Olin päättänyt etten tee uudenvuoden lupauksia. Mutta terve, iloinen ja rento elämä. Se kuulostaa paitsi lupaukselta, myös joltain jota haluaisin tavoitella. Ehkä näillä keinoin:

Yritän nähdä elämän kauniit puolet (niiden ikävämpien sijaan). Olen aidosti kiitollinen siitä mitä minulla on. Kunnioitan ja pidän huolta kehostani. Suhtaudun asioihin tyynesti ja niiden vaativalla vakavuudella (en siis esimerkiksi vedä hepuleita pilaantuneesta avokadosta). Ja kuten rakkaani niin kovin usein yrittää muistuttaa, luotan siihen, että asiat aina järjestyvät.

Sitruuna

Jooga on ihmeellinen laji. Mikään ei irrota todellisuudesta paremmin kuin keskittynyt joogaharjoitus. Toisaalta jooga auttaa ymmärtämään paitsi itseä, myös ympäröivää maailmaa paremmin. Elämään kevyemmin, itselle sopivalla tavalla. 

Ja jottei ruumis täysin unohtuisi, tässä vielä vinkki puhdistavaan vihersmoothieen:

Vihersmoothie
(yhdelle)

½ avokado
1 reilu ananasviipale
1 varsisellerin varsi
kourallinen pinaattia
reilu rkl auringonkukan siemeniä
korianteria
sitruunan mehua
(loraus soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa))
vettä

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Soija- tai kasvimaito ei ole pakollinen, mutta mielestäni se tuo juomaan kivaa täyteläisyyttä. Siemeniä voi myös vaihdella oman maun mukaan, esim. chiageeli toimii hyvin. Vettä kannattaa lisätä pikkuhiljaa niin, että lopputulos on sopiva, eikä turhan vetinen. Nauti samantien!

Namaste.

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys

Talviaurinkoa ja hyväätekevää omena-manteli leipää

Tänään oli sellainen ihmeellinen talvipäivä – pakkasta lähemmäs 15 astetta ja aurinko kirkas kuin tropiikissa. Heräsin aamulla levottomuuteen ja halusin ulos aurinkoon. Joku sanoi, että kannattaisi odottaa iltapäivään, kun pakkanen lauhtuu. Päätin olla välittämättä ja pukea kunnolla.

Ei kaduttanut. Talviaurinko häikäisi. Teki mieli juosta ja alkoi naurattaa. Mikä siinä onkin että talvella valo on jotenkin kirkkaampaa, vaikuttavampaa. Ehkä sitä on kaivattu.

Suunnistin Pohjoisrantaan. Se on mielipaikkojani Helsingissä. Kävelen sinne ja mieli lepää. Kesäisin otan kuvia myydään-kylteillä varustetuista laivoista. Lähetän kuvia kotiin, vaikka tiedän, että tuskin meistä on veneen omistajiksi. Ennen laivoja käännyin Tervasaareen ihailemaan jäänmurtajia. Miten ne onkin niin hienoja! Meri hönki höyryä kuin hädissään. Olo oli absurdi, ihankuin Antarktiksella (jonne matkasta haaveilen).

Tervasaari ja jäänmurtaja Sisu

Illalla oli vielä aikaa joogaan ja ihanaan iltapalaan. Iltaisin mieleni tekee usein jotain lämmittävää. Ennen suosin puuroja ja erilaisia rieskoja, mutta koska vatsani ei oikein pidä perinteisistä viljoista, on ollut pakko kehitellä jotain tilalle. Teenkin usein pika-leipäsiä pähkinä- ja muista gluteenittomista jauhoista. Nämä ihanat omena-manteli leipäset valmistuvat käden käänteessä, eivätkä häviä maussa tippaakaan viljallisille sukulaisilleen – lisäksi ne hellivät sekä mieltä että vatsaa.

Omena-manteli leivät
(maidoton, viljaton)

2 kananmunaa
1 pieni omena raasteena
1 pieni porkkana raasteena
reilu rkl pellavansiemenrouhetta
(käytän itse paahdettua VALO 24h paahdettua ja rouhittua pellavaa, joka on käsittelynsä ansiosta helposti sulavaa ja sopii käytettäväksi sellaisenaan)
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl kookosrouhetta
1 tl Himalajan tai muuta laatusuolaa

Riko kananmunat kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon omena- ja porkkana-raaste, pellavansiemenrouhe, suola sekä mantelijauhe ja kookosrouhe. Lusikoi leivinpaperilla vuoratulle pellille haluamasi kokoisia kasoja (tein 4 pientä). Voit litistää kasat tai jättää ne pulleiksi (leivät kohoavat vielä hieman uunissa). Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 min ja nauti mielellään lämpöisinä (tai vaikka kuumina suoraan pelliltä).

Itse nautin leivistä kirnuvoin, salaatin, kermajuuston ja salvian kanssa (kesän parvekeistutuksia odotellessa) – aika hyvä sanoisin. 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys