Terveelliset mustikkamuffinit (sokeriton, maidoton, gluteiiniton)

2016-09-22 05.37.56 1.jpg

 

Täytyy sanoa, että nämä ovat parhaimmat terveelliset muffinit, joita olen koskaan syönyt! Reseptiä voi soveltaa itselleen mieleiseksi. Voit korvata mustikat puolukoilla, tai laittaa molempia taikinaan. Jos tavoitteena on tehdä vain vähän tavallista terveellisempiä muffineja, hunajan tilalla voi käyttää normaalia valkoista sokeria. Silloin ohje muuttuu tietenkin sokeria sisältäväksi. Myös öljyn voi vaihtaa esim. margariiniin. Tässä tapauksessa ohjeesta tulee maitoa sisältävä. Gluteiinittomat jauhot voi korvata vehnäjauhoilla, jos gluteiinittomuuteen ei ole tarvetta.

Suosittelen kuitenkin tekemään muffinit alla olevan ohjeen mukaan, terveellisesti :). Myös terveellinen voi olla hyvää!

 

Terveelliset mustikkamuffinit (sokeriton, maidoton, gluteiiniton) n. 6 kpl

– 1 kananmuna

– 0.25-0.5 dl hunajaa

– 0.25-0.5 dl öljyä

– 0.5 dl kauraleseitä

– 0.5 dl kaurajauhoja

– 0.5 dl gluteiinitonta jauhoseosta (/vehnäjauhoja)

– 1 tl leivinjauhetta

– oman maun mukaan sitruunaa (valmiina olevaa tiivistettä/itse puristettua sitruunan mehua), itse laitoin n. 2 rkl

– 1.5 dl mustikoita

 

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Riko kananmunan rakenne kulhossa. Lisää hunaja ja öljy.

3. Sekoita kuivat ainekset keskenään erillisessä kulhossa ja lisää ne kananmunaseoksen joukkoon.

4.  Lisää mustikat taikinaan.

5. Kaada taikina muffinipellin syvennyksiin, aavistuksen alle puoleen väliin (tai paperisiin muffinivuokiin).

6. Paista muffineita 17-20 min.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Gluteiinittomat, maidottomat & vegaaniset PORKKANASÄMPYLÄT

Heti alkuun pahoittelen, etten muistanut ottaa sämpylöistä kuvaa. Ehkä söin ne liian innokkaana muistamatta kuvan ottoa? Joka tapauksessa sämpylöistä tuli koostumukseltaan melko tuhteja. Suosittelen reseptiä kaikille! Helppoa ja nopeaa. Sämpylät voi leipoa myös vehnäjauhoon/vehnäjauhon ja kauraleseiden sekoitukseen ohjeen muuttuessa silloin gluteiinia sisältäväksi.

 

Porkkanasämpylät (gluteiiniton, maidoton, vegaaninen) n. 10 kpl

– 1 iso porkkana

– 1 ps (11g) kuivahiivaa

– 2,5 dl vettä

– 5,5 dl gluteiinitonta jauhoseosta (/vehnäjauhoja/vehnäjauhoja ja kauraleseitä)

– 0,5 tl suolaa

– 1/4 dl öljyä

-(unikonsiemeniä/auringonkukan siemeniä tms. sämpylöitten päälle)

 

1. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Tämän jälkeen lisää seokseen kädenlämpöinen vesi.

2. Lisää muut ainekset, öljy viimeisenä. Vaivaa taikinasta tasainen.

3. Ota taikinasta ruokalusikalla reiluja nokareita, ja pyörittele niistä sämpylöitä.

4. Laita sämpylät pellille liinan alle kohoamaan n. 30-40 min.

5. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

6. Sämpylöiden kohottua ripottele niiden päälle halutessasi siemeniä tms.

7. Paista 225 asteisessa uunissa n. 10 min.

 

Hyvää viikonalkua! <3

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys