Luukku 8: Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

 

Minulla on pahe, jolla on raskaat seuraamukset.

 

Rakastan syödä hyvää ruokaa ja juoda maistuvia juomia, leivonnaisista puhumattakaan. Joten vartaloon kertyy helposti ylimääräistä kannettavaa.  Ja viimeisen vuoden ajan on tullut syötyä ”pikkusen” liikaa, eikä tämän joulunaikakaan yhtään pienennä vyötärölle tullutta pelastusrengasta. Olemme siis päättäneet olla herkkulakossa jouluun, ns. joulunaluslaihis. (Toiset laihduttavat kesäksi, me jouluksi.) Paitsi, että minä saan joulunkunniaksi syödä joka päivä yhden palan suklaata – Fazerin suklaajoulukalenterista.  Ja todellakin se yksi pala maistuu hyvälle, sen jälkeen, kun töissä päivän aikana kieltää itseään kymmeniä kertoja ottamasta kahvihuoneenpöydältä suklaita yms. jouluisia herkkuja.. Usein mietityttääkin miksi pitää syödä niin paljon kerralla. Onko pakko kotona ottaa lautasellinen täyteen ruokaa? Tai vielä enemmän mietityttää, että jos syö jotain epäterveellistä, tarvitseeko sitä mätätä vatsanpullolleen. Esimerkiksi, me tykätään käydä pizzalla, enkä ymmärrä, miksi ihmeessä me ei opita syömään pizzaa puoliksi. Se riittäisi vatsantäytteeksi, mutta myös kaloreiden suhteen kroppa kiittäisi pelkästä puolikkaasta. Sama jakaminen sopisi kaikkiin herkkuihin, vain yksi suupala riittää.

Pohdimme tätä kirjoitusta tehdessä, voiko tätä julkasta, voiko kertoa tykkäävänsä syödä epäterveellisesti. Se kun ei ole kauhean arvostettua tällä hetkellä maailmassa. Mutta onneksi Iltasanomien uutisissa Nigella Lawson hehkuttaa tuttuun tyyliinsä syömistä (http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1449578776281.html), ja pääsen takaisin omalle radalleni. Todellakin julkaisen tämän. Itseni kohdalla voin vielä todeta, että jokainen kilo minussa kertoo onnellisuudestani. Minulla on tapana laihtua (paljon), kun olen surullinen ja lihota, kun olen iloinen. Masentuneena, kun ei maistu ruoka eikä myöskään tee mieli juhlia elämään ruuan kautta, ja olen elämässäni ollut usein masentunut. Minussa voi olla tällä hetkellä kymmenen kiloa ylimääräistä onnea, mutta onneksi niin (vaikka siis vähän yritänkin hissukseen kiloja tiputella, ettei olisi niin kankea olo.) 

Ruuasta puhuttaessa on pakko kertoa meidän itsenäisyyspäivällisestä. Söin ensimmäistä kertaa elämässäni mediumpaistetun naudan sisäfilepihvin. En ole ollut koskaan kokolihan ystävä, luultavasti johtuen siitä, että en ole vain ikinä maistanut noin hyvin paistettua pihviä. Mutta nyt olen ja en malta odottaa, koska saan sitä lisää. Jos vaikka joulupäivänä, kun en syö jouluisin kinkkua. 

 

Niin ja se minun pahe, totuushan on se, että Stönö meni ja puhui minut ympäri tekemään itsenäisyyspäivänä jälkkäriä, ”kun ollaan syöty ja juotu näin hyvin, niin on pakko saada jälkkäri kruunaamaan ruokakokonaisuuden”. Ja niin kuin alussa kerron, minulla on paha, paha pahe. Nimittäin taion melkein mistä vaan todella hyviä hätäjälkiruokia. 

 

img_3078_1.jpg

Tässä kuva itsenäisyyspäivänpäivällisestä.

