Lihaton lokakuu puolivahingossa

Autuaan tietämättömänä Docventuresin Lihaton Lokakuu -haasteesta aloin viime viikolla yhtäkkiä kiinnittää huomiota siihen, että olen viime aikoina syönyt tavallista enemmän kasvisruokaa ja vähemmän lihaa. Olen syönyt paljon linssikeittoa, kanttarellirisottoa myös ilman pekonia ja uutta lempparia, punajuuripastaa ja monesti koko päivä on mennyt ilman lihaa. Tämä kaikki on tapahtunut ihan puolivahingossa yrittämättä.Vaikka olenkin ottanut hieman varaslähtöä jo syyskuussa, päätin nyt vetäistä koko lokakuunkin vielä vähän vähemmillä lihoilla. Mikään uusi juttu tämä ei ole, olen nimittäin ollut useamman tammikuun lihattomalla ruokavaliolla, joten eiköhän tämäkin onnistune hienosti!

Tällä kertaa en aio pidättäytyä lihasta kokonaan, mutta suosin kalaa ja riistaa tehotuotetun lihan kustannuksella. Ja tässä kuussa aion päästä sinuiksi tofun kanssa, se peijooni kun on onnistunut pysymään vieraana minulle aiemmin. Tofuwokkia, kasvissosekeittoa, kasvistortilloja, vegepitsaa ja salaatteja kehiin siis! Mikäli lukijoista löytyy loisteliaita kasviskokkeja, niin kertokaa, oi tietäjät, miten tofusta saa herkkua!

wp_20130928_003.jpg

wp_20131002_001.jpg

Tänään syötyä: punajuuripastaa ja tuoreita sämpylöitä vuohenjuustolla, tomaatilla ja basilikalla ryyditettynä. Namnam!

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma

Kanttarellirisotto

Tulipas tehtyä hyvää ruokaa! Itse kerätyt kanttarellit ja oman sadon basilika pääsivät hyötykäyttöön risotossa, johon lisäsin vielä hieman pekonia lisämaun tuojaksi. En ole ennen tehnyt risottoa, mutta yllättävän helpoksi ja maukkaaksi osoittautunut herkku nousi heti suosikiksi. 

imgp2539.jpg

Näin se valmistui: pari suikaletta pekonia kylmälle pannulle, pannu levylle ja levy päälle. Kannattaa pitää levy melko pienellä, itse laitoin vitoselle asteikolle 1-10. Pekonit paistuvat pikkuhiljaa sopivan rapeiksi. Siirrä valmiit pekonit sivuun odottamaan. Kuullota pilkottua sipulia ja 3 desilitraa risottoriisiä pekonin rasvassa muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle hieman kasvislientä (omani tein ronskisti kuutiosta, mutta toki itse tehty olisi varmasti parempaa) ja anna sen imeytyä riisiin hiljalleen. Kun liemi on imeytynyt, lisää sitä vielä ja anna imeytyä. Jatka näin, kunnes riisi on sopivan al dente. Itselleni sopiva määrä oli noin kuusi-seitsemän desilitraa kasvislientä. Jätä risotto hieman kosteaksi! Lisää lopuksi pilkotut pekonit ja valmiiksi paistetut kanttarellit ja mausta tuoreella basilikalla.

Innostuin risotosta niin, että keksin heti tuhat tapaa varioida siitä uusia makuelämyksiä. Kokeiluun lähtee ainakin kanarisotto, vuohenjuusto-pinaattirisotto ja punajuuririsotto. Nesteeksi kävisi varmaan hienosti myös valkoviini tai kerma!

Laittakaas risottovinkit jakoon! 🙂

koti ruoka-ja-juoma