Helppo lihaperunasoselaatikko

Tässäpä seuraava nopea ja helppo arjen pelastaja.

1 paketti/2pussia valmis muusia

400g jauhelihaa

1-2 sipuli (jos tykkää, pakko ei oo laittaa)

1-2 lihalientä

Grillausmaustetta

Vesi kiehumaan ( muusi pakkauksen ohjeen mukaan)

Jauheliha pannulle sipulin kanssa paistumaan.

Itse käytän Lidlin, Prisman ym. halpis muusia, mutta kaikki merkit käy. Lue ohje ja tee sen mukaan. Jos ei ole maitoa niin veteen onnistuu yhtä hyvin.

Muusi valmistuu nopeasti.Itse teen näin: n.1 litra vettä, suolaa=kiehauta. Nosta hellalta ja lisää n. 0,5 litraa kylmää maitoa(itse käytän täysmaitoa). Lisää 2 pussia muusijauhetta ja sekoita=valmis

Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää suolaa, grillausmaustetta ja lihaliemi. Jauhelihan oma rasva riittää paistamiseen jos öljyä tai voita ei löydy kaapista.

Yhdistä jauheliha muusiin ja sekoita.

Laita uunivuokaan ja paista n. 200 asteessa 20-30min.

Halutessaan pinnalle voi ennen paistoa laittaa korppujauhoja ja hieman esim. Oivariini nokareita. Tulee kiva pinta ja itse tykkään. Mummoni aina laittoi samalla lailla, joten se on jäänyt tavaksi.

Hinnat n.

Jauheliha 3€

Muusi 2€

Sipuli 0,50€

Tästä meillä syö 4 lasta 10-19v. +vanhemmat

Muusinhan voi itsekin tehdä perunoista, mutta kiireen päivän pelastus on valmismuusi.

Mitat ja hinnat eivät välttämättä ole tarkkoja, en jaksa mittakannuja käyttää. Kaupasta etsin aina tarjouksia ja yritän ne hyödyntää.  Suunnilleen kun on oppinut määrät niin sillä mennään. Aina on kelvannut. Ja vaikka jokin asia ei heti onnistuisi niin ei kannata luovuttaa. Kokeile ja kehitä omia reseptejä. Olen suurimman osan ruoanlaitosta oppinut katsomalla ja kuuntelemalla äidiltäni, mummoltani ja anopiltani ym. Netistä löytyy paljon ohjeita, mutta usein niissä käytetään niin paljon aineksia ettei omaan bubjettiin sovi millään vaikka haluaisi.

Kun tulee enemmän syöjiä niin tuplaan ainekset ja etsin isomman uunivuoan. Jää seuraavaksi päiväksikin.

Ja se minun luottojuttu ruoanlaitossa on lihaliemi ja grillausmauste, sillä saa makua jauhelihaan ja moneen ruokaan. Itse käytän knorr- lihalientä ja Santa Marian grillausmaustetta. Lihaliemi sulaa mukavasti jauhelihan joukkoon ja antaa todella hyvän maun. Suosittelen kokeilemaan😊

Ainekset

koti ostokset ruoka-ja-juoma

Halvat ruoat arkeen

Jauhelihakeitto

 

  1. 2kg perunoita
  2. 4 porkkanaa
  3. 400g jauhelihaa
  4. 1-2 sipulia
  5.  1rkl suolaa
  6. 2tl grillausmaustetta
  7. 2-3 lihalientä
  8. (1 pussi keittojuureksia)

Vesi kiehumaan n. 2 litraa, heitä sekaan 1 lihaliemi ja suolaa

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat ja laita kattilaan kiehumaan

Jauheliha pannulle ja sipuli sekaan paistumaan. Ruskista, lisää suolaa, lihaliemi ja grillausmauste.

Kun perunat kiehuu yhdistä ja lisää keittojuurekset. Keitä n. 45 min.

Itsellä 4 litran kattila täyttyy näillä.

Teen usein mittaukset p**stuntumalla, joten jokainen tekee oman maun mukaan. Sipulia voi olla 2 ja 3 lihaliemellä tulee enemmän makua, tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Käytän itse knorr-lihalientä, mutta k-menulla tms. selviää myös. Paras grillausmauste on mielestäni Santa Maria. Mutta jokainen tekee mielensä mukaan.

Lihaliemen sulatan jauhelihan sekaan tai veitsellä pienin ja sekoitan joukkoon. Antaa hyvän maun. Tällä tavalla paistettuna porukka söisi sen pannulta jos vain saisi.

Pienemmän määrän halutessaan puolita määrät. 400g jauhelihan voi pakastaa puolitettuna.

Itse ostan tarjouksesta ja pakastan.

Hinnat yleensä:

Perunat 2 kg 1,79€

Porkkana 2kg 1,99€

Jauheliha 400g  2,99€

Sipuli  n.1€

Lihaliemi: 2€

Grillausmauste 0,80€

Keittojuurekset n.0,65- 1€

Itse ostan perunoita 5 kg pussin (joskus saa 1,99€/5kg) joten siitä riittää useampaan ruokaan. Porkkanoista myös 2 kg riittää kahteen keittoon tai loput voi raastaa salaatiksi seuraavaan ruokaan. Mausteista ja lihaliemistä jää yli myös ja niitä löytyy aina omasta kaapista. Jauhelihan oma rasva riittää paistamiseen jos ei kaapista öljyä tai voita löydy. Näinkin säästää.

Makkarakeitto tulee samalla ohjeella, esim halpa lenkki ja paistetaan samalla tavalla pilkottuna

Jäähtyneen keiton voi nostaa jääkaappiin ja syödä parina päivänä mikrossa lämmittämällä.Itse yleensä lämmitä hellalla ja loput meneekin sillä istumalla. Tämän ohjeen opin äidiltäni ja se on hyvää ja terveellistä (ainakin omasta mielestäni), halpaa ja aika helppoo kun se tulee rutiiniksi. Jos haluaa oikaista niin peruna-keittojuurekset pakastealtaasta. S-ryhmältä löytyy edullista ainakin. Jos mahdollista niin osta tarjouksesta/alesta lihat ja pakasta.

 

 

koti ostokset hyva-olo