 

P.s

Itsenäisyyspäivänä maistelimme myös itse tehtyä glögikuoharia – ”Glökhua”. Suuren suosion tähden, sitä ei enää Alkosta saanut, mutta itse tehty maistui niin hyvälle ettei varmaan tarvitse Alkosta saatavaa edes maistaa. Sekoitettiin siis perinteistä Marlin-glögiä, sekä makean juoman ystävänä, makeaa Etelä- Afrikkalaista mansikkakuoharia. Aluksi olin kovin skeptinen, voiko kaksi niin eri tunnelmaista juomaa sopia yhteen, mutta siitä tuli minun yksi lempijuomistani, nam. Ei kuitenkaan kannata sekoittaa glögiä valkoviinin sekaan, se ei ollut läheskään yhtä hyvää. 😀

 

img_3070_1.jpg

 

Rakkaudella

– Hönö

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Mieli

Luukku 7: Jouluperinteet

Olen tänään autoa ajaessani (ja kuunnellessani jouluradiota tietenkin – asensin saman kanavan firman hevoseen) haaveillut joululöhöilystä. Siitä kun aamusta iltaan saa makoilla pieruverkkareissa ja fiilistellä jouluasioita. Niitä asioita, jotka tekee joulusta joulun ja joita ilman ei kerta kaikkiaan voi olla. Mulla nämä:

1. Joulukuusi. Aito joulukuusi. Elävä kuusi. Sellainen kuusi, joka haetaan metsästä ja kaadetaan. Joka tuoksuu ja tarvitsee vettä. Jonka neulaset varisee niin, että niitä saa imuroida vielä juhannuksenakin. Sellainen kuusi, joka tuodaan aattoaamuna sisään ja koristellaan Joulupukin kuumanlinjan piristessä taustalla. Sellainen kuusi. Aito kuusi. Sanoinko jo, että aito? Tämä asia on minulle pyhä. Saatoin järkyttää anoppia viime käynnillä, kun hän tarjosi meille kellarissa makaavaa tekokuusta. Sanoin topakasti, että meille ei tule muovikuusta. Piste. Anoppi näytti hätkähtäneeltä. Sori vaan, mutta muovikuusi on vähän niinkuin laittaisi kahviin makusiirappia – teennäistä ja pilaa kahvin. Starbucks, tuo muovikuusten belsebuubi.

2. Joululaulut. Mainitsiko joku jouluradion??

3. Piparkakkutaikina. Huom! Taikina, ei valmiit piparit. Kun minä olin lapsi (Miksi aina muistellaan lapsuutta, kun puhutaan joulusta?), äiti teki hyvissä ajoin piparkakkutaikinan jääkaappiin, jotta taikina ehti kunnolla tekeytyä. Onneksi äiti teki taikinaa kaksinkertaisen määrän. Ja onneksi isä keksi laittaa kattilaan pienen lusikan, jolla saattoi helposti käydä pihistämässä palasen taikinaa välipalaksi. Ja iltapalaksi. Ja aamupalaksi. Ja paloiksi näiden välissä. Kukaan ei koskaan kaivannut valmiita pipareita. Ne kolme purkkia, jotka taikinan jämistä saatiin raavittua kokoon, heitettiin pois juhannuksena. (Miksi kaikki viimeiset jouluasiat säilyy juhannukseen?) Teimme viime jouluna Hönön kanssa ensimmäisen kerran itse piparkakkutaikinaa. Yhtään valmista piparia niistä ei tullut. Tänä vuonna taikina voi jäädä haaveeksi, koska Hönö väittää, että herkkulakko käsittää myös piparkakkutaikinan. Aika kaukaa haettua minusta!

4. Kinkku. Hönön porukoilla ei kuulema ole kinkkua. Vaasassa syödään kuulema siian mätiä ja kalaa. Ja kalaa ja siian mätiä. Ja mainitsinko jo siian mädin? Ihan hyväähän sekin on, mutta herranen aika joulu ilman kinkkua on kuin sauna ilman kiuasta. Ehkä otan Pohjois-Karjalasta porsaan vapaana olevaan kainaloon ennen kuin ajan halki lumisen (jouluasia numero 5!) Suomen siian mädin luvattuun maahan nauttimaan uusista jouluperinteistä. Skål på den sagen!

-Stönö

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Ajattelin tänään