Painottomuudesta + keveä siemenleipä

Tänään oli uintipäivä – pitkästä aikaa.

uimaportaat_336_px.jpg

Uimisessa on jotain maagista. Kävin pari vuotta sitten aikuisille tarkoitetun uintikoulun, mikä avasi minulle täysin uuden maailman. Ennen vähän vierastin vettä, pelkäsin sukeltamista ja kurkottelin kaulapitkänä sammakkoa. Uintikoulussa sukelleltiin, kelluttiin ja käytiin uintitekniikkaa läpi. Uiminen ei enää pelota ja sukeltaminen – voi vitsit minä todella opin sukeltamaan!

snorklaajat_450_px.jpg

Nyt mikään ei voita kevyttä liukua pinnan alla. Jos hermostuttaa tai pää on täynnä ajatuksia, kaipaan tuota liukua. Veden alla painottomassa tilassa asioista tulee kevyempiä, ne menettävät merkityksensä.

Todellisuuteen herättävät vain kanssauimarit. Jouduttuani tänään toistuvasti saman uimarin jyräämäksi, en voinut olla haaveilematta autiosta uimahallista. Kevyt, pitkä liuku, vähän happea ja taas pinnan alle.

Pinnan alla_450 px.jpg

Keveyttä voi etsiä myös ravinnosta. Tämä kauraa, pähkinöitä ja siemeniä sisältävä leipä on ihanan täyttävää, mutta samalla keveää. Se on täynnä vatsaa helliviä kuituja ja hyviä rasvoja, mutta mikä parasta sitä voi nauttia huoletta, ilman pelkoa perinteisen leivän tuomasta raskauden tunteesta.

Pähkinä-siemenleipä
(maidoton, gluteeniton)

3,5 dl siemeniä ja pähkinöitä
(käytän itse tavallisesti 2 dl mantelijauhetta ja 1,5 dl erilaisia siemeniä)
3,5 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä (rouheena tai kokonaisina)
2 rkl chian siemeniä
3 rkl psylliumia
1 rkl hunajaa
1 tl merisuolaa
3 rkl öljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Liuota hunaja lämpimään veteen ja lisää öljy, sekoita nesteseos taikinaan. Lisää vettä tarpeen mukaan niin, että taikina on kostea ja puuromainen. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa mielellään vähintään tunnin tai jopa yön yli. Lisää tekeytymisen jälkeen tarvittaessa hieman nestettä. (Tarvittaessa leivän voi paistaa samantienkin.) Voitele n. 22 cm pitkä leipävuoka  ja levitä taikina siihen tasaisesti.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes leivän pinta saa hieman väriä. Ota leipä pois uunista ja kumoa se pellille. Laske uunin lämpötila n. 175 asteeseen ja paista vielä reilut 20 min. Leipä on valmis, kun sen pinta on rusehtava ja rapea. Voit myös testata koputusta: äänen pitää olla kumea. Anna leivän vetäytyä ja jäähtyä rauhassa (muuten leikkaaminen on hankalaa). Leipä säilyy jääkaapissa n. viikon. Sen voi myös pakastaa valmiiksi viipaloituna.

Huom. Pähkinä-siemenleivän resepti ei ole omani, vaan se on esiintynyt tällaisena tai hieman muunneltuna useassakin eri lähteessä. Kyseinen ohje on tuttavani ulkomuistista, joten en lisää nyt alkuperäistä lähdettä. 

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.