Sairaan kaunis Kroatia

”Vaikka jätin sydämeni turkkiin niin silti tuntuu että Kroatian luonto vei siitä osan.”

Kroatian saaret ovat ”pakko kerran elämässä nähdä ja kokea” osastoa. En oikein edes tiennyt mitä odotin sinne lähtiessäni mutta mykistyin Bračn saaren kauneudesta.

Jos rakastaa luontoa niin ehdoton ykkönen.
Lento kesti muutaman tunnin, siitä bussi ja viimeiseksi lautalla. Matkaa sai tehdä kyllä koko päivän mutta oli sen arvoista.

Majoituimme pieneen kylään nimeltään Bol. Matkustimme loppu kesästä eli sesonkiaika oli ohi ja turisteja todella vähän liikkeellä. Saatiin rauhassa nauttia saaren antimista. Ja mikä parasta; yhtään Suomalaista ei tullut vastaan!

Auringossa tarkeni mutta sen laskiessa teki mieli vetää pitkähihainen päälle. Toisaalta rakastan kuumuutta ja olen kunnon vilukissa. Itse suosittelen keskikesää. Kuumat illat/yöt ovat yksi parhain asia tässä maailmassa.

Ulkona syö helposti kerran kaksi päivässä sillä hintataso oli edullinen. Tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat olivat sairaan hyviä ja usein itse kalastettuja. Viinit olivat myös maittavia ja edullisia.

Suosikki ruokani oli mustekalan musteella värjättyä crni rizot -risotto. Kunhan vaan muistat purkutella syömisen jälkeen vedellä sillä muste värjäsi koko suun mustaksi. Niillä hampailla kun olisi hymyillyt tuntemattomalle. Hyvät naurut sai.

Olin etukäteen lukenut Krka:n kansallispuistosta jota kaikki siellä käyneet suosittelivat. Samaa mieltä itsekin. Yksi parhaista kokemuksista ikinä. Käveltiin pitkospuita pitkin ja ihailtiin smaragdinvihreää vettä jossa kalat lepuuttivat ja linnut uivat.

Turkoosit näyttävät vesiputoukset olivat henkeäsalpaavan kauniita. Päästiin itsekin pulahtamaan vesiputouksen juurelle.

Sisäänpääsy Krkaan maksoi 110 kunaa. Sinne on lyhyt matka ajaa Splitistä jos on omatoimisesti lähtenyt reissuun.

Käytiin myös pyörähtämässä muutamassa kylässä. Varattiin ihan valmis retki. Istut bussissa, kuuntelet, kävelet jonon perässä. Toisaalta, eipähän tarvinnut seikkailla tällä kertaa ja opas kertoi kyllä hyvää infoa.

Bračn saari sijaitsee Adrianmerellä. Jessus että oli kirkasta vettä! Luulin ettei Punaisenmeren jälkeen löydy tarpeeksi kirkasta/puhdasta vettä minun makuuni.

Rakastan snorklata ja kellua vedessä. Katsella erilaisia otuksia. Paitsi rauskuja, kerran Punaisellamerellä sellaisen tapasin ja toivon että oli kerta viimeinen.

Bolin kylässä sijaitsee hiekkaniemi Zlatni Rat. Kyseinen ranta löytyy postikorteista ja muista matkamuistoesineistä. Paikan päällä itse ranta ei ole niin kummoinen. Ranta siinä missä muutkin. Silti sinne tekee moni venereissuja/retkiä.

Yksi parhaista hetkistä elämäni aikana oli eräs aamu kun lähdin itsekseni etsimään aamu kaffetta. Koju myyjät vasta laittoivat koruja, muistoesineitä, lippiksiä tms näytille. Aurinko oli juuri nousemassa, tunsit ilman kosteuden joka sai häipyä auringon lämpimien ensisäteden tieltä. Rakastan aamuja, varsinkin etelän maissa. Ilma on ihanan raikas.

Pysähdyin juttelemaan niitä näitä torikauppiaiden kanssa ja kyselin mistä saisi aamu kaffetta. Ei mikään kiire mihinkään, sain nauttia.

Aamupala pienessä satamassa. Vastapuristettua appelsiinimehua, croissanttia ja kaksi kuppia kaffetta. Istuit rauhassa, katselin kun kalastajat hääräsivät veneillään.

Jotenkin sen aamun jälkeen palo reissaamiseen roihahti. Enkä ole kroatian reissun jälkeen ottanut yhtään pakettimatkaa. Kaiken räätälöin itse alusta loppuun ja ennakkoon tutustun nähtävyyksiin tms. Mm Mondolla on hyviä kirjoja joista saa paljon matkan aikana irti. Rakastan seikkailla ja eksyä. Kun eksyy ei tiedä mitä kaikkea jännittävää voi löytää.

Suosittelen siis ehdottomasti Kroatiaa! Itse palaan sinne vielä, monta kertaa.

Ps. Reissulta jäi aikast kiva rusketus 🙂

<3:llä Jenna Annika

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *