2022 – Tervetuloa!

Onnelliset uuden vuoden toivotukset Tanskasta!

Palasimme Suomen lomaltamme kotiin päivää ennen uutta vuotta. Tuo päivä meni työskennellessä ja levätessä, sillä takana oli rankka matkustuspäivä. Olimme luvanneet järjestää uuden vuoden illanistujaiset kotonamme, mutta ystäväpariskuntamme hoiti käytännön järjestelyt. Tänä vuonna päätimme, että kokkailun sijaan noutaisimme ruuat ravintolasta. Tilasimme neljän ruokalajin menun Strandmøllekroen -nimisestä ravintolasta Pohjois-Sjellannista, noin tunnin ajomatkan päästä meiltä.

Miehet suuntasivat lasten kanssa ruoka – ja ilotuliteostoksille uuden vuoden aamuna ja me ajelimme ystäväni kanssa ravintolaan hakemaan ruuat. Emmekä olleet ainoita! Järkytyimme nähdessämme pitkän jonon ja kadun varteen parkkeeratut autot. Jouduimme jonottamaan vesisateessa (ystäväni kahden kuukauden ikäisen vauvan kanssa) reilu tunnin, jotta saimme noudettua uuden vuoden ateriamme. Onneksi eräs ystävällinen nainen luopui omasta sateenvarjostaan, jotta saimme vauvan sateelta suojaan. Pikkuinen onneksi myös nukkui koko jonotusajan.

Ruoka oli kuitenkin jonottamisen arvoista. Oli hauska kokeilla vähän rohkeampia ruokavalintoja. Oikeastaan kaikki muu oli mielestäni herkullista, paitsi kampasimpukkakeitto. Muut kyllä tykkäsivät siitäkin. Lapsille loihdittiin fiinin illallisen sijaan tapaslautaset, johon koottiin takuuvarmoja suosikkeja.

Tanskassa uuden vuoden perinteisiin kuuluu kuningattaren puheen katsominen tv:stä. Puhetta seuratessamme nautimme alkupalat. Tämän jälkeen veimme lapset pihalle leikkimään tähtisädetikuilla ja ihastelemaan ilotulitteita. Tähtisädetikut olivat hitti, mutta rakettien sijaan mielenkiintoisempaa puuhaa oli hiekkakakkujen teko. Isät saivat ihastella ilotulitteita keskenään.

Ilta oli tosi rento ja viihtyisä. Lapset jaksoivat riehua yli kymmeneen illalla. Estherin huone oli kuin pommin jäljiltä, mutta pääasia oli, että myös tytöillä oli hauskaa. Esther onkin kerrannut illan tapahtumia joka päivä juhlien jälkeen. On liikuttavaa, kuinka innoissaan hän oli siitä, että sai leikkiä ja tanssia ystävän kanssa – omassa kodissaan!

Kellon lähestyessä kahtatoista kokoonnuimme jälleen tanskalaisen perinteen mukaan tv:n äärelle.90 års fødselsdagen on mustavalkoinen sketsi, joka esitetään juuri ennen ilotulitusta Rådhuspladsenilta. Vuoden vaihtuessa kilistellään kuohuvaa ja maistellaan kransekagea – me emme rikkoneet perinteitä.

Oli ihanaa laittautua pitkästä aikaa, syödä hyvin ja viettää aikaa hyvässä seurassa. Uuden vuoden glamour on kuitenkin jo menneen talven lumia, sillä kotimme on jälleen kerran muuttunut sairastuvaksi. Tyttäremme on kolmatta päivää yli 40 asteen kuumeessa ja mieheni on alkanut osoittamaan manflun merkkejä.

Toivonkin uudelle vuodelle terveyttä ja paljon onnen hetkiä!

kulttuuri ravintolat tapahtumat-ja-juhlat ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *